15 Temmuz'da yaşananların ele alındığı Börü filmi 15 Temmuz'un 5. yıl dönümü olan bugün TRT1 ekranlarında saat 22.30'da izleyicisinin karşısına çıkacak. Börü ne demek? Börü filmi nerede çekildi? Börü konusu nedir, oyuncuları kimler? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. Alper Çağlar'ın yapımcılığını üstlendiği Börü filmi seyircisini bir kez daha ekrana kilitleyecek...

BÖRÜ NE DEMEK?

Börü kelimesinin eski Türkçe'den gelen bir anlamı var. Kurt, yiğit, bahadır ve cesur gibi farklı anlamlar taşımaktadır. Kurt anlamına gelen bu kelimenin, mitolojik bir anlamının da olduğu anlaşılmaktadır. Börü kelimesi sadece bildiğimiz hayvan olan kurt için değil, kutsal bir varlık olarak kabul gören kurt için de kullanılmaktadır.

börü filmi konusu

BÖRÜ KONUSU NEDİR?

Börü, Polis Özel Harekat'ının en seçkin, sıcak savaş timidir. 34-50 telsiz kodlu ekip, elit askerlerin bir araya gelmesi ile oluşur ve altından kalkamayacağı görev yoktur. Vatan aşkı ile tutuşmuş yalnız kahramanlar, kumpasların ve düşmanın kim olduğunun belli olmadığı gölge savaşında vatanlarını korumak için canlarını ortaya koymaya hazırdır.

Film de bu tarihin yazılışını değiştiren kahramanların hikayelerini konu ediniyor. Ekip, Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihinin en büyük tehditleriyle karşı karşıya kalıyor. 15 Temmuz gecesi yuvaları olan Özel Harekat Daire Başkanlığı bombalanınca ekip korkusuzsa savaşmak için hazırlanıyor. Bir yandan terör örgütleri ile ülke savunması için durmaksızın mücadele edilirken, bir yandan da ülke ve Börü yönetime sızan örgütlerce tehdit ediliyor.

BÖRÜ FİLMİ NEREDE ÇEKİLDİ?

Börü filminin çekimleri İstanbul ve Ankara'da yapıldı. Filmin çekimleri 11 haftada tamamlandı.

BÖRÜ OYUNCULARI KİMLER?

Cem Özüduru ve Can Emre'nin yönetmenliğini yaptığı yapımda, Murat Arkın, Zafer Algöz, Emir Benderlioğlu, Serkan Çayoğlu, Özge Gürel, Can Nergis, ve Mesut Akusta rol aldı.

ALPER ÇAĞLAR KİMDİR?

Alper Çağlar, 1 Eylül 1981 yılında Ankara’da doğmuştur.  Babası Prof. Dr. Arif Çağlar Kimya Mühendisi ve Rektörlük görevlerinden dolayı ailesi ile beraber farklı şehirlerde yaşamak durumunda kaldı. Bu sebeple ilkokulu Elazığ'da okudu. Annesi Perihan Çağlar'da Kimya Profesörüdür. Babasının seçildiği Fulbright araştırmaları için Albany, New York, ardından tekrar Ankara ve hemen ardından  İstanbul'da yaşadılar. 

Liseyi Robert Kolej’de okudu.  Hayatı boyunca irili ufaklı birçok öykü, animasyon ve çizgi romanı tasarladı. Gerçek anlamda ilk filmini Lise ikinci sınıfta iken Kırgızistan'da çektiği belgesel filmi "Not So Far Away" adlı eserle gerçekleştirdi. Lise bittikten sonra kazandığı burs ile Amerika'da University of Virginia'da Medya İlişkileri, İletişim üzerine okudu. Üniversite eğitimini Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünde tamamladı.

2004 yılında çektiği “4 saat” isimli film ile devam etti.  Reklam ve film projelerinde yer alan ve sonunda kendi işinin patronu olmaya karar veren Çağlar, 2006’da ÇağlarArts isimli şirketini kurdu. Tam bir yönetmen George Lucas hayranı olan Alper Çağlar, şirketine isim verirken LucasArts’tan ilham aldı.

İlk 2 kısa filmiyle yerel festivallerden ödülleri alan Alper Çağlar, ilk büyük festival başarısını Akbank Kısa Film Festivalinde "Camgöz" adlı noir filmiyle ödül kazanarak aldı.

2008 yılında askerlik görevini kısa dönem yaptı. 2009 yılında ilk uzun metraj filmi “Büşra"yı yaptı. 2012 yılında  "Dağ" filmi ile hem eleştirel hem de gişe başarısı kazandı.

2014 yılında  “Panzehir” adlı sinema filminin senaristliğini ve yönetmenliğini yapmıştır.

2016 yılında senaryosu ve yönetmenliğini yaptığı "Dağ 2" adlı sinema filmini yapmıştır.

Alper Çağlar'ın yönetmenliğini yaptığı 1’er saatlik 6 bölümden oluşan mini televizyon dizisi BÖRÜ'yü yaptı

Filmleri ve Dizileri :
Yönetmen :
2018 - Börü (Sinema Filmi) 
2017 - Börü (Tv Dizisi) 
2016 - Dağ 2 (Sinema Filmi) 
2014 - Panzehir (Sinema Filmi) 
2012 - Dağ (Sinema Filmi) 
2009 - Büşra (Sinema Filmi) 
2007 - Camgöz (Kısa Film) 
2006 - Bukalemun (Kısa Film) 
2004 - 4 Saat (Kısa Film) 

Senaryo :
2018 - Börü (Sinema Filmi) 
2017 - Börü (Tv Dizisi) 
2016 - Dağ 2 (Sinema Filmi) 
2014 - Panzehir (Sinema Filmi) 
2012 - Dağ (Sinema Filmi) 
2009 - Büşra (Sinema Filmi) 
2007 - Camgöz (Kısa Film) 
2006 - Bukalemun (Kısa Film) 
2004 - 4 Saat (Kısa Film) 

Yapımcı :
2018 - Börü (Sinema Filmi) 
2017 - Börü (Tv Dizisi) 
2016 - Dağ 2 (Sinema Filmi) 
2007 - Camgöz (Kısa Film) 
2006 - Bukalemun (Kısa Film) 

Görüntü Yönetmeni :
2007 - Camgöz (Kısa Film) 
2006 - Bukalemun (Kısa Film) 

Oyuncu :
2012 - Dağ (Oğuz) (Sinema Filmi) 

Kurgu :
2016 - Dağ 2 (Sinema Filmi) 
2012 - Dağ (Kurgu) (Sinema Filmi) 
2007 - Camgöz (Kurgu) (Kısa Film) 
2006 - Bukalemun (Kurgu) (Kısa Film) 

Editör: Haber Merkezi