Biontech 2. doz ne zaman yapılacak? Biontech 2.doz ne zaman randevu almalı? sorusunun yanıtı ilk dozu olan vatandaşlar tarafından araştırılıyor. BioNTech CEO'su Uğur Şahin bağışıklık sisteminin 2. dozda 12. haftada olanlarda daha kuvvetli olduğu değerlendirildi. Peki Biontech 2. doz ne zaman yapılmalı? 

BİONTECH 2. DOZ SÜRESİ NE KADAR, KAÇ GÜN OLDU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve BioNTech CEO'su Uğur Şahin'in görüşmesinde, İngiltere'deki bilimsel araştırmalar masaya yatırıldı. 12 hafta sonra yapılan BioNTech 2. doz aşılarının 3-4 ve 6-8 hafta sonra yapılan aşılamadan daha güçlü bağışıklık sağladığı vurgulandı.

biontech 2. doz ne zaman

Bu çerçevede haziran ayında ülkemize gelen BioNTech aşıları için 2. doz randevuların 12 hafta sonrasına verileceği kaydedildi. Daha önce BioNTech 2. doz aşı randevularını 6-8 hafta sonrasına alanların randevularının aynen geçerli olacağı da öğrenildi.

İKİNCİ DOZ KAÇ GÜN SONRA OLUNMALI?

Aşılama öncesinde de imzalanan formda BioNTech aşısı ikinci dozunun 28 gün sonra yapılacağı belirtiliyor.

BİONTECH YAN ETKİLERİ NELER?

Uzmanlar BioNTech aşısının en sık görülen yan etkilerini “Aşı yerinde ağrı, halsizlik, baş ağrısı, ateş” sözleriyle anlatıyor. BioNTech aşısı olanlar da açıklanan aynı etkileri ve benzerlerini yaşamakta olduklarını açıklamakta. 

BİONTECH AŞISI İÇERİSİNDE VİRÜS VAR MI?

Pfizer-BioNTech aşısı ise, mesajcı RNA (mRNA) teknolojisini kullanır. mRNA aşıları, hücrelerimize vücudumuzda bir bağışıklık tepkisini tetikleyen bir protein üretmeyi öğretir. Bu, vücudumuza zayıflatılmış veya inaktive edilmiş bir mikrop yerleştiren geleneksel aşılardan farklıdır.

biontech 2. doz ne zaman

FARKLI AŞILAR OLUNABİLİR Mİ? 

Görüşlerine başvurduğumuz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı bu soruya, “Hangi aşı ile başladıysanız onunla devam etmelisiniz. İki dozun da aynı aşı yapısında olması gerekiyor. Şöyle açıklayayım: İlk doz BioNTech oldunuz ikinci dozu başka bir mRNA aşısı ile olabilirsiniz. Ya da ilk dozu Sinovac oldunuz ikinci dozu başka bir inaktif aşı ile olabilirsiniz. Burada önemli olan nokta iki dozun da aynı aşı yapısında olması” cevabını verdi.Kısacası bir dozu BioNTech, diğerini Sinovac olmak söz konusu değil.

 

Editör: Haber Merkezi