TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında "TOKİ'den Suriyelilere ev. Türklere çıkmayan evler Suriyelilere çıktı" başlıklı haberlerin yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, 250 bin Sosyal Konut Projesi kapsamında, Hatay merkezde inşa edilecek 1100 konut için 14 Eylül-31 Ekim arasında 26 bin 275 başvuru alındığı, hak sahibi belirleme kurasının henüz çekilmediği vurgulandı.

Asılsız haberin yayınlanmasının amacının TOKİ'yi karalamak ve kamuoyunda olumlu algıyı zedelemek olduğuna işaret edilen açıklamada, TOKİ'nin Türk vatandaşı olanlara ve diğer şartları taşıyanlara konut satış yaptığı, bu şartları taşımayanların başvurularının iptal edildiği kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yeniçağ gazetesi ve www.yenicaggazetesi.com.tr adlı haber sitesinde 04-05.11.2022 tarihinde yayınlanan “TOKİ'den Suriyelilere ev. Türklere çıkmayan evler Suriyelilere çıktı” başlıklı haberi üzerine açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı  (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen 250.000 Sosyal Konut Projesi kapsamında Hatay Merkezde inşa edilecek 1.100 konut için 14.09.2022 – 31.10.2022 tarihleri arasında 26.275 başvuru alınmış olup hak sahibi belirleme kurası henüz çekilmemiştir.

Daha kurası çekilmemiş projede, haberin başlığı ile içeriği çelişen asılsız bu haberin yayınlanmasının maksadı İdaremizi karalamak ve kamuoyundaki olumlu algısını zedelemeye çalışmaktır.

TOKİ tarafından alt gelir ve orta gelir gruplarına yönelik projelerden satın ve devir almak isteyenlerde T.C. vatandaşı olma şartı ile diğer şartları (kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dâhilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, TOKİ’den konut satın almamış olması, ikametgâh, gelir, yaş vs.) yerine getiren konut alıcılarına satış yapılmakta olup başvuruda bu kriterleri karşılamayan kişilerin başvuruları iptal edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilere İdaremiz projelerinden konut satışı yapılmamaktadır.

Hatay Merkez 1.100 Konut Projesi için “Hak Sahibi Belirleme Kura” çekiminin 02 Ocak 2023 tarihinde yapılması planlanmaktadır.

Yukarıda da açıklamalardan da anlaşılacağı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilere İdaremiz projelerinden konut satışı yapılmamaktadır. Sorumlu yayıncılık ilkeleri göz ardı edilerek, hiçbir araştırma yapılmadan ve İdaremizden bilgi almaya gerek duyulmadan yapılan haber, TOKİ’nin kamuoyundaki olumlu algısını zedelemeyi amaçlayan, gerçeklerle uyuşmayan bilgilere dayalı, art niyetli girişimdir. Kamuoyunun, bu tür asılsız haberler itibar etmemeleri, önemle duyurulur."

Editör: Haber Merkezi