MHP Genel Başkan Başdanışmanı Eyyüp Yıldız, MHP Genel Başkan Basın Danışmanı ve Türkgün gazetesi yazarı Yıldıray Çiçek ve Türkgün gazetesi Ankara temsilcisi Kadir Yıldız’la birlikte yakından inceleme fırsatı bulduğumuz Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’yle ilgili merak edilenleri Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu’ya sorduk…

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görkemli bir törenle hizmete açılan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin misafir olarak katılıp kitap bağışında bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’yle ilgili detayları Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu, TÜRKGÜN gazetesine verdiği söyleşide anlattı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, açılışında misafir olarak yer alıp kitap bağışında bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi 20 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştı. 201 kilometre raf uzunluğuna sahip olan kütüphanenin bünyesinde 4 milyon eser bulunuyor. Emevi ve Abbasi dönemlerinden Türk-İslam kültür ve medeniyetinin edebi şaheserlerine kadar birçok orijinal esere ev sahipliği yapan kütüphane, 5 yıllık bir çalışmanın sonucunda hizmete sunuldu. 7/24 hizmet veren ve kütüphanecilik alanındaki son teknolojilerin kullanıldığı Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla ziyaretçilere sınırsız çay ve kek ikramı yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu, devasa kültür hazinesi Millet Kütüphanesi ile ilgili şunları söyledi:

‘O, KALEMLE YAZMAYI ÖĞRETENDİR’

Mimarımız Şefik Birkiye, külliyenin de mimarı aynı zamanda. Burası da kendisi tarafından külliyenin bir devamı olarak yapıldı. Özellikle Cihannüma’ya çıktığımızda bazı şeyleri fark ediyoruz. Mimarımıza ben bunu sorduğumda tabii ki işin felsefesini anlatmadı ama göze çarpan 16 sütun, bize tarihte kurduğumuz 16 Türk devletini hatırlatıyor. 7 kat 7 kıtayı ifade ediyor, ortada bir dünya küresi var, kütüphanenin dünyaya açılan kapısı ve sütunlara baktığımızda sütunların kalınlığı yukarı çıktıkça inceliyor. Bu da bilginin sonsuzluğunu sembolize ediyor ve özellikle kubbe kısmında Alak Suresi’nin dördüncü ve beşinci ayetleriyle taçlandırıyor binayı. “O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir” cümlesiyle yapıya noktayı koyuyor aslında.

120 MİLYON MAKALE

Kütüphanecilik açısından baktığımızda dünyanın birçok ülkesinde kullanılan ve son dönemde geçiş yapılan RDA dediğimiz üst düzeyde bir kataloglama yapılıyor şu an. Kitaplarda Türkçe-İngilizce konu başlığı veriliyor. Ayrıca Arapça, Osmanlıca yazılmış eserlerde o dildeki karşılıkları da kendi alfabeleriyle yer alıyor. Kütüphanemizde elektronik kaynaklar da bir hayli mevcut, hep basılı kaynaklardan bahsediyoruz ama bizim abone olduğumuz 46 veritabanında yaklaşık 120 milyon makalemiz mevcut. Diğer yandan abone olduğumuz 550 bin e-kitabımız var. Kullanıcılar gelip sisteme dahil olduklarında bu kitapları download edebilir, ödünç alabilirler, çıktılarını alabilirler, kaydedebilirler ve bunun yanı sıra şu anda üretimden kaynaklanan sorundan dolayı açılışa yetişmeyen, Türkiye’de ilk defa uygulanacak kitap entegre taşıma sistemi var. Dünyanın yaklaşık 160 büyük kütüphanesi tarafından kullanılıyor. Binanın 4 noktasında raylar üzerinde hareket eden yarı otomatik sistemler var. İstediğiniz kitap, depo kitabıysa depo görevlisi kitabı kitap arabasına koyup kodladıktan sonra hangi kattan okuyucu istemişse o şekilde istenilen kata gönderebiliyor. Şu anda dış ödünç vermiyoruz ama dış ödünce başladığımızda kitaplar iade edildiğinde özellikle bankamatik cihazlarını andıran return cihazları var, bu cihazlara gelip kitabı bıraktıklarında otomatikman içindeki çiplerden kitap okunuyor, hangi kata gidecekse kitap arabası o kitabı ilgili kata götürüyor.

