Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Batı’nın ümidi Türkiye

Batı’nın ümidi Türkiye

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna savaşı geçen süre zarfında pek çok krizi beraberinde getirirken bu anlamda dünyanın geri kalanında olumsuz etkiler yaratmıştır.

Savaşın başlamasıyla birlikte vasat bulan ve özellikle de enerji ve gıda arzı konusunda yaşanan tehlike başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyayı etkisi altına almıştır. Savaşın sona ermesi adına pek çok ülke arabuluculuk rolünü üstlenmeye çalışsa da somut sonuçlar alınamamıştır. Bu bağlamda ülkemizin “birini diğerine tercih etmeme” temelinde oluşturduğu politika gerek savaşın tarafları gerekse de dünyanın geri kalanı tarafından kabul görmüş, takdir ve beğeni toplamıştır. İki ülke arasında yaşanan ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyayı olumsuz etkileyen savaşın sonlandırılması adına ülkemizin ortaya koyduğu çabalar neticesinde sınırlı da olsa somut sonuçlar alınabilmiştir.

Gelinen aşamada Rusya-Ukrayna savaşı yeni askeri gerginliklere de zemin hazırlamaya koyulmuş, özellikle de geçtiğimiz Haziran ayında Rus paramiliter yapılanması Wagner’in isyanı sonrasında Polonya sınırında hareketlilik artmıştır. Wagner’in Rusya’dan ayrılarak Belarus’a konuşlanması “Wagner Polonya’ya girmeye hazırlanıyor” tartışma ve iddialarını beraberinde getirmiştir. Bu tartışmalar sürerken Polonya ise sınırına asker takviyesi yaparak 10 bin ilave asker göndermiştir. Diğer yandan Kiev yönetiminin “savaş yakında tamamen Rusya topraklarına taşınacak” açıklamasının ardından Ukrayna’nın Rusya topraklarına yönelik saldırıları da artmıştır. Moskova’da yaşanan İHA saldırıları, Rus tankerlerinin hedef alınması, Rusya’nın savunma fabrikasında yaşanan patlama Batı basınında “Savaş Putin’in kapısına dayandı” şeklinde yorumlanmaya başlamıştır.

Savaşın etkisi ve şiddetinin giderek artmaya koyulduğu bir süreç içerisinde Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ağustos ayı içerisinde gerçekleştireceği Türkiye ziyareti; tüm çevrelerce, hem savaşın seyri hem de savaşın getirdiği krizlerin çözümü adına kilit bir öneme sahip olarak görülmektedir. Zira Rusya’nın, savaşın ilk yılında Avrupa’ya enerji arzını kesmesi diğer taraftan da geçtiğimiz Temmuz ayında tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi Batı’ya soğuk duş etkisi yapmıştır.

Bu anlamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleşecek görüşme, hem gıda ve enerji alanındaki sıkıntıların aşılması hem de Rusya-Ukrayna arasında kalıcı bir barışın tesis edilebilmesi adına önemli bir kavşak olabilecek potansiyele sahiptir. Zira Batı’nın beklentisi ve ümidi de bu yöndedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *