Usta sanatçı Belkıs Özener bu akşam Kanal D'nin sevilen programı Şarkılar Bizi Söyler'e konuk oluyor. Belkıs Özener kimdir, kaç yaşındadır, aslen nereli? soruları program öncesinde araştırılıyor. Belkıs Özener 28 Mart 1940 tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. İşte Belkıs Özener hakkında tüm merak edilenler...

BELKIS ÖZENER KİMDİR?

Belkıs Özener, Erzincanlı yol müteahhidi Mehmet bey ile Yugoslav göçmeni Fatma Aras'ın üçüncü çocuğu olarak İzmir'in Kestelli semtinde 28 Mart 1940 tarihinde doğdu. Asıl adı Belkıs Özyenginer'dir.Belma ve Gönül adlı ablaları vardır. Ses sanatçısı Gönül Yazar (d.1936) ablasıdır.

Belkıs Özener

1952'de Gönül Yazar'ın radyo sınavlarını kazanmasıyla birlikte Yazar'la beraber önce Ankara'ya, daha sonra İstanbul'a taşındılar. Alâeddin Yavaşça, Zeki Duygulu ve Radife Erten'den dersler aldı ve daha sonra bir ses yarışması kazandı. 14 yaşındayken Sabite Tur Gülerman'ın alt kadrosunda ilk defa sahneye çıktı.

Tepebaşı Gazinosu'nda Perihan Altındağ'ın alt kadrosunda ise ilk yevmiyeli sahnesini yaptı. Belkıs Yazar adıyla bir süre plak ve sahne çalışması yaptıktan sonra, 16 yaşında Rauf Köksalan ile gerçekleştirdiği evliliğinden, Benek, Bengü ve Barkın adlarında üç çocuğu vardır.

Evlendikten sonra, Türk Sanat Müziği sanatçısı ablası Gönül Yazar'ın aksine, çok fazla sahne çalışması yapmadı. 1967 yılında Metin Bükey'in teklifiyle ilk defa Sinekli Bakkal filminde Türkan Şoray'ın oynadığı roldeki şarkıyı seslendirdi.

100'ü Şoray'ın olmak üzere 300'den fazla şarkıyı Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik gibi oyuncuların filmlerinde onların yerine seslendirdi. Yeşilçam'ın tarz değiştirdiği yıllarla birlikte mesleğini bıraktı. Eserleri 2006 yılında Sahibinin Sesinden Yeşilçam Şarkıları adlı albümde bir araya toplandı.

Şarkılar Bizi Söyler yeni bölümde konuk olacak isimler;

Mehmet Ali Erbil

Fatih Ürek

Belkıs Özener

78'LİK VE 45'LİKLER

Unuttum Seni Ben / Açılan Bir Gül Gibi (Columbia - 1955)[6]

Güller Arasında / Sevdası Zehir (Columbia - 1955)

Gözlerimin Yaşını Silemiyorum / Ağlarım Gülenim Yok (Grafson - 1963)

Gönlümde Hazan / Sabah Yıllardan Beri (Efes - 1966)

Derbederim / Seviyorum Seni Ben (Efes - 1966)

Seni Yalancı / Öyle Sevdim ki Seni (Efes - 1966)

Boş Kalan Çerçeve / Anneler Günü (Televizyon - 1969)

Ne Talihsiz Başım Var / Oy Oy Birtanem (Televizyon - 1969)

Eski Yuvana Dönsen Olmaz Mı? / Bu Ayrılık Ne Zor Şeymiş (Şençalar - 1970)

Hayat İlk Sevgiyle Başlar / Bakınca Gözlerine - (Şençalar - 1970)

Çile / Hayat Sevince Güzel (Saner - 1972)

Bugünün Yarını Var / Olmaz Olsun Böyle Hayat (Şençalar - 1974)

FİLMLERDE SESLENDİRDİĞİ BAZI ŞARKILAR

Fosforlu Cevriye

Sevemedim Kara Gözlüm

Adını Anmayacağım

Gözüm Sende

Nasıl Geçti Habersiz

Sonbahar Rüzgarları

Gümüş Gerdanlık

Editör: Haber Merkezi