Berke Han kimdir? Diriliş Ertuğrul'daki Berke Han tarihte var mı? soruları bugünün en çok merak edilen ve araştırılan konuları arasına girdi. Diriliş Ertuğrul 149. bölümde diziye dahil olan Berke Han, bir anda televizyon izleyicileri tarafından yoğun bir ilgi gördü. Bu karakterin geçmişte var olup olmadığını ve hayatını merak eden vatandaşlar Berke Han hakkında araştırma yapmaya başladı. Berke Han, Moğollar içinde ilk Müslümanlaşan Altınordu Devleti'nin hanı olarak biliniyor. Peki, Berke Han kimdir?

Berke Han kimdir?

Berke Han, Altınordu Devleti'nin hanıdır. Moğollar'ın 1236-1242 arasındaki Doğu Avrupa seferlerinde Batu Han'ın kardeşi ve komutanıydı. 1240'lı yılların başında müslümanlığı kabul etti. Bu bağlamda, Moğol Devletleri içinde müslümanlaşan ilk hanedan Altınordu Hanedanı oldu. 1257 yılında Altınordu tahtına çıktı. 

Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubad'ın kızı Melike Hatun ile evlenerek Anadolu Selçuklu sarayına damat oldu.
1259'da Litvanya ve Polonya'yı yenilgiye uğrattı ve topraklarını yağmaladı. 1265'te ise Bulgaristan ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun Trakya topraklarını yağmaladı ve bu devleti vergiye bağladı.

Saltanatı döneminde İran'a hakim olan bir diğer Moğol devleti İlhanlı İmparatorluğu ile çatışmaya başladı. İlhanlı hükümdarı Hülagü'nün 1258'de Bağdat'ı yerle bir ederek Halife'yi öldürmesi, Müslüman olan Berke'nin tepkisini çektiği gibi, Büyük Moğol Hanı Möngke'nin Azerbaycan'ı İlhanlılara vermiş olması da bir başka ihtilaf konusunu teşkil etti ve iki Moğol devleti arasında 1262 yılında sıcak çatışma başladı. 1263 yılında Kafkas Dağları'nın kuzeyine harekat düzenleyen İlhanlı Ordusu Berke'nin yeğeni Nogay Han komutasındaki Altınordu ordusu tarafından Terek Nehri yakınlarında hezimete uğratıldı.

Bu savaş Moğol devletleri arasındaki ilk askeri çatışma olduğu gibi, Büyük Moğol İmparatorluğu'ndaki ilk çatlağı da teşkil etti.
1266'da Berke Han ölürken, arkasında iç huzurunu sağlamış, Müslümanlaşmış ve barındırdığı yoğun Kıpçak nüfusu nedeniyle giderek Türkleşen bir imparatorluk bıraktı.

Berke Han kimdir? Diriliş Ertuğrul'daki Berke Han tarihte var mı? soruları dün akşam yayınlanan Diriliş Ertuğrul'un son bölümünün ardından pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Dizinin final yapmasına 2 bölüm kala diziye giren Berke Han karakteri, izleyicilerin ilgisini çekti. Bu karakterin tarihte gerçekten var olup olmadığı büyük merak konusu oldu. Peki, Berke Han kimdir? Diriliş Ertuğrul'daki Berke Han tarihte var mı? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

 

Editör: Haber Merkezi