B-12 Vitamini önemli bir B vitaminidir. Sinir dokusu sağlığı, beyin fonksiyonu ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Kobalamin, B-12 vitamininin başka bir adıdır. Eksikliği, B-12 vitamini seviyeleri çok düşük olduğunda ortaya çıkabilir. Bu, geri dönüşü olmayan nörolojik semptomlara yol açabilir.

B-12 vitamini nedir?

B vitaminleri suda çözünür özelliğe sahiptir ki B-12 vitamini de onların arasındadır. Bu, suda çözünebileceği ve kan dolaşımında dolaşabileceği anlamına gelir. İnsan vücudu dört yıl boyunca B-12 vitaminini saklayabilir. Vücuda fazla gelen B-12 vitamini idrarla birlikte vücuttan atılır.

B-12 Vitamini en önemli ve yapısı en karmaşık olan vitamindir. Et ürünlerinde doğal olarak bulunur ve yalnızca bakteriyel fermantasyon sentezi yoluyla endüstriyel olarak üretilebilir.

Gıdalar

B-12 Vitamini, hayvansal ürünlerde (balık, et, yumurta ve süt ürünleri gibi) doğal olarak bulunur. Genellikle bitki besinlerinde oluşmaz.

İyi bir B-12 vitamini diyet kaynağı:

  • Sığır eti

  • Jambon

  • Kümes hayvanları

  • Kuzu

  • Balık, özellikle mezgit balığı ve ton balığı

  • Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri

  • Bazı besinsel maya ürünleri

  • Yumurtalar

Aktif bir tedavi gerekmeden önce dengeli bir diyet sürdürmek ve sağlıklı miktarda besin almak her zaman daha iyidir. Eksikliğin belirtileri sağlıklı bir diyet ile kolayca önlenir.

Faydaları

B-12 Vitamini, beynin normal çalışması ve sinir sistemi için çok büyük öneme sahiptir. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynar ve DNA'nın oluşturulmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur.

B-12 Vitamini, yağ asitlerinin sentezinde ve enerji üretiminde rol oynadığı için vücuttaki her hücre metabolizması B-12 vitaminine bağımlıdır. B-12 Vitamini, bununla birlikte vücudunun folik asidi absorbe etmesine yardımcı olarak enerjinin salınmasını sağlar.

Vücudumuz, her an milyonlarca kırmızı kan hücresi üretir. Ancak B-12 vitamini olmadan bu düzgün bir şekilde gerçekleşmez. B-12 vitamin seviyelerinin çok az olduğu durumlarda kırmızı kan hücresi artımı durur. Kırmızı kan hücresi sayısı düşerse anemi oluşabilir.

Alım gereksinimleri

Uzmanlar, 14 yaşın üzerindeki gençlerin ve yetişkinlerin günde 2,4 mikrogram (mcg) B-12 vitamini tüketmelerini önermektedir. Hamile kadınlar 2,6 mcg, emzikli kadınlar 2,8 mcg tüketmeye dikkat etmelidir.

 B-12 vitamininin aşırı alınması durumunda toksik veya zararlı nitelikler gözlemlenmemiştir. Ancak, takviye almaya başlamadan önce insanlara her zaman doktorlarıyla konuşmaları önerilir.

Bazı ilaçlar B-12 vitaminiyle etkileşime girebilir. Bunlar metformin, proton pompası inhibitörleri ve sıklıkla peptik ülser hastalığı için kullanılan h2 reseptörü agonistlerini içerir. Bu ilaçların tümü, B-12 vitamin emilimini engelleyebilir.

Editör: Haber Merkezi