Corona virüs salgınının etkilerini en az indirmek için düzenlenen Kısa Çalışma Ödeneğine başvurular, İŞKUR İl Müdürlükleri ve elektronik ortamda yapılabilecek. Başvuru şartlarını yerine getiren işverenler, kısa sürede ödeneklerini almaya başlayacaklar. Haberimizde, Kısa Çalışma Ödeneği ilişkin detayları bir araya getirdik…

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI

İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,

İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması

İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

Bu kapsamda İŞKUR’a gerçekleştirilecek başvurular değerlendirildikten sonra brüt maaşın yüzde 60’ı yatırılacak.

Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının elektronik ortamda gerçekleştirildiğini anımsatan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Kısa çalışma ödeneğinden; kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olanlar yararlanabiliyordu. Yeni Koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan düzenlemeyle uygulama şartlarını kolaylaştırdık. Bu kapsamda kısa çalışma uygulamamızdan yararlanmak isteyenler için; 600 gün şartını 450 güne, 120 gün şartını da 60 güne düşürdük. İşverenlerimiz için mevcut istihdamı koruma şartı da getirdik.” dedi.

BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Öncelikle başvuru yapmak isteyen işletmenin İŞKUR’a kaydının bulunması gerekiyor. Kapsam içinde bulunan işverenin online olarak kısa çalışma talep formunu doldurmalı. Sistemde kısa çalışma ödeneği uygulamasına dahil olan işçilerin bilgilerin girilmesi istenecek.
Ardından gerekçeli ve yazılı beyanı ve çalışanların ücret bordroları iletilecek. Alınan ve iptal edilen siparişlere ve sözleşmelere ilişkin belgeler hazır edilecek. Faaliyetin kısmen ya da tamamen durduğuna ilişkin belgeler sisteme yüklenecek.

İşletme Kısa çalışma kapsamında olduğunu gösteren genel düzenlemeleri, örneğin işletmesini geçici süreyle kapatan İçişleri Bakanlığı genelgesi gibi belgeler de online ortamda aktarılacak. Yönetimsel kararlar çerçevesinde faaliyeti durdurulan veya azaltılan işyerlerinde de, bu durumu anlatan belgeler yeterli olacak. Başvuru sonuçları da yine dijital ortamdan öğrenilecek.
 

Editör: Haber Merkezi