Temeli 1978 yılında Frankfurt’ta atıldı. Amaçları Türkiye’den Almanya’ya gelen insanlarımıza yardım etmek, onların yanlarında bulunmak, gurbetçilik yaşayan soydaşlarımızın bir nevi yükünü paylaşmaktır. 1960’ların başından başlayan bu göçün arkasında çok hikâyeler, çok gözyaşları var. Bu gibi yaralara çare olmak ve gözyaşlarını silmek adına Almanya’daki Ülkücüler harekete geçti ve 1978 yılında Frankfurt’ta şimdiki ismiyle Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonunu kurdular. Çok çalıştılar, uzun yol katettiler, Avrupa’daki Türk varlığımız için ellerinden gelenin fazlasını yaptılar. İnsanlarımızın kültür farklılıkları arasında şaşırmaması için, orada doğan, büyüyen yeni nesillere değerlerimizin aktarılması için öncülük ettiler. İhtiyacı olanın yardımına koştular, darda olana yetiştiler. Yani kısacası Avrupa’da Türk gibi yaşadılar ve Türklüğün gereği neyse zaman-mekân fark etmeksizin onu yaptılar. Belki de bu yüzden onlara kısaca ‘Türk Federasyonu’ denildi.

Almanya’da kurulmuştu fakat Türkler Avrupa’nın birçok yerlerinde sorunlarla karşılaşmaktaydılar. Türk’ün teşkilatçılık azmi burada devreye girdi. Avrupa’nın başka ülkelerinde teşkilatlanmanın zamanı gelmişti. İlerleyen süreçte çok hızlı bir şekilde “Türk Federasyonu” birçok Avrupa ülkelerinde dernek ve teşkilatlarını oluşturdu.

19 Mayıs 2007 tarihinde 25. Büyük Kurultayı’nda alınan kararla adını Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu olarak değiştirmiş ve Avrupa Türk Konfederasyonuna kurucu üye olarak katılma kararı almıştır. Konfederasyon kararı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından alınmış ve kurultayda konuşma zamanı sahneden ilan etmiştir.

Federasyonun Genel Başkanı Şentürk Doğruyol’un çabaları ve emeği sayesinde bugüne kadar faaliyetlerini azimle sürdürmektedir. 2007 yılında alınan karar üzerine Federasyonun Genel Merkezinde Avrupa’nın diğer ülkelerindeki dernek ve teşkilatlarımız bir araya gelerek Avrupa Türk Konfederasyonunu kurmayı hedeflediler. Bu çağrı üzerine Frankfurt’ta toplanan Ülkücüler, Avrupa’da Türk birliğinin sağlanması adına yeni yollar arayışına girdiler. Hollanda Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu, Belçika Türk Dernekleri Federasyonu, İsviçre Türk-İslam Kültür Dernekleri Federasyonu, Fransa Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu, Danimarka Türk Federasyonu ve Avusturya Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu “Avrupa Türk Konfederasyonu’nun kuruluşuna birlikte imza attılar. Konfederasyon Genel Başkanlığına Avrupa Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonunun 8 yıl başkanlığını yapmış olan Cemal Çetin getirildi.

Bundan sonra Konfederasyon, Avrupa’daki Türklerin her alanda sosyal ve kültürel birliğini sağlamak için ciddi çalışmalar ortaya koydular. Avrupa’da Türkleri yalnız bırakmayan Konfederasyon, ana vatan Türkiye’de ve Türk dünyasında olan soydaşlarımıza da zaman zaman yardım etti. Milli ve dini bayramlarda bir araya gelerek dayanışma sergilemekle yetinmeyip her Kurban Bayramı’nda, Ülkü Ocakları ile iş birliği içerisinde Türk Yurtlarında kurban kesip, dua aldılar. Avrupa’da kültürümüzü yaşattılar, konserler ve geceler düzenleyerek oradaki insanlarımızın vatan hasretini giderdiler.

Bütün bunlar bizim ruhumuza dokunurken elbette ki bazılarının zoruna gidecekti. Hortlayan faşizm cehaletiyle mücadele verdikleri yetmezmiş gibi bölücü ve hain unsurların da zaman zaman saldırılarına maruz kaldılar.

En son saldırı ise Almanya Türk Federasyona bağlı Düren Türk Kültür Ocağına yapıldı. Yapılan molotoflu saldırı esnasında dernek binası maddi hasar aldı. Bu saldırılar ne yazık ki ilk değil. Bölücüye kucak açan Avrupa’nın ikili standartları karşısında Ülkücüler asla yılmadı. Tehdit aldılar, binaları kundaklandı, ama aldırmadılar. Yürüdüler, Türk gibi yürüdüler ve yürüyeceklerdir…

Geçmiş olsun Almanya Türk Federasyonumuz.