İtalya karşısında sergileyemediğimiz kendi oyunumuzu bu akşam sahada oynayabilirsek, galibiyet bizim için çok yakın. Kağıt üzerinde zaten favoriyiz. Oyuncularımızın bireysel kapasitelerine baktığımız zaman ezici bir üstünlüğümüz var. Rakibin kenardan gelen atakları ve duran toplar için gerekli tedbirleri alıp hata yapmazsak, gol yemeyiz. Haydi Şenol hocam, haydi “Bizim Çocuklar...” Kolay gelsin, Rast gelsin. Fazla bir şey yapmanıza gerek yok. Bizim çocuklar gibi oynayın yeter.

DİAS BİZE UĞURLU GELMİYOR

UEFA hakem komitesi bugünkü maçımıza Portekizli Soares Dias’ı atadı. Kariyerinde ilk defa büyük bir turnuvada düdük çalacak Dias için, bu maç önemli bir imtihan olacak. Onun daha önce yönettiği milli takımlarımız ve Türk takımlarının maçlarındaki kötü sonuçların istatistiği, bu maç için ölçü olamaz. Dias’ında bu akşam tek hedefi olacak o da “başarılı maç yönetmek.” O zaman biz hakemi kafamıza takmayıp sadece kendi oyunumuza odaklanmalıyız.

MAKKELİE 2. MAÇINI ALDI

UEFA bu turnuva için 18’i Avrupa’dan, 1 de Arjantin’den olmak üzere toplam 19 hakemi görevlendirdi. İstanbul’da bir otelde kamp yapan hakem ekipleri buradan maçlara gidiyor ve tekrar İstanbul’a dönüyor. Turnuvanın 13. maçına Dany Makkelie atandı. Henüz 7 hakeme daha sıra gelmeden, Hollandalı’nın ikinci maçını alması, İtalya-Türkiye maçındaki yönetiminden tam puan aldığını gösteriyor. Bizim bazı hakem yorumcularımızın bile “İtalya’nın penaltısını vermedi” dediği, Zeki Çelik’in elle oynamasına, Hollandalı devam demişti. Pozisyonda Zeki Çelik’in eli biraz açıktı, ama topa doğru hiçbir hareketi yoktu. Elin o kadar açık olması vücudun doğal duruşundan kaynaklanıyordu. İtalyanlar da, bu pozisyon için hakemden şikayetçiler.

UEFA Hakem Kurulu Başkanı, üstelik bir İtalyan olan Roberto Rosetti’nin oyun kurallarının yorumu ve uygulanması ile ilgili bundan sonraki süreç için, bu atama ile verdiği mesaj son derece önemli ve çok açık. Oyuncuların fizyolojilerini dikkate almadan, oynama özgürlüklerini yorum yapmadan sınırlayan, futbolun ruhuna aykırı eski katılıktan, artık vazgeçilmiştir. Oyunculara daha doğal futbol oynama özgürlüğü tanınmıştır. Bu atama, bu değişimin yegane göstergesidir.