İlk iki bölümde seyirciden büyük ilgi gören ATV'in yeni yapımı Bozkır Aslanı Celaleddin dizisinin yeni bölümü bu akşam yayınlanıyor. Harezmşahlar Devleti'nin son hükümdarı Celaleddin Harzemşah'ın hayatını konu edinen Bozkır Aslanı Celaleddin dizisindeki ayrıntılar seyirciler tarafından dorgulanıyor. 

CELALEDDİN HARZEMŞAH KİMDİR? HARZEMŞAH'IN HAYATI NASIL?

Celaleddin Harezmşah Mengüberti, Harezmşahlar Devleti'nin son hükümdarıdır. Alaaddin Muhammed'in ise oğludur. Annesi bir Hint cariyesi olan Ayçiçek Hatun'dur. Doğum tarihi bilinmemekte olup, asıl adı Mengüberti, Mengübirtî olarak bilinmektedir. Celaleddin ise kendisinin lakabıdır. Babasının yanında uzun seneler bulunmuş fakat Kıpçak asıllı bir anneden doğan kardeşi Uzlagşah veliaht tayin edilmiştir.

Babası Alaaddin Muhammed'in Cengiz Han tarafından mağlup edilip Aralık 1220 tarihinde Hazar Denizi'nde bir adada ölümünden önce veliaht tayin edilmesi üzerine Harezmşahlar Devleti hükümdarı olmuştur. Ancak kendinin Şah olarak anılmasına karşı çıkmış ve Sultan olarak anılmasını istemiştir. Celaleddin, bazı aile mensupları ve bazı devlet adamları ile beraber Hazar Denizi doğusunda bulunan Mangışlak Yarımadasına geçerek oradan Harezmşahlar Devleti'nin başkenti olan Ürgenç şehrine gitmişlerdir. Fakat çok geçmeden 1221'de Cengiz Han'ın oğulları Çağatay Han ve Ögeday Han komutanlığında büyük bir Moğol ordusu Ürgenç'i kuşatmaya almış ve şehri ele geçirip, yıkıp yakıp yerle bir etmiştir.

Ağustos 1231'de Dicle kıyısında Moğolların baskınına uğramışlardır. Ordusu dağılan Celaleddin Harzemşah, Meyyafarkin (Silvan) yöresindeki dağlara kaçmış ve orada uğradığı saldırıda hayatını kaybetmiştir. Ölümüyle, Harzemşahlar devleti de ortadan kalkmıştır.

kutlubike

BOZKIR ASANI CELALEDDİN KONUSU NEDİR?

Dünyayı kasıp kavuran Moğollara ilk mağlubiyeti tattıran ve onların yenilmezlik efsanesini yerle bir eden Celaleddin Harzemşah'ın hikayesini anlatan yapım, ATV ekranlarında yayınlanacak.Yapımı ve tasarımı Mehmet Bozdağ'a ait olan dizinin sanat yönetmenliğini Reza Himmeti, görüntü yönetmenliğini ise Efe Kubilay üstleniyor.Özbekistan'da büyük ilgi uyandıran uluslararası projenin, Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkede yayınlanması planlanıyor.

celaleddin

BOZKIR ASANI CELALEDDİN DİZİSİNİN OYUNCULARI KİMLER?

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Emre Kıvılcım: Celâleddin Harezmşah
Yulduz Radjabova: Kutlu Bike
Javakhir Zakirov: Cengiz Han
Kaan Yalçın: Alâeddin Muhammed
Gülenay Kalkan: Türkan Hatun
Sezgin Erdemir: Timur Melik
Ferhat Yılmaz: Şemsettin
Akbarkhodja Rasulov: Uzlagşah
Jamshid Sagatov: Cebe
Akmal Mirzo: Subutay
Ali Khan: Cuci
Rano Şodiyeva: Ayçiçek Hatun
Rayhan Ulesanova: Mihri Cihan Hatun
Feruza Normatova: Şirin
Cemal Hünal: Behram
Tohir Saidov: Nizamülmülk
Yahyo Pulatov: Akşah
Mehmet Pala: Otkır
Hasan Fehmi Gökdeniz:
Saide Rametova:
Yunus Destebaşı: Gökbörü

Editör: Haber Merkezi