Her yıl milyonlarca Müslümanın Kabe’de bir araya gelerek yerine getirdiği Hac ibadeti dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle tehlikeye girdi. Bir süredir sınırlarını kapalı olan ve umre ziyaretine izin verilmeyen Suudi Arabistan’da Temmuz ayı sonunda gerçekleşecek olan hac ile ilgili çıkacak karar beklenirken, milyonlarca Müslümanın aklında “Bu sene hac var mı hacca gidilecek mi?” soruları bulunuyor…

BU SENE HAC VAR MI HACCA GİDİLECEK Mİ?

Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkmasıyla 2020 yılının ilk aylarından itibaren dünyayı felç eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını bu yıl hac ibadetini de olanaksız hale getirebileceği düşünülüyor.  

SUUDİ ARABİSTAN HAC KARARINI AÇIKLADI MI?

Bu sene haccın olup olmayacağına dair son noktayı koyacak olan Suudi Arabistan yönetiminden henüz konuya dair bir açıklama gelmedi. Bununla birlikte, Suudi yöneticilerin, önünde hac yapacak kişi sayısını kısıtlamak veya bu sene hac ziyaretini tamamen iptal etmek olmak üzere iki seçenek bulunduğu ifade ediliyor.

AFP’den alınan bilgilere göre Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerden Suudi Arabistan yönetimine bir an önce hac kararının çıkmasına yönelik baskılar devam ederken, Suudi yöneticiler, haccın bu sene iptal edilmesinin ortaya çıkaracağı ekonomik ve siyasi sonuçlar nedeniyle bir kararsızlık yaşıyor.

AFP'ye açıklamada bulunan ve Suudi hac yetkilileriyle ilişki halinde olan bir yetkili, alınacak kararın tamamen iptal ve sembolik hac arasında bir yazı tura şeklinde alınacağını söylerken, bir başka Suudi yetkili ise, resmi kararın kısa zaman içinde açıklanacağını ifade etti.

Türkiye, Mısır, Fas, Lübnan gibi pek çok Suudi Arabistan’ın vereceği kararı beklerken, dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip olan Endonezya, “acı ve zor” olarak tanımladıkları bir karar alarak bu ay içinde Endonezya vatandaşlarının tüm hac faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Senegal, Malezya ve Singapur da Endonezya’nın kararına benzer açıklamalarda bulunarak bu yıl ki hac faaliyetlerini durdurdu.

Fransa gibi ülkelerde ise din adamları, Müslümanlar'dan hac planlarını gelecek yıla kadar ertelemelerini istedi.

Eğer bu yıl hac organizasyonu iptal edilirse, 1932'de kurulan Suudi Arabistan Krallığı'nın tarihinde bir ilk olacak. Hac ibadetinin son olarak 1798'de Napolyon'un Ortadoğu işgali sırasında iptal edildiği tahmin ediliyor.

Suudi yönetimi MERS ve Ebola salgınlarında hac organizasyonunu iptal etmese bile, bugün Suudi Arabistan'daki koronavirüs vaka sayısının 130 bini geçtiği, can kaybının ise 1000'in üzerinde olduğu biliniyor. Riyad'dan gelen haberlere göre birçok hastanede yoğun bakım yatakları yüksek doluluk oranı yakalarken, enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısının da günden güne arttığı biliniyor.

 

Editör: Haber Merkezi