Türkgün | Çevre | Samsun'da doğaya zarar veren yandı! 699 bin TL'lik rekor ceza kesildi

Samsun'da doğaya zarar veren yandı! 699 bin TL'lik rekor ceza kesildi

Samsun'da Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü, biyolojik çeşitliliğe zarar verdiği tespit edilen bir kişiye 699 bin 245 TL idari para cezası uyguladı. Kentte nesli tehlike altındaki bitki ve hayvan türlerini korumaya yönelik denetimler aralıksız sürüyor.

Samsun'da Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü, biyolojik çeşitliliğe zarar verdiği tespit edilen bir kişiye 699 bin 245 TL idari para cezası uyguladı. Kentte nesli tehlike altındaki bitki ve hayvan türlerini korumaya yönelik denetimler aralıksız sürüyor.

KAYNAK: İHA

Samsun'da Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na aykırı hareket eden bir kişiye 699 bin 245 TL idari para cezası uygulandı.

Türkiye'de nesli tehlike altında bulunan bitki ve hayvan türlerinin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında uygulanan ceza, 2026 yılının ilk 6 ayında kentte bu kapsamda verilen en dikkat çekici yaptırım oldu.

Nesli tehlike altındaki türler korunuyor

Samsun'da salep, göl soğanı, kum zambağı, Samsun lohusaotu (Aristolochia Samsunensis), telli turna, su samuru, şah kartal, Anadolu dağ turnası, porsuk ve alaca sansar gibi birçok nadir bitki ve hayvan türü koruma altında bulunuyor.

Bu türlerin doğal yaşam alanlarına zarar verilmesi veya izinsiz toplanması halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında idari yaptırım uygulanıyor.

Ceza 699 bin lirayı aşıyor

Çevre Kanunu'nun ilgili maddelerine göre biyolojik çeşitliliği tahrip eden, sulak alanların korunmasına ilişkin kuralları ihlal eden veya koruma esaslarına aykırı davranan kişiler hakkında 2026 yılı için 699 bin 245 TL idari para cezası uygulanıyor.

Öte yandan, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında koruma altındaki yaban hayvanlarına zarar verenlere ayrıca tazminat bedelleri de uygulanıyor.

2026-2027 av sezonu tazminat bedelleri

  • Su samuru: 130 bin TL
  • Anadolu dağ turnası: 95 bin TL
  • Porsuk: 5 bin TL

Geçen yıl ceza kesilmemişti

Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 2026 yılının ilk 6 ayında bir kişiye 699 bin 245 TL ceza uygulanırken, 2025 yılında aynı kapsamda hiçbir idari para cezası kesilmedi.

2024 yılında ise 7 kişiye toplam 2 milyon 424 bin TL idari para cezası verilmişti.

422 öğrenciye doğa eğitimi verildi

Doğa bilincini artırmak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, 2026 yılının ilk 6 ayında Samsun'da düzenlenen 11 farklı eğitim programında 422 öğrenciye tabiat eğitimi verildi.

Yetkililer, biyolojik çeşitliliğin korunması için hem denetimlerin hem de eğitim faaliyetlerinin aralıksız sürdürüleceğini belirtti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...