Kanlı Ay olarak da adlandırılan ay tutulması gerçekleşti ve dünyanın bir çok yerinden gözlemlendi. Türkiye'de ise İstanbul, Ankara,Kocaeli, İzmir ve Nevşehir'de Süper Ay sebebiyle kartpostallık görüntüler oluşturdu. Uzmanlar Kanlı Ay tutulmasıyla ilgili 26 Mayıs Çarşamba gününü 27 Mayıs Perşembe gününe bağlayan gece çıplak gözle izlenebileceğini açıklamıştı. İşte Süper Ay- Çiçek Ay detayları...

SÜPER AY İSTANBUL'DA GÜZEL BİR GÖRÜNTÜ OLUŞTURDU

Mayısta ortaya çıktığı için "çiçek" olarak anılan "Süper Ay" görünümü ile tutulma sırasında Ay'ın büründüğü kızıl renkten ötürü "Kanlı Ay" olarak adlandırılan görünümün aynı anda ortaya çıkmasıyla oluşan "Süper Çiçek Kanlı Ay" Avustralya'nın Sidney kentinden görüntülendi.

Bu yılın tek tam ay tutulması olan "Süper Çiçek Kanlı Ay", Kuzey Amerika'nın batı kesimleri, Meksika, Orta Amerika ülkeleri, Peru'nun batısı, Şili ve Arjantin'in güneyi ile Avustralya'nın doğusu, Yeni Zelanda ve Pasifik Okyanusu'nun doğusundaki adalarda izlenebilecek.

Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu, normalden daha parlak ve büyük göründüğü "Süper Ay", Rusya'nın başkenti Moskova'da gözlemlendi. Kudrinskaya Meydan Binası üzerinde yükselirken kısa bir süre görünen ay, daha sonra bulutların arasında kendini gizledi.

Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu, normalden daha parlak ve büyük gözlemlendiği "Süper Ay" İstanbul'da Çamlıca Camisi ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile güzel görüntü oluşturdu.

Süper Ay

Ay'ın Dünya'nın penumbrasına girişinden ondan çıkışına kadar geçen toplam süre beş saat iki dakika olacak, ancak tutulmanın kendisi 14 dakika 19 saniye sürecektir. Maksimum aşamadan önce renk değiştirecek ve kırmızı, koyu kırmızı veya kahverengi tonlar kazanabilir. Gama, atmosferin yoğunluğuna ve tozluluğuna bağlıdır.

BU YIL GERÇEKLEŞECEK DİĞER TUTULMA TARİHLERİ

Bu yıl toplam 4 tutulma yaşanacak. Tutulma tarihleri şu şekilde olacak;

-26 Mayıs 2021 Yay burcunda Ay Tutulması

-10 Haziran 2021 İkizler burcunda Güneş Tutulması

-19 Kasım 27 derece Boğa burcunda Ay Tutulması

-4 Aralık 2021 Yay burcunda Güneş Tutulması

AY TUTULMASININ TARİHİ

Ay tutulması, bu yıl 26 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleşecek. "Süper Çiçek Kanlı Ay" adı verilen gök olayı, bu yılın tek tam ay tutulması olacak.

"Süper Çiçek Kanlı Ay" adı verilen gök olayı, bu yılın tek tam ay tutulması olacak. Gökbilimciler Ay tutulmasının Kuzey Amerika'nın batı kesimleri, Meksika, Orta Amerika ülkeleri, Peru'nun batısı, Şili ve Arjantin'in güneyi ile Avustralya'nın doğusu, Yeni Zelanda ve Pasifik Okyanusu'nun doğusundaki adalarda izlenebilecek.

KANLI AY NEDİR?

Tam Ay tutulması Dünya'nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay'ın tamamıyla Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor.

Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya'nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay'ın bu durumuna "Kanlı Ay" adını veriyorlar.

SÜPER AY NEDİR?

Diğer yandan Ay'ın Dünya çevresindeki eliptik yörüngesinde Yerküre'ye en yakın olduğu "yerberi" konumundaki görünümüne "Süper Ay" deniliyor.

Bu görünüm, Ay'ın olağandan büyük göründüğü bir Dolunay halini tanımlıyor.

ÇİÇEK AY NEDİR?

"Çiçek Ay" adlandırması ise Kuzey Yarım Küre'de çiçeklerin açtığı bahar mevsiminde, mayıs ayında ortaya çıkan dolunayları tanımlamak için kullanılıyor.

Yarınki tutulma, ayın tüm bu niteliklerini aynı anda görünür kılacak. Dünyanın farklı yerlerindeki insanlar yarın gökyüzünde "Süper Çiçek Ay"ı seyrederken, Amerika'nın batısından Pasifik'in doğusuna kadarki bölgede yaşayan insanlar Ay'ın bu konumda tutulduğunu ve "Kanlı Ay" görünümüne büründüğünü gözlemleyecekler.

Editör: Haber Merkezi