Engin Altan Düzyatan, Ulaş Tuna Astepe ve Pelin Akil'in başrollerinde yer aldığı Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı dizisi heyecanlı anlar yaşanıyor. Dizinin yeni bölümünde, en son Eşkıya Dğnyaya Hükğmdar Olmaz'da rol alan Emir Benderlioğlu, Türk denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Piri Reis'e hayat verecek. Peki, Barbaroslar Piri Reis kim? Piri Reis'i oynayan Emir Benderlioğlu kimdir, aslen nereli, yaşı kaç?

Denizcilik alanında döneminin en önemli bilim adamları arasında yer alan, Türk denizci Piri Reis’e hayat verecek olan başarılı oyuncu Emir Benderlioğlu, 12. Bölüm itibaren seyirci ile buluşacak.

EMİR BENDERLİOĞLU KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, ASLEN NERELİ?

Atıf Emir Benderlioğlu, 28 Ekim 1979'da Ankara'da doğdu.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini bitirdi. Önce Heykel bölümünde okuyan oyuncu daha sonra Grafik bölümüne geçti ve bu bölümden mezun oldu. TRT'de tanıtım koordinatörü olarak çalıştı. Ankara'da Alper Çağlar ile tanıştı ve daha sonra Alper Çağlar'ın yönetiminde: Bukalemun, 4 Saat, Kabakurgu, Camgöz, Panzehir, Dağ II ve Börü filmlerinde oynadı.

Camgöz hariç bu filmlerde başrolde oynadı. Çağlar'ın filmlerindeki performansıyla beğeni toplayan oyuncu, Harika Uygur casting ajansına kaydoldu ve İstanbul'a yerleşti.

Âdem'in Trenleri adlı filmde Bekir karakterini canlandırdı. Daha sonra da Sessiz Fırtına adlı dizide İbrahim karakterini canlandırdı. 2008 yılında Medyapım dizisi olan Dedektif Biraderler'de başrol oyuncusu olarak Savaş karakterini canlandırdı. Kavak Yelleri dizisinde Mine'nin sevgilisi Burak karakteri ile karşımıza çıkan Emir Benderlioğlu, fotoğrafçılıkla da yakından ilgilenmektedir. Animasyon, 3D grafik gibi konulardaki yarışmalarda da ödüller kazanmıştır. 2010'un Ocak ayında vizyona giren Deli Dumrul Kurtlar Kuşlar Aleminde adlı komedi filminde Dumrul karakteri ile karşımıza çıkmıştır. 2009'da ise TRT 1'de yayınlanan Ayrılık adlı dizide Eytan karakterini canlandırdı. 2 Temmuz 2010 Cuma günü ise kendisi gibi oyuncu olan Ceren Şekerci ile evlendi.

 

2010'un Ağustos ayında FOX'ta yayınlanan Keskin Bıçak dizisinde başrolde oynadı ve Çetin karakterini canlandırdı. 2016-2017 yıllarında Arka Sokaklar dizisinde Sezgin Onuralp, 2018'de Star TV'de 6 bölümlük mini dizi olarak yayınlanan Börü ve hemen ardından Aralık 2018'de vizyona giren Börü filminde Turan Kara karakterine hayat verdi. Son olarak Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Behzat Façalı karakterini canlandırdı.

Dedesi 4 sene Ankara Belediye Başkanlığı yapmış olan Mehmet Atıf Benderlioğlu'dur.

PÎRÎ REİS KİMDİR, NE ZAMAN YAŞADI?

Pîrî Reis, 1470,de Gelibolu'da dünyaya geldi, 1554'te Kahire'de hayatını kaybetti. Osmanlı Türkü denizci ve kartograf. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Beydir.

Künyesi Ahmet ibn-i el-Hac Mehmet El Karamani'dir. Amerika'yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır.

Hayatı

Karamanlı bir ailenin çocuğu olan Ahmet Muhyiddin Pîrî'nin ailesi II. Mehmed devrinde padişahın emri ile Karaman'dan İstanbul'a göç ettirilen ailelerdendir. Aile bir süre İstanbul'da yaşamış, sonra Gelibolu'ya göç etmiştir. Pîrî Reis'in babası Karamanlı Hacı Mehmed, amcası ise ünlü denizci Kemal Reis'tir.

Denizciliğe adım

Pîrî Reis 1481'de Akdeniz'de korsanlık yapmakta olan amcası Kemal Reis'in yanında denize açıldı. 1487’de amcası ile birlikte İspanya’daki Müslümanlar’ın yardımına gitti.

Pîrî, denizciliğe amcası Kemal Reis'in yanında başladı; 1487-1493 yılları arasında birlikte Akdeniz'de korsanlık yaptılar; Sicilya, Korsika, Sardinya ve Fransa kıyılarına yapılan akınlara katıldılar. 1486'da Endülüs'te Müslümanların hâkimiyetindeki son şehir olan Gırnata'da katliama uğrayan Müslümanlar Osmanlı Devleti'nden yardım isteyince o yıllarda deniz aşırı sefere çıkacak donanması bulunmayan Osmanlı Devleti, Kemal Reis'i Osmanlı Bayrağı altında İspanya'ya gönderdi. Bu sefere katılan Pîrî Reis, amcası ile birlikte Müslümanları İspanya'dan Kuzey Afrika'ya taşıdı.

 

Editör: Haber Merkezi