1.800 lira emekli maaşı aldığını söyleyen bir kadın, "Maaşı yetiştiremiyoruz. Çoluğumuza, çocuğumuza bir şey veremiyoruz. Kendimizi doyuramıyoruz ki çoluk çocuğu doyuralım" dedi.

Hanımefendi kadına öyle bir sarıldı ki ne derdi kaldı ne tasası.

***

Bir fırıncı, “Geçinemiyoruz. Un fiyatları aldı başını gitti. 8 aydır yardım alamıyoruz. O da gitti. Şu anda 200 gram ekmek 2 lira” sözleriyle derdini anlattı.

Hanımefendi fırıncı küreğine, fırıncı küreği ona baktı.

***

Çocuk sahibi olup olmadığını sorduğu genç bir esnaf, “Çocuk sahibi olmak istiyordum ama bu ekonomide artık düşünmüyorum. Nasıl bakacağımı bilmiyorum” dedi.

Hanımefendi vah, tüh etti.

***

Bir esnaf, “Her hafta zam geliyor, mecburen yansıtmak zorunda kalıyoruz. Türkiye’de yaşıyoruz ama vatandaş olarak hiçbir kıymetimiz yok” dedi.

Hanımefendi “ayyyy” diyerek kahırlandı.

***

Bir besicinin hayvanlarına oruç tutmayı öğrettiğini anlattığı sırada bir vatandaş "Orucu insanlar tutar, hayvanlar oruç tutmaz, duygu sömürüsü yapmayın" diyerek tepki gösterdi.

Hanımefendi; "Vallahi, billahi, tallahi, Kayseri'de bir arkadaş bana bunu böyle söyledi" diyerek yeminler etmeye başladı. Az kalsın hatim indirecekti…

***

Bir kadın, “Benim eşim müzisyen. Pandemi oldu olalı eşim çalışmıyor. Borçlar, harçlar hiçbir şeyi ödeyemez hâle geldik. Kiralarımı, faturalarımı ödeyemiyorum. Her yerden icralık olduk” diye dert yandı.

Hanımefendi; “Bu dönem zor” diyerek filozoflara meydan okuyan bir tespitte bulundu.

***

24 yaşındaki bir genç “Ön lisans mezunuyum. Ekonomik durumumuzdan dolayı lisans olarak devam edemedim. Açıktan devam ediyorum. Bundan 5 sene sonra kendimi hiçbir yerde göremiyorum açıkçası. Şu an özel sektörde çalışıyorum ama kendi mesleğimi yapamıyorum. (Gözyaşlarını tutamayarak) Kendi mesleğimi yapmak istiyorum. (Gözyaşlarını tutamadığı için) çok af edersiniz…” dedi.

Hanımefendi; “Ağlayabilirsin kızım” diyerek gözyaşlarına izin verdi.

***

Bir esnaf, “Haklarımızı almaktan vazgeçtik, sadece üstümüze bu kadar yük bindirmesin… KPSS, vergi, kira mağduruyum, bir de pandemi mağduru olduk” dedi.

Hanımefendi şipşak hatıra fotoğrafı çektirdi.

***

Evini ziyaret ettiği bir vatandaş, “Bugün bir büyük tüp 300 lira. Bugün gazı 10 liraya alıyor araba. Kışın idare ediyordum, yaz gelecek. Bir büyük tüp 20 gün gidiyor. Ben yevmiye çalışıyorum. 150 lira yevmiyeye gidiyorum. Nasıl yapacağım bu hayat koşullarında?” sözleriyle derdini anlattı.

Hanımefendi vatandaşın videosunu kolaj yaptırıp paylaştı.

***

Yol üzerinde karşılaştığı bir vatandaşa “yiyecek ne götüreceksin?” diye sordu. 4 çocuğunun olduğunu söyleyen vatandaş, “10 liraya, şimdi evde 4 tane çocuğum var. Sabah kahvaltısını yapıyoruz. Evimde ne beyaz eşya var, ne televizyon, ne buzdolabı var” diye cevap verdi.

Hanımefendi son sürat gaza basarak uzaklaştı.

***

16 yaşındaki bir genç, “Bıktık artık yemin ederim bıktık. Dert dert dert nereye kadar. Ben 16 yaşındayım, geceleri kafamı yastığa koyunca ‘ben 18 yaşında ne olacağım’ diyorum. Bizim elimizden kim tutacak?” diye dertlendi.

Hanımefendi; “Senin şu an ıslık çalarak geziyor olman lazım” sözleriyle ilham verdi.

***

CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş KRT TV’den kovulduğunda Meral Akşener’in kendisini aradığını ve “Barış kardeşim benim bir emekli maaşım var. Onu seninle paylaşmak isterim” dediğini aktardı.

Barış’a gelince bol keseden dağıtan Meral Akşener, fotoğrafını çektirip kameraya aldırdığı dertli vatandaşa gelince “boş boş bakmakla” yetindi.

Başbakan olacakmış…

Boşbakan!