Basketbolumuzun sorunları olsa da milli takımda işler yolunda gitmese de Avrupa’da kulüpler düzeyinde yüzümüz gülüyor. Galatasaray, Beşiktaş, Darüşşafaka, Fenerbahçe ve son olarak Anadolu Efes’le gelen şampiyonluklar, Banvit, Trabzonspor, Karşıyaka’nın kaybettiği finaller. Neredeyse her sezon bir, bazen de iki takımımız bir finalde boy gösteriyor.

1996’da Efes Pilsen’in Koraç Kupası zaferiyle başlayan serüvende geldiğimiz yer hiç fena değil. Yabancı sayısı eleştirilse de çoğu Türk koçlarla gelen başarılar dudak bükülecek, ‘ama’ denecek gibi değil.

Takımlarımız bu sezon da Avrupa’da ses getirdi. Fenerbahçe ULEBiın tuhaf kararı ile play off dışı kaldı. Normal sezon performansı hayal kırıklığı Anadolu Efes, iki kez yenildiği Milano’yu evinde 48 sayıda tutarak yendi. İstanbul’da işi bitirme şansını eline geçirdi.

Ligde inişli-çıkışlı giden Bahçeşehir Koleji, FIBA Eurocup’ta finale çıktı. İtalya’da Reggio Emilia’yı 72-69 yenerek kupanın kulpundan tuttu bile. Temsilcimiz maçta 19 farkı koruyabilse iş çok daha kolay olacaktı. İstanbul’da iki farklı yenilgi bile kupayı bize getirecek. Yine de dikkat.

Bursaspor, Eurocup’ta son 16’ya kalarak başarılı oldu. Yola devam etmek için Obradoviç’in şampiyonluk adayı Partizan’ını deplasmanda geçmeliydi. Hem de 20 bin seyirci önünde. Yeşil beyazlılar normal sürede çok iyi oynadığı maçı bir ara Partizan’a ikram etti. Sırp ekibi, bitime 14 saniye kala beş farkla öndeydi. Bu bölümde Onuralp çabuk bir basket buldu. Top Partizan’dayken, Madar, Holland’a hücum faul yaptı. 7 saniye kala Holland’ın üçlüğü maçı uzattı. Uzatmayı müthiş oynayan temsilcimiz 103-95’lik skorla Partizan’ı geçti. Türk Telekom’u eleyen Cedevita ile eşleşen Bursaspor finale kadar gider mi bunu göreceğiz.

Tofaş ve Darüşşafaka da küçük farklarla elendikleri Şampiyonlar liginde finale gidecek güçteydi. Olmadı. Anadolu Efes’in dörtlü final yolunun açık olduğunu da düşünürsek, bir sezonda ilk kez iki hatta üç takımımız final görebilir, birden fazla şampiyonluk gelebilir. Olur mu? Neden olmasın?

Ligde haftanın maçı Petkim ile Yalova arasındaydı. Kaybeden düşecekti büyük ihtimal. Yalova son saniyede öndeydi. Verilen tuhaf tutulmuş top kararıyla hücum eden Petkim, Armand’ın üçlüğü ile kazandı. Yalova’nın ligde kalması artık Petkim ve Merkezefendi’nin tüm maçlarını kaybetmesini bağlı.