Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Belli ailesi, SMA ile savaşan minik Yaren için mücadele ediyor: Son 700 gram!

Belli ailesi, SMA ile savaşan minik Yaren için mücadele ediyor: Son 700 gram!

Türkiye’de görülme sıklığı on binde bir olan, dünyanın ise tedavisi en pahalı ölümcül hastalıklardan birisine yakalanmışsa çocuğunuz, çaresizliği iliklerinize kadar hissedeceğiniz yarı umut dolu, yarı umutsuz zamanlara kapı aralamışsınız demektir. Gökhan ve Fatma Belli’nin hayatları da uzun zamandır böyle ilerliyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Belli ailesi, SMA ile savaşan minik Yaren için mücadele ediyor: Son 700 gram!

Tolga Polat / TÜRKGÜN

Yaren Belli üç buçuk yaşında. SMA Tip 1 ölümcül kas hastalığına yakalandı. Aile Tekirdağ merkezde yaşıyor. Küçük yaşta anne ve babasını kaybeden baba Gökhan Belli 26, anne Fatma Belli ise 23 yaşında. Eşiyle tanışana kadar aile hayatından uzak bir hayat süren Gökhan Belli ile hayalini kurduğu evliliğe kavuşan anne Fatma Belli müthiş bir sınavdan geçiyor. Yaren, 700 gram daha kilo alırsa, hayata tutunma umudunu kaybedecek.

23 ayda yüzde 52’ye ulaşıldı

Sanayide oto tamircisi olarak çalışan baba Belli, üç ay önce işten ayrılarak kızı için sahaya çıktı. Yaren’in ihtiyacı olan para ilaç yaklaşık iki milyon dolar civarında. Türkiye’deki başlatılan ilk SMA kampanyalarından birini yürütüyor aile. 23 ayda toplanan para, ihtiyacın yüzde 52’sini karşılıyor. Baba ve anne Belli, gecesini gündüzüne katarak parayı toplamanın telaşında.

Bugüne kadar 4 kez kalbi duran Yaren aylarca yoğun bakımda kalsa da, hayata kanat çırpmayı bilmiş minik bir serçe. Özel gıdalar la besleniyor. Yakın zamanda mide kanaması da geçiren ve endoskopik yapılan Yaren Belli, iki aydır oksijen desteğine da gerek duymuyor. İlaca ulaştığı takdirde ameliyat imkânına kavuşacak olan Yaren Belli’nin valilik izniyle bağışlarla toplanan paraya çok ihtiyacı var. Baba Gökhan Belli, “Kazancımızla bunu karşılamamız mümkün değil. Kızımızın hayata tutunması için hayırseverlerden yardım bekliyoruz. Miktarı hiç önemli değil. Yaren’e nefes olun” dedi.

‘Anne’ diye seslenmesini istiyorum

Parasızlık yüzünden kızlarının gözleri önünde eriyip gittiğini anlatan Gökhan Belli, yaşadığı zorlukları şöyle açıkladı:

En yakın zamanda kampanyamızın bitmesi için çok dua ediyorum. Baba olarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum ama yetemiyorum. Kızının kendisine ‘anne’ diye sesleneceği günün umuduyla yaşayan Fatma Belli ise büyük bir sevgiyle kızının bakımını üstlendiğini ifade etti.

Kampanyanın bitmesine üc ay gibi bir süre kaldığını kaydeden baba Belli, çocuklarının 700 gram daha almaması için sürekli aç yatırmak zorunda kaldıklarını, kilo kriterinin bu hastalıkta çok mühim olduğunu belirtti.

tolga

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR

Ebeveynlerin bebeklerinin hareketlerinde anormallik fark etmesiyle hekime başvurmaları sonrası EMG ile sinir ve kas ölçümü yapılır. Anormal bulgular tespit edildiğinde kan testi ile şüpheli genler incelenir ve SMA teşhisi konulur. Tip 0 SMA hastası bebekler çoğunlukla yaşamın ilk 6 aylık süreci içerisinde hayatını kaybeder. Tip 1 SMA hastalarında ise beslenme desteği, solunum desteği ve destekleyici tedavi uygulamaları yardımıyla beklenen yaşam süresi yaklaşık 3 yıldır.

SMA TİPLERİ

SMA Tip 0: Gebeliğin son dönemlerinde fetal hareketliliğin azalması ile karakterize edilir ve bu durumda yaygın olarak erken doğum görülür. Bu yenidoğanlarda ciddi zayıflık, hipotoni ve kalp defekti gözlemlenirken, emme ve nefes alma ve yutkunmada zorluk görülebilir. Bebek kendi kendine doğrulma aşamasına ulaşamaz

SMA Tip 1: Bebek doğduktan sonraki ilk 6 ayda ortaya çı- kar ve genellikle hızlı gelişen bir yapıya sahiptir. Bebeğin vücudunda genel olarak kaslarda güçsüzlük, uzuvların düzgün kullanılamaması, kas seğirmesi, nefes almada ve beslenmede zorlanma gibi belirtiler görülür.

beklerde görülür. Bu döneme kadar gelişim gayet normal ilerlerken, bu süre zarfında belirtilerle karşılaşılır. Başlarını kontrol edebiliyor durumda olsalar da, destek almaktan ayakta duramaz ve yürüyemezler. Elde titreme, kilo alamama ve öksürük gibi durumlar görülebilir.

SMA TIP 3: SMA semptomları bir çocuğun yaşamının ilk 18 ayından sonra ortaya çıkar. Tip 3’lü bazı kişilerde erken yetişkinliğe kadar hastalık belirtileri görülmez. Tip 3 semptomlar arasında hafif kas güçsüzlüğü, yürüme zorluğu ve sık solunum yolu enfeksiyonları bulunur.

SMA Tip 4: Erişkinlerde görülen tipidir. Kol ve bacaklarda zayıflık vardır. Genel olarak bu hastalar yürüyebilirler. Spinal Musküler Atrofiler kalıtsal hastalıklardır, bulaşıcı değildir.

SMA HASTALIĞI NEDİR?

SMA hastalığının temel sebebi SMN1 ve SMN2 genlerinde ortaya çıkan değişimler. Bu değişimler sonucunda kişinin motor nöronlarının işlevlerinde bozulmalar görülür. SMN1 geni hastalığa sebep olan asıl gendir. SMN2 geni ise hastalığın ilerleyeceği süreci ve şiddetini belirler. Hastalık, bilinenin aksine sadece akraba evliliklerinde değil, anne ve babada bulunan gizli gen rahatsızlığı nedeniyle çocuğa geçiyor. Ülkemizde her 50 kişiden biri taşıyıcı. Uzmanlar ‘taşıyıcılık taraması’ yapılması gerektiği konusunda uyarılar yapıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şarkıcı Gülşen hakkında istenen ceza belli oldu

Şarkıcı Gülşen hakkında istenen ceza belli oldu