Tarihi dizi severlerin büyük merakla beklediği Bozkır Arslanı Celaleddin dizisi bu akşam ilk bölümü ile ekranlara geliyor. Atv'de yayınlanacak Bozkır Arslanı Celaleddin dizisi geniş oyuncu kadrosu ve senaryosu ile dikkat çekiyor. Yapımcılığını Mehmet Bozdağ'ın yaptığı dizide Temur Melik karakterini Sezgin Erdemir canlandıracak. Seyirciler ünlü  oyucunun hayat hikayesini araştırıyor.

BOZKIR ARSLANI CELALEDDİN TEMUR MELİK KİMDİR?

Temur Melik tarihte Moğol istilasına karşı koymuş iki eşsiz kahramandan biridir. Bu Türk kumandanı hayatının son anlarına kadar direnmiş ve trajik bir şekilde şehit edilmiştir.

sezginerdemir

Ortalığı kırıp geçiren Moğol orduları Hocend üzerine yürüyorlardı.Timur Melik, seçkin bin kadar savaşçıyla daha önce Ceyhun nehrindeki bir adada yaptırdığı kaleye sığınmış,savaşa hazır beklemekteydi.Moğol askeri,adada bulunan kalenin önüne gelince, ok ve mancınık’ın menzili dışında kaldığı için orayı kolayca alamayacaklarının farkına vardılar.Bu sebeple savaşta esir aldıkları insanları canlı kalkan olarak sürüyorlardı. Bu arada başta Otrar,Buhara ve Semerkand olmak üzere fethettikleri yerlerden yardım getirdiler.Bu şekilde 50.000 devşirme 20.000 de moğol askeri toplandı.Timur Melik, 12 tekne yaptırmıştı. Tekneler, içi sirke ve toprak karışımı bir macunla sıvanmış olan keçe ile kaplanmış ve keçenin muhtelif yerlerine delikler açılmıştı.Her sabah bu teknelerin altısı bir tarafa,diğer altısı da başka bir tarafa gidiyor, içindeki askerlerle karşı taraf arasında zorlu muharebeler yapılıyordu.

Moğollar,tekneleri ortadan kaldırmak için çok uğraştılarsa da bir sonuç alamadılar.Attıkları oklar ve mancınıklar da hedefine ulaşmadı. Fakat kaledekiler, erzak konusunda sıkıntıya düştüler.Bunun üzerine Temür Melik hava kararınca kadın, erkek, çocuk herkesi,teknelere bindirip nehre açıldı. Onlar nehirde yol alırken Moğollar'da sahilden onları takip ediyorlardı.İki taraf arasında çarpışma oluyor, temür melik zayıf gördüğü noktalara doğru teknesini sürüp hedefini şaşırmayan oklarıyla düşmanı uzakta tutarken teknedekilere süratlerini en yüksek seviyeye çıkarmalarını emrediyordu. Bu şekilde Fenaket’e kadar vardılar. Orada Moğolların, teknelerin geçişini önlemek için suyun üzerinde karşıdan karşıya çektikleri zincirle karşılaştılar.Temur Melik bu zincirleri kırıp geçti. Moğolların Uluş İdi'nin sahilin her iki yakasını tuttuğunu öğrenen Temur Melik gerekli eşyayı yanına alıp, yakınlarıyla birlikte rüzgarın önündeki ateş gibi son sürat ordan uzaklaştı. Moğol askerleri onun peşine düştü. Temur Melik ara sıra yük taşıyan ekibin uzaklaşmasını sağlamak için geri dönüyor, Moğol askerlerini oyalıyor ve tekrar önde gidenlere yetişiyordu. Bu şekilde birkaç gün yol alan Temur Melik,adamlarının çoğunu kaybetti. Buna karşılık Moğol askerlerinin sayısı gittikçe artıyordu.

sezginerdemir

BOZKIR ARSLANI CELALEDDİN SEZGİN ERDEMİR KİMDİR?

1976 İstanbul doğumlu olan Sezgin Erdemir 1,87 boyunda Türk oyuncudur. Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik mezunudur. Uzun yıllardır oyunculuk yapan başarılı oyuncu Koçum Benim dizisi ile tanınmaya ve sevilmeye başlamıştır. Koçum benim dizisinin yanı sıra kertenkele (celal rolüyle) yol arkadaşın (prodüktör rolüyle) ve krem dizilerinde toplam 11 dizide rol almıştır. Dizilerin yanı sıra bir çok filmde de rol almıştır. Bunlar muska (celal rolüyle), kirli oyunlar (4. Murat rolüyle), kösem sultan Mahpeyker (bostancıbaşı ali ağa rolüyle), sultan Avrupa'da ( şehzade murat rolüyle) gibi toplam tane sinema filmlerde oynamıştır. Sezgin Erdemir son olarak Diriliş Ertuğrul dizisinde rol almıştır. Bozkır Arslanı Celaleddin dizisinde Temur Melik'e hayat veriyor.

Bozkırarslanıcelaleddin

BOZKIR ARSLANI CELALEDDİN OYUNCULARI KİMLER?

Emre Kıvılcım: Celâleddin Harezmşah 
Yulduz Radjabova: Kutlu Bike
Javakhir Zakirov: Cengiz Han 
Kaan Yalçın: Alâeddin Muhammed
Gülenay Kalkan: Türkan Hatun 
Sezgin Erdemir: Timur Melik
Ferhat Yılmaz: Şemsettin 
Akbarkhodja Rasulov: Uzlagşah 
Jamshid Sagatov: Cebe 
Akmal Mirzo: Subutay 
Ali Khan: Cuci 
Rano Şodiyeva: Ayçiçek Hatun 
Rayhan Ulesanova: Mihri Cihan Hatun 
Feruza Normatova: Şirin 
Cemal Hünal: Behram 
Tohir Saidov: Nizamülmülk
Yahyo Pulatov: Akşah 
Mehmet Pala: Otkır

Hasan Fehmi Gökdeniz
Saide Rametova
Yunus Destebaşı: Gökbörü

Editör: Haber Merkezi