Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hızlandırılan ve erken tahliyeye sebep olduğu için halk arasında af yasası olarak bilinen ceza infaz düzenlemesinin yasalaşmasına kısa zaman kaldı. Af yasasının ne zaman çıkacağına ve kimleri kapsayacağına dair son dakika gelişmeleri haberimizde…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla raftan indirilen ve yaşanan koronavirüs tehlikesi sürecinde daha da hızlandırılan ceza infaz düzenlemesi hakkında AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan bir açıklamada bulundu. Özkan, hazırlanan metnin Salı günü Meclis’te olacağını bildirdi.

KİMLERİ KAPSIYOR?

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, af yasasının kapsamı hakkında yaptığı açıklamada;

Uyuşturucu madde suçları,

Kasten adam öldürme,

Toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar,

Kadına karşı şiddet ve terör suçlarının, kapsam dışına çıkarıldığını belirtti.

Bununla birlikte Özkan, çıkar amaçlı suç örgütü kuran ve yönetenlerle alakalı cezaların taban ve tavan oranını 2 yıl artırıldığını,2 yıllık denetimli serbestlik sürecini 3 yıla çıkarıldığını bildirdi. 

Terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı şiddet suçu hariç olmak üzere, diğer suçlar bakımından kalıcı infaz oranı 1/2 oranında düzenlemeye alındı.

DENETİMLİ SERBESTLİK 3 YILA ÇIKARILDI

Denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek herkese maktu bir yıl uygulama yerine ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı bir uygulama öngörüldüğü ve 2 yıllık denetimli serbestlik sürecini 3 yıla çıkarıldığı alınan bilgiler arasında.

0-6 YAŞ ÇOCUĞU OLANLAR KONUTTA İNFAZ

65 yaşını dolduran yaşlılar, 0-6 yaş arası çocuğu olan kadınlar ve adli tıp raporu çerçevesinde kendisine bakamayacak derecede olan hastaların belirli koşullarla konuttan infazını mümkün hale getiriliyor.

90 BİN KİŞİ FAYDALANACAK

Geçici ve kalıcı infaz düzenlemeleri kapsamında 45 bin kişi bu düzenlemeden faydalanıyor. Corona virüs salgını  nedeniyle bu düzenlemeden faydalanacaklarla birlikte bu rakam 90 bin olacak.

 

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Eğer diğer partilerden görüşmeleri öne almak yolunda bir teklif gelmezse önümüzdeki hafta salı günü genel kurulda görüşülecek.

Yürürlüğe girme tarihiyle ilgili resmi bir açıklama olmasa da kısa süre içerisinde düzenlemenin yasalaşması bekleniyor.

 

Editör: Haber Merkezi