Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden toplanan bilgiler ışığında, cari işlemler hesabı, mayıs ayında 151 milyon dolar fazla verirken, 12 aylık cari açık 2 milyar 370 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece 12 aylık cari açık, Şubat 2003'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye inmiş oldu. 

Mayıs ayında cari fazla verildi

Ayrıca ekonomi yönetiminin aldığı önlemler ve ekonomideki dengelenme süreci kapsamında yıllıklandırılmış cari açık 12 aydır aralıksız azalışına devam etti. Ekonomistler, haziran ayı boyunca cari açıktaki düşüşün süreceğini ve yıllıklandırılmış açığın kapanacağını tahmin ediyor.

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, yıllık açıkta gerileme eğiliminin korunduğunu söyleyerek, hazirana ilişkin dış ticaret verilerinin yıllık açığın sıfıra yakın düzeylere gelebileceğine işaret ettiğini belirtti.

Gelişmelerin ardından 2019 sonu cari açık tahminlerini 13,5 milyar dolardan 9,5 milyar dolara düşürdüklerini söyleyen Tokalı, "Dış açıktaki hızlı gerileme ve turizm gelirlerindeki yıllık artış asıl destekleyici faktörler. Petrol fiyatlarında mevcut seviyelerin korunması da cari açıktaki gerileme hızı açısından önemli." şeklinde konuştu.

Tokalı, 2017 sonunda yüzde 5,6 seviyesinde olan fakat 2018'i yüzde 3,5 seviyesinde bitiren cari açık seviyesinin 2019 sonunda yüzde 1,3'e kadar düşebileceğini söyledi.

"Altın ticaretindeki gerileme eğilimi devam edebilir"

Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, cari açıkta mayıs ayında gözlenen düzelmede, dış ticaret açığının geçen yıldan düşük açık ve hizmetler dengesinin yüksek fazla vermesinin ana unsur olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmeleri yaptı:

Bürümcekçi, turizm gelirlerinin ve turist sayısının artışını koruması ile cari dengenin toparlanma göstermeyi sürdüreceğini söyleyerek, "AB pazarı ve genel olarak küresel çapta büyümenin geçen yılın ilk yarısında güçlü seyretmesi, ihracat bakımında destekleyici olmuştu, bu anlamda bu bölgelerde gözlenen yavaşlamanın ihracat artış hızımızı da yavaşlattığı gözlenmektedir. Bu doğrultuda, bu yıl sonu tahminimizi 2 milyar dolar açık şeklinde düzenlerken, bu tahmin üzerinde risklerin aşağı yönde devam ettiğini belirtmeliyiz." dedi.

"Cari işlemler dengesindeki düşüşün sürmesini bekliyoruz"

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya da nisan ayında gerçekleşen 4,4 milyar dolarlık portföy çıkışının ardından mayısta 1,5 milyar dolarlık portföy girişi gerçekleştiğini ifade etti.

Yaz aylarındaki bilgilerle birlikte yıllık bazda cari fazlanın olabileceğini ifade eden Yalçınkaya, "Yıl genelinde cari işlemler dengesindeki düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Yaz aylarında yıllık bazda cari fazla gerçekleşebilir fakat sonbaharla birlikte şirketlerin borç ödemelerinin de etkisiyle yine yıllık bazda negatife dönülebileceği fikrimizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi