GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı ev sahipliğinde gerçekleştirilen son toplantıda dışa bağımlılığı azaltacak hammaddenin ve atılacak adımların son detayları görüşüldü. Toplantıyla ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Aracı, “Israrlı takibimiz sonunda Türkiye’de hiç üretilmeyen, tamamen ithal olarak karşılanan bir ürününün üretilmesi için Tatneft yatırım kararını aldı. Maleik anhidrit kimya sanayinde önemli bir hammadde ve yan ürün. 100 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM ile Rusya’nın en büyük Petro-kimya üreticilerinden biri olarak gösterilen Tatneft arasında maleik anhidrit projesi için beklenen yatırım başladı. 12 Mayıs Perşembe günü GEBKİM’i ziyaret eden Tatneft’in üst düzey yöneticileri ile GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı atılacak adımları konuştu.

“ISRARLI TAKİBİMİZ SONUNDA TATNEFT YATIRIM KARARI ALDI”

Ziyaret ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Aracı, yaklaşık 1 yıl süren ön görüşmeler, yapılan ziyaretler, toplantılar ve imzalanan protokol neticesinde Tatneft’e bölgede tahsis edilen arazi üzerinde kurulacak tesis ve faaliyet alanları ile ilgili tüm detayların netleştirildiğini ve Tatneft yatırımının başladığını belirtti.

GEBKİM Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı şu ifadeleri kullandı:

''Tatneft ile yapılan görüşmeler ve ısrarlı takibimiz sonunda Türkiye’de hiç üretilmeyen, tamamen ithal olarak karşılanan bir ürününün üretilmesi için Tatneft yatırım kararını aldı. Bu yatırım kararını GEBKİM’de uyguluyor. Bunun için yer tahsisi yapıldı ve Tatneft’in teknik ekipleri Türkiye’ye geldi. Mühendislik firmalarıyla anlaşma ve görüşmeler yapıldı. İnşallah Temmuz ayından itibaren makine ve ekipmanların sevkiyatı başlayacak. İnşaat için gerekli izinlerin başvurusu da yapılmak üzere. Teknik çalışmalar başlatıldı.

“GEBKİM’İN SEÇİLMESİ BİR TESADÜF DEĞİLDİR”

Cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak ve dışa bağımlılığı azaltacak hammadde için Tatneft’in GEBKİM’e yapacağı yatırım çok önemli. Kimya üreticilerini tek bir adreste bir araya getiren örnek ekosistemimizle yatırım için GEBKİM’in seçilmesi bir tesadüf değildir.

“100 MİLYON DOLARLIK İTHALATIN ÖNÜNE GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Maleik anhidrit kimya sanayinde önemli bir hammadde ve yan ürün. Türkiye’de daha önce üretilmemiş olan maleik anhidrit ilk kez GEBKİM’de kurulacak olan Tatneft tesislerinde kullanıma sunulacak. Böylece hammaddede dışa bağımlılık azalacak. Maleik anhidritin Türkiye’de üretimiyle 100 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu ürünün Türkiye’de üretilmesiyle Türkiye’nin ihracatı güçlenecek. Yurtdışı pazarlarda rekabet gücü artacak. Ülkemiz ve her iki taraf için de hayırlı olmasını dilerim.”

ÖN PROTOKOL ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI

Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM ile Rusya’nın en büyük Petro-kimya üreticilerinden biri olarak gösterilen Tatneft arasında tesis yatırımı için 24 Haziran 2021 tarihinde ön protokol anlaşması imzalanmıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un başkanlığında imzalanan anlaşma GEBKİM OSB’de hammadde üretimi için tesis kurulmasını öngörüyordu.

MALEİK ANHİDRİT GÜNLÜK HAYATTA KULLANDIĞIMIZ ÜRÜNLERİN HAMMADDESİ

Tatneft’in Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM ile ön anlaşmasını imzalayarak üretimini planladığı maleik anhidrit, hayatımızın birçok alanında kullandığımız doymamış polyester reçinenin çok önemli hammadde girdilerinden biridir. Maleik anhidrit ayrıca farmasötik, kaplama, tarımsal ürünler, yüzey aktif kimyasalları ve plastik katkı maddesi imalatında yer alıyor ve motor yağlayıcıları, yakıt katkıları, endüstriyel reçinelerin üretiminde kullanılıyor.

Editör: Haber Merkezi