Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Bankalar Birliği’nin 64. Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu.

"Salgınla mücadelede her türlü harcamayı yapmakta kararlıyız" diyen Bakan Elvan, ihtiyaç halinde makro ihtiyati tedbirler alınacağını söyledi.

"79 milyar liralık destek sağladık"

Elvan konuşmasına şöyle devam etti:

"Salgının başından bugüne kadar Merkezi Yönetim Bütçesi'nden 79 milyar liralık destek sağladık. Bu tutarın yıl sonunda 109 milyar lira olmasını öngörüyoruz. Desteklerle vatandaşımızın yanında olacağız kimsenin en ufak şüphesi olmasın. Yılın ilk çeyreğine ilişkin göstergeler finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve piyasa oynaklığına rağmen yüzde 6 civarında büyümeye işaret ediyor."

Toplam istihdam 28 milyona çıktı

Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakdi ücret desteği ve normalleşme desteği mekanizmalarıyla 9,5 milyon vatandaşa 55 milyar liralık destek sağladıklarını ifade eden Elvan, “İşgücü piyasasına sunduğumuz bu desteklerin de katkısıyla, toplam istihdam 2020 yılı haziranına göre 1,5 milyon kişi artarak 28 milyona çıktı. Bu gelişmeyi müspet görmekle beraber, elbette yeterli bulmuyoruz” diye konuştu.

Reform programında yer aldığı gibi kadın ve genç istihdamı başta olmak üzere, işgücü piyasalarını canlandıracak adımları hızla hayata geçireceklerini belirten Elvan, merkezi yönetim bütçesi, işsizlik sigortası fonu ve sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı destek fonu bir bütün olarak düşünüldüğünde bugüne kadar bu üç kalemden toplam 136 milyar lira harcadıklarını, yıl sonuna kadar bu tutarın yaklaşık 183 milyar liraya, yani milli gelirin yüzde 3,2’sine ulaşmış olacağını söyledi.

"Önceliğimiz fiyat istikrarı"

Enflasyonla mücadelede maliye politikasının para politikasını destekleyeceğini belirten Elvan, "Politikalarımız dolarizasyonu tersine çevirecek" dedi.

"En temel önceliğimiz fiyat istikrarının sağlanması, cari açığın kontrol altına alınması ve iş gücü piyasasının canlanmasıdır. Hane halkının geçtiğimiz yıl hız kazanan dolarizasyon eğiliminin yılbaşından itibaren bir miktar gevşediğini gözlemliyoruz."

Bakan Elvan, Finans Merkezi Kanun Teklifi'ni Meclis'e sunmayı hedeflediklerini de aktardı.

Editör: Haber Merkezi