Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal üretime destek olmak amacıyla hazırlanan 291 tonluk gübre desteği projesi kapsamında, üreticilere gübreleri teslim edilmeye devam ediyor. Yüzde 75 Manisa Büyükşehir Belediyesi hibe desteği ile dağıtımı yapılan gübreler Gördes ilçesinde düzenlenen törenle üreticilere teslim edildi. Programa Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, teknik personeller ve üreticiler katıldı.

Gördes’te düzenlenen üreticilere gübre teslimi töreninde konuşan Ali Öztozlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün selamlarını getirdiğini belirterek, “Bu Pandemi sürecinde ve yakınımızda devam eden savaş halinde bütün dünya gibi bizde tarımın ve kırsalın ne kadar önemli olduğunu gördük. Atatürk’ün de dediği gibi ‘köylü milletin efendisidir’. Biz bu düstur ile başkanımızın talimatı ile hareket ediyoruz. Bu sene bizim kırsala ayırdığımız bütçemiz 10 milyondu. Geçtiğimiz hafta Cengiz Ergün başkanımız artı 17 milyon daha destek bütçesi verdi. Toplamda 27 milyonluk tarımsal destekleme bütçesine ulaştık. Bu 17 milyonluk desteğin 3 milyon 122 bin lirası törenini yaptığımız gübreler için kullanıldı. 17 ilçede 291 ton gübre dağıtıldı. Bizim amacımız 30 dönümün altında yeri olan çiftçimizi hedef almaktı. 1-10 dönüm arasına 1 çuval, 10 dönümden sonrası 2 çuval olarak gübre desteğinde bulunuyoruz. Burada dağıtılan gübrenin çuvalı 600 lira. İki çuval gübreye bakıldığı zaman 1200 lira, sadece bunun yüzde 25’i katkı payı alınarak sizlere bunların dağıtımı yapılıyor. Önümüzdeki haftalarda geçen senelerde yaptığımız sirke sineği ile bioteknik mücadele konusunda tarım il ve ilçe müdürlükleri ile ortaklaşa proje olarak 100 bin adet sirke dağıtılacak. Bu 100 binin 10 bini Gördes ilçesine dağıtımı yapılacak. Geçen sene bu sayı 50 bindi 100 bine çıkarıldı. Bu sene 200 damızlık koç dağıttık, TİGEM’e yazışmaları yapıldı bu sayı 500’e çıkarıldı. Toplam 42 bin metre sulama kooperatiflerine boru desteği için ihaleye çıktık, şu anda askıda. Önümüzdeki günlerde yaklaşık 9 milyonluk bütçe de bunu kapsayacak. Sulama kooperatiflerine 42 bin metre boru dağıtacağız. Bu sezon hayvan içme suyu gölet temizlikleri yoğun bir şekilde devam edecek, bununla birlikte yeni gölet yapımları da devam edecek. Mahallelerinizde taral doldurma alanları yoksa, yapılabilecek uygun yerler varsa Cengiz Ergün başkanımız bu konuda da talimat verdi, mümkün olduğunca taral doldurma noktalarının sayısını arttırdı. Başkanımızın bir başka talimatı olan hayvan üreticilerine yem desteği düşüncemiz var. Geçen sene 100 bin fidan dağıtmıştık, Cengiz Ergün başkanımızın talimatıyla başvuru yapan herkes olmak kaydıyla 200 binden az olmamak kaydıyla 200-250 bin arası meyve fidanı dağıtımı hedefleniyor. Sadece gübre dağıtmakla diğer projelerle destekleyerek bu 27 milyonluk liralık bütçe kırsalda Manisa’nın 17 ilçesinde dağıtılacak. Zeytin üreticilerimize kasa dağıtımı yapacağız. 60 bin adet zeytin kasası dağıtmayı hedefliyoruz. Burada üreticilerimize 8-10 arasında ücretsiz zeytin kasası dağıtılacak. Burada da zeytindeki kalite bozukluğunun önüne geçmeyi hedefliyoruz. Üzüm üreticilerine kertel dağıtımı yapılacak. Sera projelerimiz devam edecek. Kırsala saymakla bitmeyecek projeler yapılacak. Sizler her şeyin iyisine layıksınız, hakkınızı helal edin” dedi.

