Yıl içerisinde doğacak ve öleceklerin, yazıldığı rızıkların tayin edildiği Berat Kandili yine dua ve ibadetlerle idrak edilecek. Peki, Leyle-i Mübarek de denilen Berat Kandilinin anlam ve önemi nedir? Haberimizde, Berat Kandilinde yapılacak ibadetleri ve gecenin önemine dair bilgileri bulabilirsiniz…

BERAT KANDİLİNİN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Berat Kandili Şaban ayının on beşinci gecesinde idrak edilir. Berat kelimesinin aslı “Beraet”tir ve sözlükteki anlamı bir zorluktan kurtulmak, beri olmaktır. Bugün Müslüman Âlemi için kurtuluş ve günahlarından tövbe etme günüdür. Bugün insanların nefsinden temizlendiği gündür.

Aynı zamanda Berat Kandiline, mübarek oluşundan dolayı “Leyle-i Mübarek” ve İlahi rahmetin bol olmasından dolayı “Leyle-i Rahme” ve de denir.

Bu gece bizim dualarımızın kabul edileceğinin müjdecisidir. Kandil Gecesi af, arınma ve kurtuluş gecesidir. Hiç şüphesiz ki Beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır.

Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gece Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüz ise oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. "On dördüncü gün oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala o andan fecir oluncaya kadar “Benden mağfiret isteyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıkladırayım. Benden müptela olan yok mu, onuna kurtuluş vereyim” buyurur.

Ayrıca, Berat gecesinde, Kuran-ı Kerim'in Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirilmiştir.

BERAT KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

Şaban ayının 15. gecesi olan, Berat Kandili Müslümanlar için çok büyük gecedir. İyi kötü işlediğimiz ameller Allah katında arz olunduğu Berat gecesinde 5 önemli olay geçekleşir.

 Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlemeli, uygun mekanlarda Kur’an-ı ziyafetleri verilmeli.

 Hz.Muhammmed’e (sav) salat ve selamlar getirilmeli, kendisinin şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

 On dördüncü gün oruç tutulmalı. Tefekkürde bulunmalı hayat üzerinde derin düşüncelere girmeli. Türbe ziyaretlerinde bulunmalı.

Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

 Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorumalı, vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.

Kimsesiz, yetim, hasta, yaşlı olanlar ziyaret edilmeli.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabir ziyaretleri yapılmalı.

Dostlarımızı ve yakınlarımızı ziyaret ederek veya telefonla arayarak kandillerini tebrik ederek dualarını istemeli.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi