Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Joe Biden’ı eleştirmek yerine çareyi Cumhur İttifakı’nı eleştirmekte buldu. Sözde ‘soykırım’ iddialarına karşı Cumhur İttifakı’ndan yapılan sert tepkileri görmezden gelen Kemal Kılıçdaroğlu, okyanus ötesindeki dostu Joe Biden’ı savundu. Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada, “Biden’a kızmanın bir âlemi yok. O kendi iç politikasının gereğini yapıyor” diyerek Biden’ın tezlerini meşrulaştırmaya çalıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden’a sert cevap vermediğini öne süren Kemal Kılıçdaoğlu, “Acaba biraz sert konuşursam başıma bir şeyler gelir mi?” diye düşündüğünü söyledi.

KILIÇDAROĞLU ANLAMADI

Türkiye 15 Temmuz hain ve kanlı darbe girişiminden sonra ABD’ye rağmen birçok girişimde bulundu ve sınır dışı operasyonlar yaptı. “ABD ne der” düşüncesinin Türk dış politikasında yerinin olmadığı sayısız örneklerle kendini gösterdi. 2017 yılında BM Genel Kurulunda yapılan Kudüs oylamasında Türkiye net bir şekilde ABD’ye karşı politika yürütmüş ve yapılan oylama sonucunda ABD kararının lehine sadece 9 ülke oy vermişti. Türkiye’nin yoğun diplomasi çabaları sonucu ABD büyük bir hezimetle karşılaşmıştı. Yine 2017 yılının Eylül ayında ABD’nin de tazyik ve kışkırtmaları sonucu Irak’ın kuzeyinde referandum yapıp, oldubittiye getirilmek istenen bir yapının kurulmasının önüne geçen ülke yine Türkiye oldu. ABD’nin bölgesel politikalarına karşı Türkiye’nin çevre ülkelerle yürüttüğü yoğun diplomasi sonucu ABD’nin bir hevesi daha kursağında kaldı. Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Operasyonu ile Barış Pınarı Harekâtı da yine ABD’ye rağmen Türkiye’nin tek taraflı inisiyatifiyle hayata geçirildi.

Aynı zamanda Irak’ın kuzeyinde yuvalanan terör örgütü PKK’ya yönelik önemli operasyonlar yapılmış ve yapılmaya da devam etmekte. Irak ve Suriye’de yapılan operasyonlar ile ABD’nin bölgesel barışı hedef alan politikalarının ve PKK/YPG/PYD üzerinden terör devleti kurulmasının önüne geçildi. ABD’nin ve destekçisi olan ülkelerin bölgesel çıkarlarını Doğu Akdeniz’de yürüttüğü politikalar nedeniyle engelleyen ve hak gaspının önüne geçen ülke yine Türkiye’ydi. Libya ile yapılan ikili anlaşma sayesinde de emperyalist devletlerin planları bozuldu.

AYASOFYA’NIN AÇILIŞINDA DA AYNI TAVIR

SON olarak Ayasofya Camiinin ibadete açılmasına karşı çıkan ABD’ye rağmen Türkiye yine milli iradenin yanında saf tutarak egemenlik haklarının yüklediği sorumluluğu yerine getirdi. Türkiye 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında tüm dünyanın dikkatle izlediği bölgesel güç oldu. Yabancı kaynaklar Türkiye’nin gelecek 10 yıl içinde küresel güç olacağına dair yorumlarda bulundu. ‘ABD ne der’ diye değil ‘ABD’ye rağmen’ Türkiye önemli atılımlar yaptı.

Bu atılımların hepsine karşı çıkan ve ABD ile aynı düzlemde yer alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘soykırım’ ifadelerinden sonra da aynı çizgisini korudu. Partisinin Grup Toplantısı’nda konuşan İP Başkanı Meral Akşener, ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptığı “soykırım” açıklamasına üzülmekle yetindi. Yaptığı konuşmada Cumhur İttifakı’nı suçlayan ve ağır ithamlarda bulunan Meral Akşener, Joe Biden’a toz kondurmadı. ABD Başkanı Joe Biden’ın küstah açıklamalarına hiçbir yorum getirmeyen Akşener, kendi ülkesinin Cumhurbaşkanı’na ağza alınmayacak hakaretlerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘minnoş’ ve ‘kürsü delikanlısı’ diyen Akşener, Biden için bu kelimeleri kullanamadı.

HDP’YE TEPKi GOSTEREMEDiLER

ABD Başkanı Joe Biden’ın sözde ‘soykırım’ ifadesi üzerine içimizdeki ihanet lobisinin maşası ve terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı HDP, Biden’ın açıklamasını destekleyen bir açıklama yayınladı. Merkez Yürütme Kurulu imzasıyla HDP’den yapılan alçakça açıklamanın sonrasında gözler ittifak ortağı CHP ve İP’in nasıl tepki vereceğine çevrildi.

Partilerinin TBMM grup toplantılarında HDP’ye tepki göstermeleri beklenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İP Başkanı Meral Akşener, HDP’nin açıklamasını görmezden geldi. Uzun süredir HDP’nin üçüncü bir ittifak kurma tehdidiyle karşı karşıya kalan CHP ve İP suskunluğa büründü. HDP’nin her küstah açıklamasına sessiz ve duyarsız kalan ortakların parti tabanlarından tepkiler yükselmeye başladı. CHP ve İP seçmenlerinin partilerinin HDP’nin esiri gibi davranmalarından rahatsız oldukları ifade edildi. ABD Başkanı Joe Biden seçim kampanyası sırasında Türkiye’deki muhalefet liderlerini desteklemek gerektiğini açık bir şekilde ifade etmişti.

Türkiye’nin başına ABD’nin politikalarıyla örtüşen isimlerin gelmesi gerektiğini üstü kapalı biçimde belirtmişti. Biden yaptığı açıklamada, ‘Bence yapmamız gereken ona (Erdoğan’a) karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz. Onlarla (muhalefet) doğrudan iletişimde olup, hâlâ var olan unsurlarını destekleyip Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz’ demişti. ABD Başkanı Joe Biden’ın sözde ‘soykırım’ açıklamasından sonra da muhalefetin Biden’ı değil Erdoğan’ı eleştirmesi ABD’de yazılan senaryo ile muhalefetin içinde bulunduğu durumun örtüştüğünü gösterdi.

Editör: Haber Merkezi