Ali Öztozlu’nun ardından konuşan Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol ise, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün bu kadar kırsal kesimde çiftçilere çeşitli desteklerde bulunduğunu hatırlatarak, “Özellikle içinde bulunduğumuz küresel kriz ile ilgili dünyanın her tarafından sıkıntılar var. Ülkemizde de bu sıkıntılar var. Bugün kadar hem devletimiz olsun hem Büyükşehir Belediyemiz olsun bir nebzede olsa bunu hafifletmek adına destek olmaya gayret ediyor. Özellikle kırsal kesimde küçük çiftçilerimizin sıkıntıları daha fazla. Biz bunu da her yerde ilgili kesime iletmeye gayret ettik, çözüm arayışı içinde olduk. Biz yine bir kez daha iletiyorum Gördes gibi Demirci, Selendi gibi kırsal ilçelere pozitif ayrım istiyoruz. Cengiz Ergün başkanımız bize hep destek oldu biraz daha bu bölgelere desteğin arttırılmasını bekliyoruz. Çünkü bizim kırsal kesimdeki çiftçilerimizin başka bir alternatifi yok. Dolayısıyla Akhisar’da, Turgutlu’da alternatif ürünler çoğalabilir ama Gördes’deki küçük çiftçilerimizin başka bir alternatifi yok. Bunun için Cengiz Ergün başkanımıza hem teşekkür ediyoruz hem de Gördes’e pozitif ayrımcılık bekliyoruz” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür alternatifi olmayan ilçelere aslan payını ayırdıklarını belirterek, “Biz bunun farkındayız. Baktığınız zaman dağıtılan gübrenin 10’da 1’i burada dağıtılıyor. Nüfusa, ilçe büyüklüğüne baktığınız zaman Selendi’de de aynısıydı, aslan payını bu kesime vermeye devam ediyoruz, devam da edeceğiz. Cengiz Ergün başkanımızın talimatı da aynı sizin düşünceniz gibi” diye konuştu. Gübre dağıtım törenine katılan ve gübresini alan üreticiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kurum müdürleri de Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan gübre desteğini değerlendirdi.

Gördes İlçe Tarım Müdürü Güngör Akyol, “Öncelikle gübre desteği için Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür ediyoruz. Gördes’te 3 bin 800 civarı ÇKS’ye kayıtlı üreticimiz var. Tabi ki bu desteğin daha da artmasını bekliyoruz. Katkı katkıdır her zaman için. Üreticilerimiz de bunların devamını bekliyor. Çok teşekkür ediyoruz” dedi. Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç, “Öncelikle Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e gübre desteği ve kırsal kalkınmaya yaptığı desteklerden dolayı çok teşekkür ederim. Büyük hizmetler yapıyor, gerek fidan dağıtımı gerek sera dağıtımı olsun gerekse de bu gübre dağıtımı bu zor günümüzde bize destek olmuştur. Kendisine ve emeği geçenlere teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Kıranköy mahallesi üreticilerinden Celal Uçmak ise, “Bu sıkıntılı durumumuzda bize destek oldu. Bundan sonraki senelerde daha çok olmasını isteriz. Mazot, gübre, tohum gibi desteklerin de olmasını isteriz. Hiç olmamasından iyidir, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür ederiz” dedi.

Dalkırı Mahallesi Muhtarı Mehmet Kurt da yapılan gübre desteğinden dolayı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkürlerini ileterek, bu desteğin devam etmesini istedi. MHP Gördes İlçe Başkanı Abdurrazik Yonat, “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e öncelikle teşekkür ediyoruz. Cengiz Başkanın yaptığı destekler sadece gübre değil, bundan önce hayvan sulama ve tarımsal sulama göletleri, yollarımız ve fidan desteğinin ardından son olarak küçük çiftçiye,  dünyadaki gıda krizinden dolayı destekte bulundu. Kendisine çiftçilerimiz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. Doğanpınar Mahallesi Muhtarı Halil Korkmaz, “Destek çalışması çok güzel oldu. Mahallem ve çiftçilerimiz adına çok teşekkür ederim. Cengiz Ergün başkanımıza yaptığı yardımlar ve yapacağı yardımlardan dolayı teşekkür ederiz. Allah Cengiz başkanımızı başımızdan eksik etmesin” dedi.

Editör: Haber Merkezi