Basketbolda enteresan bir sezon yaşıyoruz. Geçmişte daha çok alt liglerde yaşanan sıkıntılar bu sezon Süper Lig’e de sirayet etti. Trabzonspor’un çekilmesiyle topal kalan ligde, birkaçı dışında sorun yaşamayan takım yok gibi. Yapılmayan, yapılamayan ödemeler, antrenman boykotları, evden maça giden takımlar daha neler neler… Ada Tıp Sakarya’nın yaşadığı dram ortada. Düşünün koca Beşiktaş, sadece yabancılarla antrenman yaparak maça çıktı. Yıllardır sorunları halının altına süpürerek geldik, önlem almadan. Kulüplerin, alt yapı milli takımlarının, son dönemde de Fenerbahçe’nin Eurolig performansıyla avunduk, daha doğrusu kendimizi kandırdık. Artık denizin bittiği, radikal karar ve önlemlerin alınması gerektiği yerdeyiz.

Tam basketbolun başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi noktasındayken, bir de Banvit krizi çıktı yumurtadan. Hesapsız, kitapsız yönetimlerin, anlık yatırımlarıyla ortaya çıkıp, kısa sürede kapanan ve sorun yaratan kulüplere alışmıştık. 25 yıldır aralıksız yatırım yapan liglerde, milli takımlarda oynamış, halen oynayan yüzlerce oyuncu yetiştirmiş Banvit ve Bandırma Kırmızı’nın, karşı karşıya kaldığı durum daha farklı tabi. Şirket yönetimin aldığı iki satırlık kararla böylesine bir organizasyon tarih olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türk basketbolu ne yapıp edip bu takımın yaşaması için bir yol bulmalı.

İşte böyle bir dönemde Banvit’in ligde geldiği durum da manidar. Fenerbahçe ve Anadolu Efes’in maçlarının ertelendiği haftada beş mücadele vardı. Sonucu önceden belli olan karşılaşmada Darüşşafaka, Ada Tıp Sakarya BŞB’yi farklı ve rahat yendi. Türk Telekom da, Afyon Belediye’yi zorlanmadan geçti. Arel Üniversitesi Büyükçekmece çekişmeli geçen maçta yabancılarıyla, İBBSK’yı mağlup ederek 12. sıraya çıktı. Haftanın en kritik buluşmaları Gaziantep Basketbol-Karşıyaka, Banvit-Beşiktaş arasındaydı. Play offa kalmaya çalışan Karşıyaka, deplasmanda oldukça iyi oynadı. Son topu kullanamayan İzmir ekibi, hem maçı hem de playoff şansını büyük ölçüde kaybetti. Artık onlara mucizeden fazlası gerekli.

İlk on bir haftada sadece iki galibiyet alan ve ligde kalma mücadelesi yapan Banvit, haftalardır süren yükselişine Beşiktaş önünde de devam etti. Siyah Beyazlılar, Alexsander ve Samet ile maça tutunmaya çalıştı. Banvit özellikle genç Türk’lerinoyunuyla sonuca gitti. Tolga 14 sayı, 4 ribaunt, 5 asist, Berke 12 sayı 6 ribaunt, Rıdvan 11 sayı 4 ribaunt ile galibiyete büyük katkı yaptı. Bu sonuçla Banvit, 12 galibiyete ulaşıp playoff için rakipleriDarüşşafaka, Karşıyaka, Bahçeşehir Koleji’nin önüne geçerek büyük avantaj yakaladı. Bandırma ekibi, yaşadığı duruma inat playoff’a kalarak hem küçük çaplı bir mucizeye imza atmak hem de “Ben buradayım. Yıkılmadım, ayaktayım” mesajını vermek üzere.