B6 Vitamini, B vitaminleri arasında merkezi sinir sistemine faydalı olan vitaminlerden biridir. Nörotransmiterler serotonin ve norepinefrin üretiminde ve miyelin oluşumunda rol oynar.

Piridoksin olarak da bilinen B6 vitamini suda çözünür bir vitamindir. Vücutta depolanmayıp ve idrarla atıldığı için, insanların her gün B6 Vitamini almaları gerekir. B kompleksi vitamin ailesinin bir parçasıdır. B6 vitamininin diğer işlevleri arasında protein ve glukoz metabolizması ve hemoglobin üretimi bulunur.

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin bir bileşenidir. Oksijen taşır. B6 Vitamininin faydaları arasında lenf bezlerinin, timusun ve dalağın sağlıklı tutulması da bulunur.

B6 vitamininin faydaları

B6 Vitamini çeşitli vücut fonksiyonları için hayati öneme sahiptir ve birçok gıdada bulunabilir.

Beyin fonksiyonu

B6 Vitamini beyin performansını artırmaya yardımcı olabilir. Bir sağlık dergisinde yayınlanan bir çalışmada, yüksek B-6 vitamini konsantrasyonuna sahip kişilerin bellek fonksiyonu ölçümü üzerinde daha iyi olduğu bulundu.

Beyindeki nöron geçişi için B6 Vitamini gerekir. Araştırmacılar, her gün yüksek dozda B vitamini almanın, hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı insanlar için faydalı olduğunu belirtiyor.

Hamilelik sırasında bulantı

Bir sağlık dergisinde yayınlanan araştırma, piridoksinin, hamileliğin erken döneminde bulantı şiddetini azaltabileceği sonucuna vardı. Ancak, bunu doğrulamak için daha kaliteli çalışmalar gereklidir. Bir ek alıyorsanız önerilen dozdan daha fazla kullanmayın.

Hava kirliliğinden koruma

2017'de yayınlanan bir araştırma, B6 vitamininin, kirliliğin epigenom üzerindeki etkisini azaltarak hava kirliliğine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar, bulgularının maruz kalma hava kirliliğinden kaynaklanabilecek epigenetik değişiklikleri önlemek için yeni önlemler alabileceğini umuyorlar.

B6 Vitamini birçok nedenden dolayı önemlidir. En önemli görevlerinden biri de yiyeceği parçalayan, cildi sağlıklı tutan ve kırmızı kan hücreleri gibi kan ürünleri üreten sindirim enzimlerinin normal çalışmasını sağlamaktır. Bu önemli vitaminin birçok başka kullanımı vardır ve bir eksiklik kalıcı sinir hasarına neden olabilir.

Her gün ne kadar B6 Vitamini alınmalı mı?

Bir insanın B6 vitamini için günlük ihtiyacını etkileyebilecek çok sayıda faktör vardır, çünkü metabolizmanın çeşitli yönlerini etkiler. Protein alımı üzerindeki etkisi geniş çapta çalışılmıştır.

Günlük diyetlerinde protein miktarı yüksek olan kişilerin daha fazla B6 vitamini alması gerekebilir. Doktorlarıyla konuşmalılar.

B6 vitamini için önerilen günlük gereksinimi:

Yaş                  Erkek              Kadın

0 ila 6 ay         0,1 mg             0,1 mg

7 ila 12 ay       0,3 mg             0,3 mg

1 ila 3 yıl         0.5 mg            0.5 mg

4 ila 8 yıl         0,6 mg            0,6 mg

9 ila 13 yaş      1,0 mg            1,0 mg

14 ila 18 yıl      1,3 mg           1,3 mg

19 ila 50 yaş     1,3 mg           1,3 mg

51+ yaş            1,7 mg           1,5 mg

Hamilelik sırasında - 1.9 mg

B6 vitamini besin kaynakları

Çoğu yiyeceğin B6 vitamini vardır. Dengeli bir diyeti olan bir kişi, fiziksel bir sorunu olmadıkça veya belirli ilaçları almadıkça eksik olmamalıdır.

Aşağıdakiler B6'nın iyi kaynaklarıdır:

Nohut: Bir porsiyon 1.1 miligram ve önerilen günlük değerin yüzde 55'ini (DV) içerir

Sığır eti karaciğeri: Bir porsiyon 0.9 mg ve DV'nin yüzde 45'ini içerir

Kızarmış tavuk göğsü: Bir porsiyon, 0.5 mg ve yüzde 25 oranında DV içerir.

Bir orta boy muz: 0,4 mg ve yüzde 20 oranında DV içerir

Tofu: Yarım fincan 0,1 mg ve % 5 oranında DV içerir

Diğer kaynaklar şunlardır:

  • Avokado

  • Esmer pirinç

  • Havuçlar

  • Balık

  • Güçlendirilmiş tahıl

  • Fındıklar

  • Süt

  • Patates

  • Tohumlar

  • Soya fasulyesi

  • Ispanak

  • Hindi

  • Kepekli tahıllar

Editör: Haber Merkezi