C vitamini sağlık için hayati bir besindir. Kemik, cilt ve kan damarlarının oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur. Bazı yiyeceklerde, özellikle meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşur. Takviyeler de mevcuttur.

Neden C vitamini ihtiyacımız var?

Vitaminler organik bileşiklerdir ve C vitamini de buna dahildir. Organik bir bileşik canlılarda var olan ve karbon ve oksijen elementlerini içeren bileşiktir. C vitamini suda çözünür ve vücut onu depolamaz. Bu nedenle insanlar gerekli C vitamini seviyesini muhafaza etmek için günlük onu içeren yiyecek alımına ihtiyaç duyarlar.

C vitamini, kollajen, L-karnitin ve bazı nörotransmitterlerin üretimi de dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Proteinlerin metabolize edilmesine yardımcı olur ve antioksidan aktivitesi bazı kanser riskini azaltabilir.

C vitamini üretmeye yardımcı olan kollajen, bağ dokusunun ana bileşeni ve memelilerde en bol bulunan proteindir. Kas dokusunun% 1 ila 2'si kollajendir. Bu gibi lifli dokularda hayati bir bileşendir:

  • Tendonlar

  • Ligamentler

  • Cilt

  • Kornea

  • Kıkırdak

  • Kemikler

  • Bağırsak

  • Kan damarları

Bir insan çok yüksek dozda C vitamini alıyorsa ve daha sonra hızla keserse, toparlanma meydana gelebilir.

Yara iyileşmesi, enfeksiyonlar ve tüberküloz

C vitamininin bir antioksidan olarak rolü ayrıca dokuyu onarmaya ve iltihaplanma ve oksidasyondan gelen hasarı azaltmaya yardımcı olur.

Günlük C vitamini ihtiyacını karşılayan kişilerin, C vitamini eksikliği olan insanlara kıyasla enfeksiyonlarla daha iyi mücadele edebilecekleri düşünülmektedir.

C vitamini ayrıca, özellikle yetersiz beslenen ve fiziksel olarak stresli kişilerde akut solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Araştırmacılar ayrıca, C vitamininin bir laboratuvar kültüründe ilaca dirençli tüberküloz (TB) bakterilerini öldürebileceğini buldular

C vitamini ve kanser tedavisi

C vitamini kanser tedavisinde yardımcı olabilir. Antioksidan etkisi göstererek, vücudu oksidatif strese karşı korur ve diğer moleküllerin oksidasyonunun önlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki diğer antioksidanları da yeniden üretiyor gibi görünüyor. Araştırmalar, C vitaminin kanser hastaları için kemoterapiyi tamamlayabileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, 2013 yılında araştırmacılar yüksek dozda intravenöz C vitamininin kanser hastalarına fayda sağlayabileceğinin kanıtını buldular. Bazı doktorlar bunu destekliyor ve zaten tedavide kullanıyor.

Diğer avantajlar

C vitamininin diğer yararları aşağıdakileri içerebilir:

Kardiyovasküler sağlık: C vitamini kan damarlarını genişletebilir ve bu, kalp hastalığı ve hipertansiyona veya yüksek tansiyona karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Kolesterol düzeyleri: Yeterli C vitamini alan kişilerin kolesterol seviyelerinin daha düşük olduğu bulunmuştur.

Katarakt: C vitamini, yaşa bağlı maküler dejenerasyonun yanı sıra katarakt riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Diyabet: C vitamini bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketen diyabetlilerin, böbreklerinin, gözlerinin ve sinirlerinin bozulma olasılığı daha düşüktür.

Anemi: C vitamini demir emilimini arttırır.

Histamin: Histamin, bağışıklık sisteminin iltihaplanma ve diğer problemlerle sonuçlandığı bir maddedir. 1992'de gerçekleştirilen bir araştırma, günde 2 gram (g) C vitamini alan kişilerde daha düşük kan histamin seviyelerini buldu.

Deniz tutması: 2 g C vitamini alan ve daha sonra 20 dakika boyunca bir dalga havuzunda geçiren 70 kişilik bir çalışmada, C vitamini takviyesi alanlarda deniz tutması azaltılmıştır.

C vitamini soğuk algınlığını tedavi edebilir mi?

Birçok insan C vitamininin soğuk algınlığı ilacı bulabileceğine inanıyor, ancak araştırmalar bunu doğrulamadı. Kırmızı biber ve diğer sebze ve meyvelerin tüketilmesi çoğu insan için yeterli C vitamini sağlamaktadır.

En iyi C vitamini kaynakları taze meyve ve sebzelerdir. Sudaki ısı ve pişirme, C vitamini içeriğinin bir kısmını tahrip edebilir, bu nedenle çiğ gıdalar en iyisidir.

C vitamini içeren besinler şunlardır:

Yarım bardak tatlı, kırmızı biber: 95 mg 

Bir orta portakal : 70 mg 

Yarım bardak taze çilek: 49 mg 

Yarım bardak ıspanak: 9 mg 

Diğer iyi kaynaklar arasında turunçgiller, domates ve patates bulunur.

Editör: Haber Merkezi