Türkiye basketbol tarihinin en çekişmeli ve unutulmaz final serisini yaşıyoruz. Bugünkü maçın sonucuna bağlı olarak Anadolu Efes yıllardır özlediği kupaya kavuşabilir. Tersi olur Fenerbahçe bu maçı kazanır, sonra rakip sahada kupayı bir kez daha kaldırabilir. Şaşırır mıyız? Hayır.

Gönül isterdi ki Fenerbahçe’de ciddi eksikler olmasaydı. O zaman finalin gidişatı daha farklı olabilirdi. Yine de hiçbir şey bu serinin önemini, güzelliğini, heyecanını engellemiyor. Anadolu Efes, kadro derinliği olarak rakibinden önde. Ergin Ataman her maça göre farklı tercihlerle stratejik davranma, oyuncu dinlendirme şansına sahip.İyi oynayan Beabuois’i alıp Simon’u koyabiliyor. Yorgun ya da formsuz diye kenarda tuttuğu Moerman’ı yeniden devreye sokabiliyor ki,bu ikili son maçta 41 sayı ile ana kahramanlardı.Fenerbahçe bu anlamda eksikler yüzünden sıkıntı yaşıyor. Yine de yarıştan kopmuyor. Her anı hesaplanan, ince ayarlarla geçen bir savaş var adeta.

Kaliniç, Ahmet faul sıkıntısı yaşayınca ya da Sloukas, Ali Muhammet durunca Fenerbahçe tekliyor.Larkin, Micic saçmalayınca ya da Dunston’ın başı faulle derde girince de Anadolu Efes’de sıkıntı başlıyor. Anadolu Efes geniş rotasyonla çözüm buluyor. Fenerbahçe ise kadro içinde ve oyun düzeninde. Ne olursa olsun iki taraf da milim geri adım atmıyor.

İşin teknik, taktik yönü bir yana seri ilerledikçe fiziki yıpranmışlıkla beraber oyuncuların karar verme, uygulamaları tuhaflaşıyor. Anadolu Efes daha önde gibi. Ama artık mental olarak da ayakta kalanın sonuca gideceği aşamadayız. Her ne olursa olsun şu ana kadar müthiş bir mücadele tanık oluyoruz. Sanki NBA finali seyrediyoruz. Yok yok daha doğrusu her maçta ayrı kahramanlar, ayrı hikaye ve senaryosuyla oskar ödüllü bir baş yapıt. Hiç bitmesin istediğimiz bir film izliyoruz sanki.

Düşünün, İki eurolig finalisti takımının final oynadığı kaç lig var ki yeryüzünde. Alın mısırınızı, çerezinizi, içeceğinizi keyfini çıkarın. Başka işlere kafayı takmadan. Küfür etmeden. Sonuç ne olursa olsun alkışlayın oyuncuları, Ataman’ı, Obradoviç’i. Hakediyorlar. Ha biz bu filmi kaçırdık diyorsanız da üzülmeyin. Fenerbahçe başkanı Ali Koç “Küçülme yok. Bütçe 30 milyon avro” dedi. Yani, devamı seneye.

ANKARA CANLANIYOR
Final heyecanı içinde güme gitmesin. Ormanspor, son iki yıldaki çıkışıyla basamakları çabucak atlayıp süper lige çıktı. Hem de kendi alt yapısından çıkan birine Korhan Aydanarığ’a güvenerek. Erkeklerde ve bayanlarda en üst ligde takımı olan kulüpler arasına girdi. Önceki sezon başkentin süper ligde takımı yoktu. Telekom’dan sonra Ormanspor’un hamlesi, Ankara’ya canlılık, heyecan getirecek. Daha önemlisi Türk basketbolu iki tane pırıl pırıl iki koç kazandı. Kariyerlerinin başından beri izlediğim iki koçtan Burak Gören, artık sınıf atladı, ustalık dönemine girdi. Korhan Aydanarığ da deyim yerindeyse kalfalığa terfi etti. Azmin, çalışmanın, şans geldiğinde hazır olmanın ödülü bu işte. Yolları açık olsun.