İhtiyaç kredisi, ticari krediler, kredi kartı ve taşıt kredilerinde %5 oranında BSMV kesintisi yaşanmaktadır. Bu kesintiyle karşılaşanlar BSMV nedir, açılımı nedir, BSMV oranı nasıl hesaplanır? sorularına cevap arıyor. Çeşitli bankacılık işlemlerinde de BSMV tutarı görülebiliyor. İşte BSMV ödemesi hakkında detaylar...

BSMV NEDİR, AÇILIMI NEDİR NE DEMEK?

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi olarak uygulanan BSMV ilgili bankaların elde etmiş durumda bulundukları komisyon ve ücret kazanımları, sigorta şirketlerinin sigorta poliçeleri üzerinde göstermiş oldukları prim tutarlarının yüzde 5’i oranında alınan vergiyi ifade eder.

BSMV, ülkemizde 1986 tarihinde uygulamaya konulmuş olup söz konusu uygulamaya doğrultusunda; BSMV rakamlarının gerçekleşmiş durumda olan faiz kazancının ne kadarlık olan bir kısmına tekabül ettiği BSMV oranına denk gelir.

BSMV

Yüzde olarak belirtilir ve BSMV oranı bankalar, bireysel müşteriler ve sigortalar için yüzde 5 oranında olarak belirlenmiş durumdadır. BSMV seviyesi yüzde 5 yani 0.05 ile çarpılarak belirlenmekte olup, bankalar arasındaki mevcut işlemlerden alınan BSMV oranı ise yüzde 1’dir.

BSMV ifadesi; Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi kelimelerinin ilk harflerinden meydana gelen bir kısaltmadan oluşan bir ifade olarak karşımıza çıkmaktadır. BSMV tutarının oranına denk gelen faiz kazancının yüzde (%) kaçlık bölümüne denk geldiğini gösteren orana BSMV Oranı adı verilmekte olup yüzde (%) ile ifade edilmektedir.

BSMV NASIL HESAPLANIR?

Ticari krediler, ihtiyaç kredisi, kredi kartı ve taşıt kredisi borçları üzerinden alımı söz konusu olan faizler ve vadeli mevduat faizlerinin yanı sıra günlük faiz işletimi söz konusu olan vadesiz mevduat hesaplarının faiz kazanımlarından %5 oranında BSMV kesintisi yapılmaktadır. Ancak konut kredileri BSMV ‘den muaf tutulmuş durumdadır.

BSMV

Sabit nitelikte olan taksitli kredi borçlarının geri ödemeleri sürecinde her ay gerçekleştirilen taksit ödemesi kredi tutarından düşüleceği için bu süreci izleyen ayların taksit tutarında faiz ve bu doğrultuda da BSMV ve KKDF’nin payları giderek azalış gösterirken ana para tutarındaki geri ödeme tutarının payı artış gösterir.

BSMV hesaplamasına örnek olarak: 12 ay vadeli olan, aylık taksitle geri ödemeli olan ve aylık faiz oranı %2,2 olan 10.000 TL tutarında olan ihtiyaç kredisi taksitleri içinde ödemesi gerçekleştirilen BSMV tutarı hesaplaması şu şekilde yapılır:

1. Taksit ödemesi için

Faiz oranı: Ana Para x Aylık Kredi Faizi Miktarı = 10.000 x %22 = 220 TL
BSMV: Faiz x BSMV Miktarı = 220 x %5 = 11 TL
KKDF: Faiz x KKDF Miktarı = 220 x = 33 TL

Gerçekleştirilecek Ana Para Ödemesi = 720 TL
Yapılacak Olan Taksit Tutarı: Ana Para + Faiz+BSMV + KKDF = 720 + 220 + 11 + 33 = 984 TL

BSMV KESİLEN BANKACILIK VE SİGORTACILIK İŞLEMLERİ NELERDİR?

BSMV oranının alındığı çeşitli bankacılık işlemleri ve sigorta işlemleri bulunur. Geri ödemesi mümkün olmayan bu tutarın sizden kesilmesini sağlayan işlemlerin listesi şu şekildedir:

EFT ve Havale ücretleri
Satın alınan döviz tutarları
Findeks kredi raporu ücretleri
Sigorta primleri
Kredi kartı aidatları
Hesap işletim ücretleri
Hisse senedi alış/satış komisyonları
Vadeli mevduat hesaplarına işletilen faizler
Kredi kartlarına ve ödenmemesi durumunda kredi kartı borçlarına işletilen faizler

BSMV FAİZİ ÖDEMEK ZORUNDA OLAN KURUMLAR NELERDİR?

BSMV kesintisini ödemekle yükümlü olan çeşitli kurum ve kuruluşlar bulunur. Oranı %5 olarak belirlenmiş olan bu vergiyi ödemekle yükümlü olanları listesi şu şekildedir:

Bankalar
Sigorta Şirketleri
Aracı kuruluşlar ve benzer kurumlar
Kredi kartı dahil tüm ticari ve bireysel kredili bankacılık ve sigortacılık ürünü sahibi olan işletmeler
Mevduat faizleri
Menkul kıymet alım satımı yapanlar

Editör: Haber Merkezi