Basın toplantısından satır başları:

Haiko Maas: "5+5 görüşmeleri Libya açısından barış anlaşması sağlanması için ortak görüşleri paylaşıyoruz. Silahlanmayı iki tarafın da bırakması, silah ambargosunun uygulanması gerekiyor. Birçok ikili konuyu ele aldık. Birçok insanın yakından ilgi duyduğu turizm konusunu ele aldık. Corona krizi kapsamında nasıl güvenli bir turizmin ele alınabileceğini ele aldık. Almanya AB kapsamında ele almak istiyor, bizim için çok önemli. Ancak Avrupa genelinde görüş birliği sağlayabilirsek virüsün yayılmasını önleyebiliriz.

Seyahat kısıtlamalarının kaldırılması açısından önemli bir adım atıldı. Bu bir adımdır, daha fazla adımlar da olacaktır. Verilere bakarak karar veriliyor ve pandeminin kontrol altına alınması gerekiyor. Almanya'da hem iç hem dışa yönetik risk bölgeleri dikkate alınmak zorundadır. iki haftalık aralarla bu konu sürekli incelenecek. Belli açılımların olmasını istiyoruz. Bugün birçok bilgi edindik, bizi çok mutlu ettik. Seyahat uyarısı akrabalarını ziyaret etmek isteyenler için değil, onlar rahatça yakınlarını ziyaret edebilirler.

AB'nin Türkiye ile olan ilişkilerini sürdürüyor olmaktan gurur duyuyorum. Çok teşekkür ediyorum.."

Mevlüt Çavuşoğlu: "Dostum Haiko'nun daveti üzerine Berlin'de olmaktan mutluluk duyuyorum. Var olan sorunların diyalog halinde çözülmesini istiyoruz. Suriye'de kalıcı bir barış önemli. Suriye konusunda dörtlü mekanizmalarımız var. Brüksel Konferasnı'na katıldık, dün Astana formatında bu konular ele alındı. Siyasi sürecin hızlandırılması önemli. BM çatısı altında Suriye'de kalıcı bir barışı getirmeye çalışıyoruz. Libya için de tek çözüm siyasi çözüm. Ateşkese yanaşmayan bir Hafter olduğunu gördük. Sarrac'ın ikna edilmesi konusunda da önemli rol oynadı Türkiye. En iyi çözüm siyasi çözümdür, bir an önce kalıcı ateşkes tesis edilmesi gerekiyor. Diğer ülkelerle de çalışmak isteriz. Fransa da dahil. Yeter ki darbecilere karşı olalım ve Libya'yı huzura kavuşturalım. 

Turizm önemli bir sektör, bugün de ele aldık. Güvenli e sağlıklı bir ortamda diğer ülkelerden gelecek misafirleri ağırlamaya hazırız. Önlemlerimizi aldık. Uçuşlar 11 Haziran itibariyle başladı. Turistler de yavaş yavaş gelmeye başladı. Alman dostlarımız da Türkiye'ye gelmek istiyor. Almanya'da ve dünyada Türkiye'nin başarısı takdir ediliyor. Almanya'nın seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor. Bugünkü verimli toplantı için dostum Haiko'ya teşekkür ediyorum."

Libya konusunda tutumumuz net. İlişkilerimiz BM tarafından meşru görülen hükümetle. Hafter meşru değil. Fransa, BAE meşru olmayan hafter'e silah verilmiyor. Bunlar konuşulmuyor, Türkiye'nin meşru hükümetle ilişkisi tartışılıyor. Fransa yanlış yönlendirmeler yapıyor. Doğru bilgi vermediği için "ama"sız Fransa'dan özür bekliyoruz. Fransa'nın Türkiye karşıtlığını görüyoruz. Libya'da da darbeciyi destekliyorlar ve kaybetmelerini Türkiye'den çıkarmasınlar. Burada NATO'yu endişelendiren gelişmeler var. Fransa'nın bu çizgiye gelmesi lazım.

Editör: Haber Merkezi