Gelişen teknoloji sayesinde yaşadığımız döneme 'iletişim çağı' diyoruz. Ne söyledğimizden ziyase nasıl söylediğimiz alıcı kişi tarafından önemsenmektedir. Kullanılan üslüp ve dil derdimizi aktarmamızda en etkili faktördür. İnsanlar, iletişimde kullanılan 'ben dili' ve 'sen dili' kavramlarının anlamı ve önemini merak ediyor. Peki, Ben dili ve sen dili nedir, nasıl kullanılır? Ben dili ve sen dili arasındaki fark ne?

BEN DİLİ VE SEN DİLİ NEDİR?

Kullanılan diller arasında pek çok dil çeşitleri bulunuyor. Ben dili ve sen dili bu diller arasında çok bilinen dil türleridir.

Ben dili, kişinin kendi fikirlerini söylemesi ve kendini merkez alarak ifade etme şeklidir.

Sen dili ise, kişilerin karşısındaki kişiyle iletişim kurma durumudur. Kişiler karşısındaki insanla konuşurken, sen dilini kullanır. Tamamen karşısındaki kişiyle iletişim kurma durumudur. Kişiler karşısındaki bir insanla konuşurken, sen dilini kullanıyor. Sen diliyle söylenen tüm mesajlar, karşıdaki insanı ifade ediyor.

Günlük hayatta kişiler arası iletişimde kullanılan dilin çok büyük bir önemi vardır. 'Tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır.' atasözü en güzel örneklerderden biridir.

Mesajlarımızda her zaman empati yaparak ve karşı tarafın da duygu ve düşüncelerine önem verdiğimizi göstermeliyiz.

Yine  bir kişiye hitap ederken ben dili kullanarak konuşmamız gerekir.

Ben dili; karşı tarafı suçlamadan kendi duygu düşüncelerimizi karşımızdakine aktarmak ve yaşanan durumun bizde tam olarak ne hissettirdiğini ona hissettirmektir.

İnsanlar öfkeli olduklarında ağırlıklı olarak sen dilini kullanırlar. Sen dili, karşı tarafta kendini savunmaya yiter.

Sen dili genellikle karşı tarafı suçlayıcı bir konuşma tarzıdır. Sen dilini kullanan kişiler genellikle karşı tarafı eleştiren bir söylemde bulunurlar. Bu konuşma tarzı kişinin hissettiklerinden çok kişiliğe yöneliktir. Sen dilini kullanan kişiler karşı tarafın kendini anlamasına engel olarak savunmaya geçici bir tavır almasına neden olurlar

Sen dili ve ben diline şöyle bir örnek verilebilir;

Okula neden gelmedin? ( sen dili)

Okala gelmeyince seni çok merak ettim endişelendim.( ben dili)

Ben dili ile kurulan iletişim her zaman daha sağlıklıdır.

Çocuğunuz bir yaramazlık yaptığında ona kızarak sen ne yaptın diye yaklaşırsanız göreceksiniz ki çocuk direkt kendini savunmaya geçecektir. Bunun yerine çocuğun yaptığı davranışın sizde hissettiklerini ve sizi neden üzdüğünü çocuğa aktarırsanız çocuk size duygusal yaklaşacaktır ve bir daha o davranışı tekrarlamamak istemeyecektir.

Ben dilini kullanmaya ne kadar küçük yaşta başlarsak çocuğun hayatında  kişisel ilişkilerini destekler ve güçlü ilişkiler kurmasına da katkı sağlarız.

Editör: Haber Merkezi