Sivas Cumhuriyet meydanındaki muhteşem mitingin yankıları sürerken, MHP bu kez de Bursa Gökdere meydanında anketlere meydan okudu. Sivas açık hava toplantısındaki muhteşem kalabalık ile anketler üzerinden yapılan kara propagandayı yerle bir eden MHP, Bursa’da katlanarak büyüyen partilinin bir araya gelmesiyle oluşturulmak istenen algıları alt üst etti. MHP Lideri Devlet Bahçeli en son 24 Mart 2017 tarihinde Bursa’da miting yapmış, yine muazzam bir kalabalık kendisini selamlamıştı. Bursa Sayın Bahçeli’nin çağrısına kulak vermiş ve yüzde 53,2 evet oyu ile 16 Nisan referandumuna destek olmuştu.

MHP, meydanlara sığmayan açık hava toplantılarıyla 2023 seçimlerinde de Cumhur ittifakının zaferini müjdeledi. “Bu tespitte bulunmak için daha çok erken” diyenler olabilir. “Seçimin kaderini ekonomi belirleyecek” diyenler de çıkabilir. Ancak tüm bu şartlar altında MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin mesajlarına canlı şahit olmak için toplanan binlerce insan da bugüne kadar ki tüm ezberlerin bozulduğunun delilidir

Sivas mitinginden sonra MHP’nin meydanlarda binlerce vatandaşla buluşmasını hafife almaya çalışan sözde araştırmacı, yazar ve akademisyenler olmuştu. “10 ilin bir araya getirildiği bir miting” sözleriyle yalana başvurarak basitleştirmeye çalışanlar olmuştu. Hatta belediye işçilerinin zorla getirildiği gibi mesnetsiz iddiaların arkasına sığınarak karalama yapanlar peydahlanmıştı.

MHP, açık hava toplantılarını ilan ederken zaten merkez bir il etrafında 4 ilin biraraya gelerek yapılacağını belirtmişti. Ancak bu durum bile önemli bir farkla kendini gösteriyordu. Bu da, çevre illerden mitinge katılmak için gelenlerin önemli bir kısmının otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla değil, şahsi araçlarıyla gelmiş olmalarıydı. Hem Sivas hem de Bursa mitinginde yol güzergâhlarındaki yoğunluk bunu açıkça gözler önüne seriyordu.

Hani o hep akaryakıt fiyatlarından dem vuran ve Cumhur ittifakının oy oranını petrol varil fiyatlarına endeksleyenlerin yaptığı kara propagandanın tutmadığı net bir şekilde ispatlandı. Benzin ve mazot litre fiyatlarının 18 ila 25 TL arasında değiştiği bir dönemde bile Cumhur ittifakına sıkı sıkıya sarılarak şahsi araçlarıyla akın akın MHP’nin mitingine katılmaya gelenler bu dönemin geçici olduğunu görüyorlardı. Türkiye’nin geleceğinin akaryakıt pompalarına sıkıştırılmayacağının farkındalardı. Küresel ekonominin etkilerinden Türkiye’yi kurtaracak olanın da yine Cumhur ittifakı olduğuna inanıyorlardı.

MHP açık hava toplantılarına başlayacağını ilan ettikten sonra ismi bilinen- bilinmeyen birçok anket şirketi oy oranlarını ısrarla yüzde 5-6 civarında gösterdi. Burada hem mitinglere olan katılımı azaltmak hedefi hem de Cumhur ittifakını zayıf göstermek niyeti vardı. Bu algı MHP’nin mitinglerine binlerce kişinin katılmasıyla bozuldu. 6+1’li masanın borazanlığını yapan anket şirketleri yine sınıfta kaldı. Her gün “Şok… Şok… Şok…” başlığıyla anket sonuçlarını haber sitelerinden duyuranlar da girdikleri şoktan çıkamadı.

MHP’nin ilk açık hava toplantısındaki kalabalıktan sonra afallayarak birbirine düşen 6+1’li masa bakalım Bursa mitingindeki muazzam kalabalığın ardından ne hallere düşecek... İstiyorlardı ki mitinge katılım çok az olsun, zillete de gün doğsun. “Bakın, MHP bitti, Cumhur ittifakı eridi” propagandasını yapacakları bir zemin oluşsun. Ancak hevesleri kursaklarında kaldı. Anket şirketlerine para yağdırarak MHP’yi yüzde 5-6, kendi partilerini de büyük büyük rakamlara sığdırmaya çalışanlara Bursalılar ve çevre illerden gelenler Gökdere Meydanından cevap verdi.

“Hiçbir anket millet iradesinin üzerinde değildir.”