İngiltere’den gelen kötü haberler sonrasında bilim insanları AY.4.2 mutasyonunu araştırmaya devam ediyor. 'AY.4.2' isimli Delta varyantı mutasyonunu mercek altına alan bilim insanları, AY.4.2’nin diğer varyantlara göre yüzde 10 ile 15 daha bulaşıcı olduğunu belirledi. AY 4.2. varyantı İngiltere'nin ardından İsrail'de ve ABD'de de görüldü. Peki AY 4.2 varyantı nedir, AY 4.2 varyantı ne kadar bulaşıcı, belirtileri neler? 

AY 4.2. VARYANTI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'endişe verici' olarak sınıflandırdığı Delta varyantı mutasyona uğradı. İngiltere'de tespit edilen yeni varyantın adı AY 4.2. Dünya İngiltere'den gelen bu haberin şokunu atlatamadan İsrail'de yaşanan gelişme ile sarsıldı. AY 4.2. İngiltere'nin ardından İsrail'de de görüldü. 'AY.4.2' isimli Delta varyantı mutasyonunu mercek altına alan bilim insanları, AY.4.2'nin diğer varyantlara göre yüzde 10 ile 15 daha bulaşıcı olduğunu belirledi.

AY 4.2 varyantı

AY 4.2. VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ? 

AY.4.2 varyantının Türkiye'de görülüp görülmediği konusunda resmi bir açıklama henüz bulunmuyor. AY.4.2 ile ilgili gözler Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanı Koca'dan gelecek açıklamaya çevrildi. 

KÖTÜ HABER ABD'DEN GELDİ! 

Dünya İngiltere'den gelen bu haberin şokunu atlatamadan peş peşe yeni gelişmeler yaşandı. AY 4.2. Önce İsrail'de şimdi de ABD'de görüldü.

AY.4.2 ile ilgili 'Delta'dan çok daha tehlikeli' uyarısı yapıldı. İngiltere'deki yüksek vakaların nedeni olarak da AY.4.2 gösterildi. Uzmanlar AY.4.2'nin pek çok ülkede görülebileceğinin altını çizerek 'en kötüsüne hazırlıklı olmalıyız' uyarısında bulundu.
Bilim dünyasının 'Kıyamet Günü varyantı' olarak adlandırdığı Delta'dan daha ölümcül bir varyantın aşıları etkisiz hale getirebileceği belirtiliyor.
Bilim insanları haftalardır 'Kıyamet Günü Varyantı'na yoğunlaşmış durumda. Hatta konu hakkında İngiliz hükümetine sunulmak üzere bir rapor bile hazırlandı!

AY 4.2 varyantı

AY 4.2. VARYANTINDA ÖLÜM RİSKİ ARTIYOR!

Geçtiğimiz dönemde İngiltere’de Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu (SAGE) tarafından yayınlanan raporda yeni bir koronavirüs varyantının yüzde 35'lik ölüm oranına sahip olan MERS kadar ölümcül olabileceği bilgisi yer aldı.

DELTA VARYANTI NEDİR?

Delta varyantı dünyada yeni bir tedirginliğe yol açtı. Delta Plus, Delta varyantının bir türü ve K417N adı verilen bir ‘spike’ protein mutasyonuna sahip. Delta Plus, Delta’nın mevcut özellikleriyle bir araya geldiğinde; daha kolay yayıldığı/bulaşabildiği, akciğer hücrelerine daha kolay tutunduğu ve virüsü etkisiz hale getiren monoklonal antikor tedavisine karşı daha dirençli olduğu için ‘endişe’ yaratıyor. Bu nedenle de DSÖ, Delta ve Delta Plus varyantlarını ‘endişe verici’ kategoriye aldı. Delta ve Delta Plus varyantları aşılardan ve hastalığa karşı önceden var olan bağışıklıktan kaçabiliyor.

Editör: Haber Merkezi