YENİ KİMLİK KARTI OKUTULARAK HİZMET ALINABİLİYOR

E-DEVLET üzerinden kütüphaneye üye olunabilir. Eğer yeni kimlik kartı varsa e-devlet üzerinden üye olduktan sonra kimlik kartını okutup içeri girebilirler. Üye olmanın avantajı şudur: İçerideki fotokopi hizmeti, ileride restoranlar hizmete geçince oradaki ödeme noktalarından yeni kimlik kartlarını okutarak hesap oluşturduklarında bakiyelerinden kullanabilecekler. Kişilerin kimliği olmadığında hızlı geçiş kartı oluşturabiliyorlar, karekodlu, tıpkı uçağa bindiğimiz gibi oluşturulan karekodu cep telefonlarından okutabilir, çıktısını alıp okutarak geçiş yapabilirler. Bunların hiçbirini yapmazsa bile 6 numaralı kütüphane kapısına gelip kimlik kartını verdiklerinde arkadaşlarımız 24 saat giriş çıkış yapacakları kartları oluşturuyorlar.

KÜTÜPHANENİN YANI SIRA, BİR YAŞAM MERKEZİ

5 bin kişilik oturma alanı var. 500 kişilik konferans salonu var. Aslında burası bir kütüphanenin yanı sıra bir yaşam merkezi. 60’a yakın toplantı odaları, grup çalışma odaları, derslikler gibi birçok mekân var. Ayrıca iki tane büyük sergimiz var, şu anda cumhuriyet tarihinin en büyük sergilerinden biri açıldı: Mürekkebin İzinde. Türkiye Yazma Eserler Kurumuyla iş birliği halinde, Milli Saraylar, Topkapı Sarayı, Türk-İslam Eserleri Müzesi gibi birçok kurumdan Türkiye’nin ve belki dünyanın en önemli yazmaları gerekli güvenlik önlemleri sağlanarak Ankara’ya getirildi ve 20 Şubat’tan itibaren hizmete açıldı. Bizim edebiyat kitaplarında okuduğumuz ve herkesin bildiği Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ü Lügati’t Türk’ü, bu kitap da kütüphanemizde…

45 MİLYON DİJİTAL DEVLET ARŞİVİNE ULAŞABİLME İMKÂNI

ANKARA halkı özellikle çok şanslılar, çünkü İstanbul’da böyle bir imkân yok. Türkiye Yazma Eserler Kurumu ve Devlet Arşivleri Başkanlığı ile bir protokol yaptık. Buraya gelen araştırmacılarımız, nadir eserler kütüphanemize gittiği anda Türkiye Yazma Eserler Kurumunun sayısallaştırmasını yapmış olduğu 100 bin eserin dijital görüntülerine buradan 7/24 ulaşabilirler. Ayrıca Devlet Arşivleri’nin dijitalleştirmesini yaptığı 45 milyon belgeye ulaşabilirler. Bu da bir araştırmacı için büyük bir şanstır. Ankara’da özellikle devlet arşivleri konusunda araştırma yapmak istediklerinde Yenimahalle’deki Devlet Arşivleri Başkanlığı’na gidiyorlar. Tabii ki orası 24 saat açık değil. Burası 7/24 kesintisiz hizmet veren kütüphane olduğu için şanslılar.

ÖZEL OLARAK SATIN ALDIĞIMIZ KİTAPLAR ÖDÜNÇ ALINABİLECEK

ŞU ANDA otomatik ödünç verme kiosklarımız mevcut. Lakin altyapının biraz daha oturmasını bekliyoruz, şu anda sadece iç ödünç veriyoruz. Kişiler, ilgili kütüphaneden alıp diğer mekânlara geçip kitaplarını okuyabilirler. Gelecekte de özellikle satın almış olduğumuz kitapları ödünç vermeye başlayacağız. Kendimizin sayısallaştırdığı kaynaklar 10 bini geçti. Onları açmaya başladığımızda download edilebilecek. Telifi bizde olan yayınları ileride dışarıdan erişime de açacağız.

SAYIN BAHÇELİ’NİN KİTAP BAĞIŞI BİZLERİ SON DERECE MUTLU ETTİ

TÜRKİYE’NİN önemli isimlerinin Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ne kitap bağışında bulunduğu söyleyen Ayhan Tuğlu, şu bilgileri verdi: Tabii ki ilk koleksiyon bağışçımız Sayın Cumhurbaşkanımızdı. Kur’an-ı Kerim yazmaları hediye etti. Daha sonra Mehmet Şevket Eygi, 45 binin üzerine kitap bağışladı. Bunun haricinde Muhsin Mete, edebiyatçılarımızdan Rahmetli Mustafa Şerif Onaran, Cumhuriyet Gazetesi eski yazarlarından, onun oğlu tarafından bağışlanan ciddi bir edebiyat koleksiyonu, sonra Saman-Hatice Helvacıoğlu’nun bağışladığı 33 bine yakın kitap var. Sayın Devlet Bahçeli de kütüphanemize kitap hediye ederek bizleri son derece mutlu etti.