TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan: "Fındık rekoltesinin yüksek olduğu her yıl bölgemizde 10-15 bin fındık işçisi çalışabiliyor. Bu yıl aşağı yukarı 15 bin mevsimlik işçinin bölgemize gelmesi bekleniyor. Bu işçilerin tamamı rahatça iş bulabilir" ifadelerini kullanırken fındık rekoltesinin yüksek olduğu dönemlerde bölgede 10-15 bin fındık işçisinin çalışabildiğini belirterek, "Bu yıl aşağı yukarı 15 bin mevsimlik işçinin bölgemize gelmesi bekleniyor. Bu işçilerin tamamı rahatça iş bulabilir." dedi.

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üreticilerinin hasat hazırlıklarını tamamladıklarını ifade etti.

Fındık işçilerine verilecek ücretin kurulan komisyonca belirlendiğini dile getiren Soydan, bu sezon günlük ücretin net 86 lira olarak belirleme edildiğini, fındık ayıklamada kullanılan patozlar için de saatlik ücretin 175 lira olacağını söyledi.

Soydan, 16 yaşından ufak işçi çalıştıranlara ise her çocuk için 320 lira ceza kesileceğini bildirdi.

Arslan Soydan, bu sezon fındıkta geçen sezona kıykatiyen verimin artmasını beklediklerini belirterek, "Fındık rekoltesinin yüksek olduğu her yıl bölgemizde 10-15 bin fındık işçisi çalışabiliyor. Bu yıl aşağı yukarı 15 bin mevsimlik işçinin bölgemize gelmesi bekleniyor. Bu işçilerin tamamı rahatça iş bulabilir." şeklinde konuştu.

Bölgeye gelecek işçilerin daha önceden bahçe sahipleriyle irtibat kurmaları gerektiğine işaret eden Soydan, "Biz hiçbir işçinin işsiz kalmasını istemiyoruz. Bunun için her işçinin planlı ve uygulamalı biçimde fındık bölgelerine gitmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.

Soydan, Ordu'ya gelecek mevsimlik işçilerin kalacakları yerlerin hazır olduğunu da belirterek, "Ordu Valiliği tarafından, işçiler için Ünye, Fatsa ve Altınordu ilçelerinde geçici konaklama yerleri hazır hale getirildi. Konaklama konusu ile ilgili da işçiler problem yaşamayacaktır." dedi.

Böylece fındık rekoltesinin yüksek olduğu her yıl bölgemizde 10-15 bin fındık işçisi çalışabilecek. Bu yıl aşağı yukarı 15 bin mevsimlik işçinin bölgemize gelmesi bekleniyor. Bu işçilerin tamamı rahatça iş bulabilecek.

Öte yandan Tarım Müdürlükleri, fındık hasat tarihlerinin yakın zamanda açıklanacağını, üreticilerin fındığı olgunlaştıktan sonra toplamaları gerektiği uyarısında bulundu.

Atakan Akça, “İşçilerimiz yavaş yavaş Ordu’ya gelmeye başladılar. Çalışmaya gelen işçilerimizin çoğunluğu yatılı olarak köylerimizde ikamet edecekler.

Dışarıdan gelen işçilerimizin kimlik bildirimlerini, kesinlikle emniyet güçlerimize ulaştırılmasını istiyoruz. Fındık hasadı yapacak üreticilerimiz de var. Mümkünse fındıklarını hasat ettikten sonra, acele olarak pazara indirmemelerini öneriyorum.

Arz talep dengesi bozulacağından fiyat düşebilir. Fındığı erken toplamayalım, erken toplanan fındığın hem kilosunda hem de randımanında kayıplar oluyor. Fındık hasadını belirlenen tarihlerde yapalım” diye sözlerine ekledi.

 

Editör: Haber Merkezi