Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, 2017’den bu yana Antarktika’ya düzenlenen ulusal bilim seferleri meyvelerini veriyor. 

Edinilen bilgiye göre, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinasyonunda bugüne kadar beyaz kıtaya 3 ulusal sefer düzenlenirken, 100’e yakın Türk bilim insanı burada çeşitli alanlarda araştırma yapma imkanı buldu.

Türk bilim insanlarının kıtada yaptığı araştırmalar sonucu bugüne kadar 11 uluslararası bilimsel yayın hazırlandı, 35 yayının ise çalışmaları devam ediyor.

Türkiye, Antarktika’ya düzenlenecek yeni seferin hazırlığını yaparken, 3’üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy, kıtada bilimsel çalışma yapmanın ve örnek toplamanın meşakkatli bir süreç olduğunu söyledi.

Kıtaya yönelik araştırmaların analiz, makale yazım ve hakemler tarafından değerlendirilme süreçlerinin oldukça emek gerektirdiğine işaret eden Özsoy, “Antarktika’da araştırma yapmanın zorluklara rağmen bilim insanlarımızın yüksek etkili dergilerde bilimsel makalelere halihazırda imza atmış olması takdir edilesi bir gerçek. Halihazırda basılmış olanların yanında hazırlık sürecinde olan 30’un üzerinde yayın olması bilim insanlarımızın ciddi başarısını ortaya koymaktadır” dedi. 

Editör: Haber Merkezi