Bir kişinin kalp hızı genellikle yaşla ve dinlenirken yavaşlar. Bununla birlikte, sporcular aynı zamanda kalp atım hızları da düşük olabilir. Kalp atış hızı konusunda endişeleri olan herhangi biri, bradikardinin sorun yaratıp yaratmadığının belirlenmesinde yardım için doktorla konuşmalıdır.

Kalp atış hızı, kişinin aktivite seviyesi ile birlikte değişir. Yoğun fiziksel efor sırasında, kalbin daha hızlı ve daha sert pompalanması gerekir, bu nedenle hız artar. Yetişkinlerin çoğunda, yavaş bir kalp atış hızı dakikada 60 atımın (bpm) altındadır. Bununla birlikte, sporcuların ve uykuda olan kişilerin kalp hızı 60 bpm'nin altında olabilir.

Belirtiler

Bradikardi 60 bpm'den daha düşük kalp atışlarına neden olabilir. Bradikardi primer semptomu yavaş kalp hızıdır. Bazı insanların başka semptomları yoktur. Diğer insanlar semptomlar yaşarlar. Bu durumlarda, yavaş bir kalp atış hızının ciddi bir sorundan kaynaklanma olasılığı daha yüksektir.

Bazı yaygın bradikardi semptomları şunlardır:

  • Yorgunluk ve halsizlik duyguları

  • Bayılma veya baş dönmesi

  • Karışıklık

  • Nefes darlığı

  • Egzersiz yaparken nefes almada zorluk

Ciddi bir tıbbi durum bradikardiya neden olduğunda ve bir kişi tedavi almıyorsa, daha ciddi semptomlar ortaya çıkabilir.

Bunlar arasında:

  • Kalp durması

  • Göğüs ağrısı

  • Düşük veya yüksek tansiyon

  • Kalp yetmezliği

Kalp hızı ölçme

Bir kişi nabzını alarak kalp atış hızını öğrenebilir.

Yavaş bir kalp atış hızını doğru bir şekilde test etmek için, bir kişinin dinlenme kalp atış hızını ölçmesi gerekir. Bunu başarmak için, egzersiz yaptıktan veya uyandıktan kısa bir süre sonra nabzı kontrol etmekten kaçınmaları gerekir.

Nabzı kontrol etmek için, kişi rahat bir pozisyonda oturmalı ve el bileğinde nabzı hissetmelidir. Nabzı bilekte bulamazsa, boyun tarafındaki nabzı hissetmeyi denemeliler.

Kalp atış hızını ölçmek için kişi 10 saniye boyunca kalp atışlarını sayar, ardından sayıyı altı ile çarpar. Daha kesin bir atım için kişi, atım sayısını bir dakika boyunca sayabilir. Bu rakam istirahat nabzıdır. Sayı 60'tan düşükse, kişinin bradikardisi vardır.

Çocuklar ve gençler, kalp atışı oranlarında yetişkinlerden daha hızlıdır. Gençlerde normal kalp atış hızı aşağıdaki gibidir:

Yeni doğanlar: 100 - 180 bpm

Bebekler: 80 - 150 bpm

2-6 yaş arası çocuklar: 75 - 120 bpm

6-12 yaş arası çocuklar: 70 - 110 bpm

Bir çocukta, özellikle de yenidoğanda yavaş bir kalp hızı, acil bir tıbbi durumdur.

Bir kişinin kalp sağlığında, kan basıncında veya nabzında herhangi bir değişikliği ciddiye alması çok önemlidir. Ancak, yavaş bir kalp atış hızı her zaman endişe nedeni değildir. Birçok durumda, yavaş bir kalp atışı sadece normal bir varyasyondur. Hatta kalp sağlığının bir işareti olabilir ve iyi bir zindelik seviyesini gösterir. Sadece bir doktor bireyin kardiyovasküler risk faktörlerini değerlendirebilir. İnsanlar rehberlik ve güvence için bir doktora görünmelidir.

Editör: Haber Merkezi