Binlerce hükümlünün tahliye yolunu açacak olan Ceza infaz indirimini kapsayan yargı düzenlemesi hükümlüler ve yakınları tarafından heyecanla bekleniyor. Peki, taslak metnin hazırlandığı Ceza infaz indirimi ne zaman meclise gelecek? Af yasasında son durum ne? Ayrıntılar haberimizde…

CEZA İNFAZ İNDİRİMİ MECLİS’E NE ZAMAN GELECEK?

Ülke çapında yeni tip koronaviüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında pek yeni uygulama yürürlüğe girerken, ceza infaz indirimi konusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden gündeme getirilmişti. BU kasamda af yasasına yönelik çalışmalar hızlandırılmıştı.

Hazırlanan taslak metin geçen hafta MHP’ye sunuldu. CHP, İYİ Parti ve HDP’ye sunulmasının ardından metinde herhangi bir yeni düzenlemeye gidilmediği takdirde kısa zaman içinde Meclis’te görüşülmeye başlayacak.

AF YASASI HANGİ SUÇLARI KAPSAYACAK?

Alınan bilgiye göre ceza infaz düzenlemesi toplamda 10 farklı kanunda değişikliğe neden olacak.

Buna göre,
Çalışmaya göre, koşullu salıverilme oranı 2/3'ten 1/2'ye indirilecek. Böylelikle, koşullu salıverilme oranı kural olarak 1/2 (yüzde 50) olarak uygulanacak.

Kasten öldürme suçu bakımından 2/3 ve terör suçları ile örgütlü suçlar bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranında herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

Mükerrirler (kesinleşmiş cezası varken ikinci kez suç işleyenler) ve buna bağlı cinsel suçlar ile uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranı 2/3'e indirilecek.

ANNELER VE YAŞLILARA TAHLİYE YOLU AÇILIYOR

Belirli bir tarihten önce işlenen suçlar bakımından, terör suçları, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşını bitirmiş hükümlülerin denetimli serbestlik uygulanarak serbest bırakılması süresi 2 yıldan 4 yıla çıkartıldı.

Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitirmiş hükümlülerin koşullu salıverilmeleri için ceza infaz kurumlarında geçirmeleri gereken süreler, azami süre sınırına bakılmadan denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek.

Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün 3 gün olarak kabul edilecek.

KONUTTA İNFAZ ŞANSI

Hapis cezalarının hafta sonu ve gece ceza infaz kurumunda kalmak suretiyle infaz edilebilmesine ilişkin 6 aylık sınır, kasıtlı suçlar bakımından 1 yıl 6 aya, ölüme neden olma hariç taksirli suçlar bakımından ise 3 yıla çıkarılacak.

Kadınlar ve yaşlılar için öngörülen konutta infaz usulünün uygulanacağı hapis cezalarının sınırı artırılacak, çocuklar da bu kapsama alınacak.

Böylelikle konutta infazın sınırı, kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirmiş erkeklerde 6 aydan 1 yıla, 70 yaşını bitirmiş kişilerde 1 yıldan 2 yıla, 75 yaşını bitirmiş kişilerde 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak.
 
Toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlülerden maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği Adli Tıp Kurumu raporuyla tespit edilenlerin cezasının konutunda çektirilmesine imkan sağlanacak.

Yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan ya da adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlü kadınların cezasının konutunda çektirilmesine imkan sağlanacak.
 

 

 

Editör: Haber Merkezi