Geleneksel Türk tatlılarının arasında bulunan baklavanın her bir hamurunun tek tek açılması lezzetinin artmasına neden oluyor. Baklava da kullanılan tereyağın da kalitesi, yine alacağınız lezzetin en üst seviyede olmasına katkı sağlıyor. Haberimizde, herkesin kolayca yapabilmesi için malzemeleri ve püf noktalarıyla “Evde kolay baklava nasıl yapılır?” sorusunu yanıtladık. İşte, en lezzetli baklava tarifi…

KOLAY BAKLAVA TARİFİ

MALZEMELER

Yufkası İçin:

5 su bardağı un

1 su bardağı süt

3 adet yumurta

1 paket kabartma tozu

1 su bardağı ayçiçek yağı

1/2 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı sirke

Yufkaları açmak ve ara katları için:

250 gram eritilmiş tereyağı

1,5 su bardağı mısır nişastası

3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için:

3,5 su bardağı su

3,5 su bardağı toz şeker

1/2 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Servisi için:

Yarım su bardağı toz antep fıstığı

PÜF NOKTASI

Hamur bezelerini 5’erli, 10’arlı ya da tek tek ince birer yufka halini alana kadar oklava yardımıyla açın.

PİŞİRME ÖNERİSİ

Ceviz içi yerine toz Antep fıstığı kullanarak da baklavayı hazırlayabilirsiniz.

YAPILIŞI

Derin bir karıştırma unu kabına alın. Orta kısmını havuz gibi açtığınız unun üzerine süt, yumurta, kabartma tozu, ayçiçek yağı, tuz ve sirkeyi ekleyin.

Tüm malzemeleri yavaş yavaş karıştırarak una yedirin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Üzerine nemli bir bez kapattığınız hamuru 1 saat kadar oda sıcaklığında dinlendirin.

Dinlenen hamuru, yirmi eşit parçaya ayırın ve ayrılan bezeleri mermer bir tezgah üzerinde yuvarlak hale getirin. Unlanmış tezgah üstünde hamur bezelerini bir tabak büyüklüğünde açın.

Aralarına mısır nişastası serpiştirerek tabak büyüklüğünde açtığınız hamurları üst üste dizdikten sonra bir oklava yardımıyla incecik açmaya açın.

Yufka katlarının aralarını yağlamak için tereyağını küçük bir tencerede kısık ateşte eritin.

Fırın tepsisinin tabanını erittiğiniz tereyağı ile yağlayın. Açılan yufkaların en düzgünlerinden iki tanesini baklavanın üst ve alt katı içi ayırın.

Yufkaların on tanesinin aralarını tereyağıyla yağlayarak, fırın tepsisinde üst üste dizin. İnce çekilmiş ceviz içini baklavanın orta katına eşit olarak dağıtın.

Kalan yufkaları da, aynı şekilde aralarını yağlayarak üst üste dizin ve baklavayı bu şekilde oluşturmaya devam edin. En üste düzgün açılmış hamurlardan birini koyun. Yufkaların kenar kısımlarını keskin bir bıçak ucu ile tepsinin alt tarafına doğru ittirin.

Baklavayı, dikdörtgen ya da verev kesin. Kalan eritilmiş tereyağını bir yumurta fırçası yardımıyla baklavanın üzerine sürün. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzeri kızarıp yufka katları tek tek açılana kadar yaklaşık 50 dakika pişirin.

Baklavanın şerbetini hazırlamak için; su ve toz şekeri derin bir tencerede karıştırdıktan sonra orta ateşte yaklaşık olarak 25 dakika kadar kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ekledikten sonra ocaktan alın.

Fırından çıkarttığınız sıcak baklavanın üzerine bir kepçe yardımıyla sıcak şerbeti azar azar ekleyerek içine çekmesini bekleyin. Şerbetini çeken baklavayı, dilim dilim arzuya göre üzerine toz Antep fıstığı serpiştirerek servis edin.

 

Editör: Haber Merkezi