Çavuşoğlu, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğrenci  Topluluğunca düzenlenen video konferansta, Türkiye'nin "Girişimci ve İnsani Dış  Politikası" inisiyatifine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Kovid-19'la mücadele süresince uluslararası anlamda  gösterdiği aktif tutuma işaret eden Çavuşoğlu, "Tüm ülkeler birçok sektörde, gıda  güvenliğinden tıbbi malzemeye ve savunma sanayisine kadar liste yaparken, ilk  beşte mutlaka Türkiye var. Bunu görmemiz lazım." diye konuştu.

Çavuşoğlu, bu durumun doğurduğu potansiyel fırsatların altını çizerek,  "Fırsatçılıksa evet, çok iyi bir fırsatçılık, bu fırsatı da çok iyi  değerlendirmemiz lazım." ifadesini kullandı.
 
"Yeniden Asya"

Asya kıtasının yükseliş ivmesine değinen Çavuşoğlu, bu eğilimi  öncesinde fark ettikleri için Bakanlık olarak "Yeniden Asya" inisiyatifini  başlattıklarını aktardı.
 
Çavuşoğlu, Türkiye'nin Asya'da yeni bir aktör olmadığına dikkati  çekerek, şunları kaydetti:
"Kökümüz oradan geliyor. Asya ülkelerinin hepsinde mevcudiyetimiz var.  Ekonominin merkezi Asya oluyorsa, dijitalleşmenin merkezi Asya oluyorsa, o zaman  bütüncül bir yaklaşımla buradaki mevcudiyetimizi artırmamız lazım, yeni bir  enerji katmamız lazım. Bu sadece ekonomi değil, bunun içinde kültür var, eğitim  var, sanayileşme ve teknoloji de var."
 
Gelecek süreçte Bakanlık olarak akademi dünyası ve gençlerle daha  yakın diyalog halinde olacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, küresel sistemin  geleceğine ilişkin de geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
 
Çavuşoğlu, ara buluculuk alanında da Türkiye'nin bir marka haline  geldiğini kaydederek, gelecek günlerde bu alanda çok sayıda ülkenin dışişleri  bakanlarının katılımıyla bir video konferans yapacakları bilgisini verdi.
 
Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu,  dış politika konularına ilişkin de Türkiye'nin genel tavır ve tutumlarına ilişkin  bilgiler paylaştı.

Editör: Haber Merkezi