“DÜNYAYI SARSAN SALGINLAR” FARKINDALIK OLUŞTURACAK

Pandemi sürecinde Antik Çağ’dan günümüze yaşanmış salgınları ve sonuçlarını araştıran Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, derlemelerini “Dünya Sağlık Örgütleri ve Dünyayı Sarsan Salgınlar” adlı kitapta topladı.  Kitabında, salgın musibetinin, nice yıkılmaz görünen imparatorlukları çökerttiğini de dikkat çeken Başkan Şevik, “Bu kitabın, sağlık gibi hayati bir konuda, vatandaşlarımızın daha duyarlı ve bilinçli olmalarında etkisi olsun arzusundayım” dedi.

“Corona Virüsü salgınının eseri”

Başkan Şevik ,“ Risale ölçülerindeki mütevazi kitapçık, bir manada, son aylarda dünyamızı ve hayatımızı adeta muhasara altına alan Corona Virüsü salgınının eseridir. Dünyanın başına bela olan Korona virüsü nedeniyle yaşadığımız şu kısıtlı günleri değerlendirmek amacıyla başladığımız öğrenme çabası sonucu, elinizdeki kitapçık ortaya çıktı.  Derleme niteliğindeki kitap için, sayısız makale okuduk.

Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere, tarih, arkeoloji ve sağlık araştırmaları alanında yazılmış çok çeşitli akademik araştırmadan doğrudan faydalandık. Dünya Sağlık Örgütü’nün kaynaklarına başvurduk. Eski çağlar tarihini araştıran ve yazan arkeologların eserlerini dikkatle elden geçirdik. Tez veya doktora çalışması olarak sağlık muhtevalı eserler ortaya koyan üniversite personeli doktor ve araştırmacıların makale ve sunumlarına özenle alaka gösterdik.

Velhasıl zamanımız elverdikçe okuduk ve araştırdık. Gördük ki, insanlığın avcılık ve toplayıcılıktan yerleşik tarım toplumuna geçtiği en eski çağlardan beri salgınlar eksik olmamış. Her dönem öncekinden daha ağır bir salgın, çeşitli coğrafya koşullarında yaşayan toplulukları tehdit etmiş, kitlesel ölümlere yol açmış” dedi.

“Farkındalık oluşturması arzusundayım”

Kitabında, kısa bir sürede hızla yayılarak binlerce ve hatta bazen milyonlarca insanın ölümüne yol açan salgın musibetinin nice yıkılmaz görünen imparatorlukları çökerttiğini, yenilmez orduları kırıma uğrattığını dikkat çeken Başkan Şevik,  geçtiği devirdeki insan topluluklarının psikolojisinde derin ve tedavisi çok güç tahribatlara yol açtığını vurguluyor.  

Başkan Şevik,  “Salgınlar Tarihi” ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu salgınlar, tedavi usulleri bulununcaya kadar toplu ölüm hadiselerine yol açarak insanlık tarihinin şekillenmesinde ve ortak yaşama kültürünün oluşmasında önemli bir rol oynamışlardır. Bu naçizane derlemede yeterince bilgilendirici olmayabileceğini kabul ediyorum. Ancak, en azından sağlık konusunda ülkemizde 18. 19 ve 20. asırdaki muhtelif salgın başarılarına eklenen koronavirüsü mücadelesine dikkat çekmek isteriz. Bu konuda Devletimiz ve Sağlık Bakanlığımızın gösterdiği uluslararası başarıya hepimiz müteşekkiriz.

Şimdi içinden geçmekte olduğumuz Kovid 19 Korona virüsü pandemisi, dünya insanlığı için ne ilk salgın olacak, ne de bundan sonraki salgınların kefili olmayacak. Biz bilmenin erdemini keşfettikçe tüm belalar bizden ırak olmaya devam edecek.”

Editör: Haber Merkezi