Ermenistan medyası, Moskova Büyükelçiliği önünde kalabalığın toplandığını ve binanın polisler tarafından korunduğunu bildiriyor.

Öfkeli protestocuların büyükelçilik duvarına astığı pankartta ise 'Türk Nikol' yazısı dikkat çekiyor!

Rusya lideri Vladimir Putin, bugün Moskova'da Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la bir araya geldiği görüşme başladı. Kremlin'in servis ettiği görüntülerde Putin'in misafirleriyle sarıldığı, Aliyev ve Paşinyan'ın ise tokalaşmadığı göze çarptı.

Savaşın kazananı Aliyev ve kaybedeni Paşinyan, 10 Kasım'da silahların susmasından bu yana ilk kez aynı masaya oturup ateşkes anlaşmasını gözden geçiriyor.

Rus medyası, Putin'in Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle görüşmeden önce Moskova'da kurmaylarıyla bir dizi toplantı yaptığını bildiriyor.

Haberlere göre, Rusya lideri Putin Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrush, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, gizli servis FSB'nin direktörü Alexander Bortnikov ve Yabancı İstihbarat Servisi yöneticisi Sergey Narışkin'le buluştu.

PAŞİNYAN KAÇARAK GİTTİ 

Azerbaycan lideri Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ı taşıyan uçaklar bugün peş peşe Moskova'ya indi. BBC Erivan muhabiri, Paşinyan'ın Moskova'ya gitmesini engellemek isteyen göstericilerin sabah gün ağarmadan Zvartnots Havalimanı yakınlarında gösteri düzenlediğini bildirdi.

Yerel medya, sabah daha gün ağarmadan başkent Erivan'da Paşinyan'ın konvoyunun havalimanına ulaşabilmesi için yolların kesildiğini aktarıyor.

BÜYÜKELÇİLİK DUVARINDA 'TÜRK NİKOL' PANKARTI 

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Ermeniler ise bugün Paşinyan'ı ziyaret sırasında istifaya davet etmeye hazırlanıyor. Sosyal medyada, araçlara yapıştırılan Paşinyan fotoğrafları paylaşıldı.

Protestocular Ermenistan'ın Moskova Büyükelçiliği önünde toplanmaya başladı. Ermenistan medyası, büyükelçiliğin polisler tarafından kordona alındığını aktarıyor.

Rus Sputnik yayın organı ise, büyükelçilik önünde toplananların 'Türk Nikol' şeklinde pankartları binanın duvarına astığını duyurdu.

Bugünkü kritik randevuda Putin hem Azerbaycan lideri Aliyev hem de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la ayrı ayrı görüşmeler de yapacak.

Moskova'daki buluşmanın haberi Ermenistan'da bomba gibi patladı, yerel medyada Azerbaycan ve Rusya ile yeni bir yenilgi anlaşmasının imzalanmasının korkusu net şekilde görülüyor.

Paşinyan'ın 9 Kasım 2020'deki hezimet anlaşmasını imzalamasıyla öfkeli göstericiler Erivan'daki parlamentoyu bastı, göstericiler haftalar boyunca istifa için sokaklara döküldü.

Kremlin'in duyurusundan önce açıklama yapan Nikol Paşinyan, yeni anlaşmaların gündemde olmadığını ve ateşkesin ayrıntılarının konuşulacağını söyledi.

Ermenistan Başbakanı, esir askerler, tutuklular ve cenazelerin teslim edilmesi halinde ulaşım ve ticaret yollarının yeniden açılmasının yeniden gündeme gelebileceğini de savundu.

Paşinyan'ın sözcüsü Mane Gevorgyan ise, Moskova'da Dağlık Karabağ'daki toprak sorunlarıyla ilgili hiçbir belgenin imzalanmayacağını, ekonomik konuların masaya yatırılacağını aktardı.

SÖYLENTİLER DOĞRU ÇIKTI 

BBC, bugünkü görüşmeyle ilgili söylentilerin bir veya iki haftadır Ermenistan medyasında dolaştığını ve Pazar günü yapılan açıklamalarla doğrulandığını bildiriyor.

Paşinyan ve ekibinin tepkileri yatıştırma çabalarına rağmen Pazar günü Erivan'da göstericiler bir kez daha sokağa indi, Adalet Bakanlığı önünde toplandı.

Azerbaycan ile 'yeni bir anlaşma imzalanması' yönündeki iddialara açıklama isteyen protestocular, bugün imzalanacak anlaşma taslağının Adalet Bakanlığı'na teslim edildiğine inanıyor.

Çeşitli kaynaklara göre Ermenistan Adalet Bakanlığı'na gönderildiği iddia edilen belgelerde şu noktalar yer alıyor: • Ermenistan ile Azerbaycan ve Nahçıvan'ı birbirine bağlayan bir koridorun açılması. • Ermenistan'ın bazı topraklarının Azerbaycan'a nakli • Dağlık Karabağ’dan Ermeni birliklerinin çekilmesi.

Protestocuların başındaki eski Adalet Bakanı Ruben Melikyan, Moskova'da Ermenistan için yeni bir 'aşağılayıcı' anlaşma planlandığı yönündeki haberlerin resmi olarak reddedilmesini talep etti.

HARİTA BUGÜN DEĞİŞEBİLİR 

Bunun üzerine halihazırdaki Adalet Bakanı Rüstem Badasyan protestocuların karşısına çıktı, Azerbaycan'la hiçbir 'gizli anlaşma' olmadığına dair güvence verdi, halktan Telegram kanallarındaki bilgilere güvenmemesini istedi.

Buna karşın, Ermenistan medyasına yansıyan haberlerde, kuzeydeki Tavuz'dan güneydeki Syunik'e kadar birçok yerdeki köylerin Azerbaycan'a iade edileceği belirtiliyor.

9 Kasım tarihinde imzalanan tarihi anlaşmayla, Azerbaycan yaklaşık 30 yıldır Ermenistan işgali altındaki topraklarının büyük çoğunluğunu resmen geri aldı. Ağdam, Kelbecer ve Laçın çevresindeki işgalci Ermeniler 1 Aralık 2020 tarihine kadar çekildi, Azerbaycan askerleri bölgeye yerleşti.

Anlaşmayla Dağlık Karabağ'daki çatışma hatlarına 1960 Rus barış gücü askeri yerleştirildi, Ermenistan ve Hankendi arasındaki Laçın Koridoru'nun güvenliği de Ruslar tarafından sağlanıyor.

Türkiye ise anlaşmanın gereği olarak Rusya'yla birlikte Dağlık Karabağ sınırında kurulan ateşkes gözlem merkezinde askerleriyle yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi