Milli takımımızın başarısız geçen Dünya Kupası’nda olimpiyat elemeleri oynama hakkını kazanmasıyla avunduğumuz günlerin ardından basketbolda özümüze döndük. Yeni sezon, Gaziantep’te Anadolu Efes ve Fenerbahçe arasındaki Cumhurbaşkanlığı kupası maçıyla start alacak. Hafta sonundan itibaren de Basketbol Süper Lig heyecanı başlayacak.

Bütün takımlar, kadrolarını takviye etti. Etmeye de devam ediyor. Anadolu Efes bir iki rötuş dışında şampiyon kadroyu korudu. Fenerbahçe Lauvergne’nin sakatlığı yüzünden Udoh’tan sonra hala bulamadığı beş numarasını arıyor vs.vs. Bu konuda en dezavantajlı gibi görünen takım, “Basketbol Süper Ligine hazırız” deseler de İBB’nin çekilmesiyle lige davet edilen, zamana karşı yarışmak zorunda olan Sigortam Net İTÜ. Bir yandan TBL hazırlığı yaparken yan gözle de bekledikleri fırsatı yakaladılar. Sıkışık zaman dilimi içinde süper lige ne kadar hazırlanabildiklerini göreceğiz.

Aslında geçen yıla göre belki de en önemli fark da bu. Trabzonspor’un çekilmesiyle 15 takımla eksik oynanmıştı. Bu sene değişen yönetim sonrası İBB’nin çekilmesi kesinleşince federasyon Sigortam Net İTÜ’yü davet ederek ligin topal kalmasını önledi. Gerçi, şimdi de Türkiye Basketbol Ligine takım aranıyor ya, en azından Süper Ligde zevahir kurtarıldı.

Bir de mali kriterlere geçiş sezonunu kulüplerin nasıl değerlendireceği ve uygulanırsa sert yaptırımlara nasıl hazırlanacağı merak konusu. Bunun dışında fazla bir fark yok.

Geçen sezon olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı Kupası maçını aynı takımlar oynuyor. Ligin finalini gene aynı takımlar oynayacak gibi. Kadrosunu koruyan Galatasaray birazcık önde gibi görünse de aynı takımlar, Tofaş, Beşiktaş, Karşıyaka, Türk Telekom, Darüşşafaka, Bahçeşehir Koleji, Karşıyaka, Teksüt Bandırma BK, Gaziantep playoff mücadelesi yapacak. Afyon, Büyükçekmece ve ligin yenileri Bursaspor, Ormanspor, Sigortam Net İTÜ de hem yukarıları zorlamaya hem de ligde kalıcı olmaya çalışacak.

Bu arada belirtmekte fayda var. Kapanan Banvit’in ardından yeni sponsoru ile yola devam eden, Tolga Geçim’i kaybetmesine rağmen yetiştirdiği diğer oyuncularla ses getireceğini hazırlık maçlarında gösteren Teksüt Bandırma BK ayrı bir heyecanla izlenecek. Gençler demişken. Anadolu Efesli Larkin’in, teklif gelirse milli takımda oynarım mealinden açıklamaları umarım bu pozisyona aday oyuncuları biraz daha hareketlendirir.

35. Cumhurbaşkanlığı Kupası maçı yarın Gaziantep’te oynanacak dedik. Bu kupa her spor dalında her zaman en büyük kupadır, Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst makamının adınaoynandığı için. Bu kupayı almanın manevi hazzı çok büyüktür. Eskiden spor yazarları arasında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçını yazmak bir ayrıcalıktı. Öyle her baba yiğide verilmezdi bu görev. Böylesine önem verilen bir maçın takımların en hazır olmadığı dönemde oynanması takvim şıkışıklığına bağlanabilir. Ama kesinlikle ismine yakışır, görkemli bir şekilde organize edilmesi gerekir. Ve mademki yapılıyor.

Bu kupayı Cumhurbaşkanı vermeli. Basketbol Federasyonunun girişimleriyle bu gelenek haline gelebilmeli. Federasyon takvim ayarlamasıyla ya da başka bir yöntemle bu zemini oluşturmaya çalışmalı.

Ergin Ataman’ın “Bu kupayı en çok kazanan koç benim. Bir kez bile herhangi bir Cumhurbaşkanı’ndan almadım” serzenişini kendisi için değil Türk Basketbolu, marka değeri, bu kupanın daha da yücelmesi için yaptığını düşünmek gerekir.