Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) her yıl gerçekleştirdiği “Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı”na katıldı. 

İstanbul’da gerçekleşen toplantıda MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, Bakan Albayrak’a TEMSA’nın son durumunu iletti.

“Sayın Bakanım, yerli otomobilimizle gurur duyacağımız bir süreç başlamışken Türkiye’nin otobüs markasında üretim durdu. Bu tesisimizin yeniden üretime geçirilmesi konusunda sizlerden destek bekliyoruz.”

Kavak’ın bu talebine Bakan Albayrak, “Konu gündemimizde kısa süre sonra TEMSA’dan güzel haber alacaksınız” yanıtını verdi.

Ne olmuştu?

Sabancı Holding, Temsa’da sahip olduğu hissenin tamamını 182,7 milyon liraya mayıs ayında True Value Capital Partners'a satmıştı. 

2018’i 1 milyar liranın üzerinde ciroyla kapatan TEMSA, 11 Aralık’ta üretimini 12 gün kadar durdurma kararı almıştı. 

13 Aralık’ta resmi bir açıklama yapan şirket, vadesi henüz dolmamış kredilerin ödemesini erkene çeken bankalardan anlayış beklediklerini belirterek “Bu sorunlarımız çözülür çözülmez, ihtiyaç halinde sermaye artışı ile de şirketimizin mali yapısı güçlendirilerek, markamızın ve çalışanlarımızın da gücüyle ülkemizin istihdam, üretim ve ihracatına daha da büyük bir ivme ile katkıda bulunmaya devam edeceğiz” demişti. 

25 Aralık’ta ise şirket konkordato ilan etmişti:

Şirketimiz yurt dışında büyük başarılara imza atılan bir dönemde gerçekleşen bu beklenmeyen hacizler neticesinde üretimi durdurmak mecburiyetinde kalmıştır. Bunun sonucunda yurt içinde ve yurt dışında alınan siparişleri ve taahhütleri yerine getirememe noktasına gelinmiştir. 

Elli yılda büyük emeklerle kurulan küresel bir Türk markasının, yeniden oluşturulmasının büyük emek ve zaman alacak güven kaybına uğraması kaçınılmazdır.

TEMSA olarak uluslararası itibarımızın yanında başta çalışanlarımız, servislerimiz, bayilerimiz ve yan sanayimiz olmak üzere tüm ekosistemimize karşı önemli sorumluluklarımız bulunmaktadır. Bu sorumluluğun getirdiği bilinçle şirketimiz konkordatoya müracaat etmiş ve geçici konkordato almıştır.

1987'den bu yana Adana’daki 510 bin metrekarelik tesiste üretim yapan Temsa, yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretiyor.

Editör: Haber Merkezi