Barut, tarih boyunca birçok savaşın kaderi değiştirdi. Yüzyıllardır kullanılan ve silah sanayinin vazgeçilmezi olan barutla ilgili araştırmalar hızlandı. Peki, Barut ne zaman bulundu? Barutu ilk kim kullandı? İşte detaylar...

Atv'nin sevilen dizisi Kuruluş Osman yeni bölümleriyle ekran geliyor. Dizide tekfurlarla işbirliği yapan Papaz Gregor Söğüt'ü ateşe vermek istedi ama Osman Bey ve alpleri buna izin vermedi. Barut kullanılan sahnelerden sonra seyirciler konuyla ilgili araştırmalara yoğunlaştı.

Barutun bulunuşu çok eski zamanlara dayanmaktadır. Çin ve Indida halkları döneminden çok önce bilindiğine inanılıyor. Kömür, kükürt, potasyum, keten ve kenevirden üretilen barut, pamuktan daha yüksek termodinamik özelliklere sahiptir. 

BARUT NEDİR ?

Genellikle silahların mermilerinde kullanılan barut , genel bilinen ismi kara bulut birkaç kimyasal içerikli maddelerin birleşmesinden meydana gelmektedir. Kömür, kükürt ve potasyum nitratın bir araya gelmesi ile oluşan maddeye barut denmektedir.

Dışarıdan müdahale olmadan reaksiyona (işleve) girmeyen barut için, bir enerji ulaşması gerekir. Bu sebeple barutun en çok kullanım alanı patlayıcı araç yapımındadır.

Barutun genelde kullanım miktarları hemen hemen aynıdır. Fakat bazı alanlarda farklılık gösterebilmektedir.

BARUT NE ZAMAN BULUNDU?

Barutu Çinliler ilk olarak 904 yılında patlayıcı olarak kullanmışlardır. Yazılı kaynaklara baktığımızda ise en eski barutun formülleri 1040'lı yıllarda yazılmış bir kitapta bulunduğu biliniyor. Barut , ilk olarak 1132 yılında ise itici güç olarak kullanılmıştır.

O yıllarda icat edilen savaş topların fırlatılması konusunda o zamanlarda baruttan yararlanılmıştır. İlerleyen yıllarda Portekizli mucitler barut ve topları keşif gemilerinde kullanmaya karar vermişler ve kullanmaya başlamışlardır.

Çinliler tarafından bulunan bu barut, pek çok adımlardan geçerek günümüze kadar gelmiştir. Çinliler barutun icadı için kükürt, güherçile ve kömür tozunun birleşiminden faydalanmıştır.

Genelde silahların ateş almasına destek olan barut, bilinen ismiyle kara barut birkaç kimyasal kimyevi maddelerin birleşimiyle oluşur. Kükürt, kömür ve potasyum nitrat üçlüsünün birleşmesiyle meydana gelen patlayıcı maddelerin genel adıdır.

BARUTU KİM BULDU?

Tarihe baktığımızda barutu ilk kez Çinliler savaşta kullanma hedefiyle icat ettiği bilinmektedir. Barutun Çinliler tarafından 9.yy başlarında keşfedildiğini söylemek mümkündür.

BARUT NE ZAMAN İCAT EDİLDİ?

Wei Boyan'ın kaleme aldığı belgeler incelendiğinde, barutun ilk olarak Çinliler tarafından keşfedildiğini göstermektedir. Milattan Sonra 142 senesinde yapılan araştırmalar neticesinde barut icat edilmiş ve kullanımı başlamıştır. Eski Çin Hanedanlığının belgelerinde Wei Boyang tarafından yazılmış olan belgelerden baruta benzeri maddenin keşfedildiğinden bahsedilmektedir. Ateşle birleştiğinde şiddetle başlayan toz durumunda olduğu bahsedilmektedir.

Editör: Haber Merkezi