Chernobyl 1. sezon izle... Chernobyl dizisi şuan dünyada en çok aratılanlar arasına girdi. GOT bitmesiyle birlikte yeni bir soluk olarak yayınlanan dizi ilk sezonu 5. bölümden yayınlanacak. Türkiye'de yayınlanan ilk 3 bölümde dikkatleri üzerine çeken dizi nereden, nasıl izlenir? SKY Atlantic ve HBO ortak yapımı olan dizinin yazarlarını Craig Mazin yapıyor. Chernobyl'in konusu Çernobil nükleer santreli'nde meydana gelen nükleer kaza felaketini ele alıyor. Türkiye'de belli bir kitlenin öğrendiği bu dizi kısa sürede GOT etkisi yaratması bekleniyor. Yapılan oylamaya göre en çok aratılan ve IMDB puanı en yüksek olan dizi, yayınlanan ilk bölümleriyle GOT ve Breaking Bad gibi dizileri geride bıraktı. Peki Çernobil'i izlemenin en kolay yolları neler? Hangi platformda yayınlanıyor? Çernobil hakkında merak ettiklerinizi turkgun olarak sizler için derledik. İşte tüm detaylar...

CHERNOBYL NASIL İZLENİR?

Chernobyl'in Türkiye'deki yayın hakları Digiturk'te bulunuyor. Chernobyl'in yeni sezonunu izlemek için Digiturk üyesi olmanız gerekiyor. Aşağıdaki linkten üyelik işlemlerinizi yapabilirsiniz.

ÇERNOBİL İZLE

CHERNOBYL KONUSU NEDİR?

İnsan eliyle inşa edilmiş en büyük afet olarak tarihimize kara bir leke olarak geçen Çernobil faciası, 1986 yılında tüm dünyayı şoka uğratmış, geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilen nükleer santrallerin ne cins bir tehlike kapanı olduğunu herkese göstermişti. Game of Thrones, Sopranos ve The Wire gibi efsane dizilere imza atan HBO kanalının yeni projesi olan Chernobyl, beş bölüm süren bir mini dizi olarak kurgulanmış. Dizi, 1986 yılında yaşanmış olan bu felaketin hem öncesine hem de nükleer santralde yaşanan patlamanın sonrasına odaklanıyor.

CHERNOBYL OYUNCULARI KİMLER

Chernobyl'in kadrosu da konusu kadar iddialı. Mad Men, Fringe ve The Crown gibi yüksek profilli dizilerde karakter oyunculuğuyla hafızalarımıza kazınan Jared Harris, Chernobyl'de başrolde karşımıza çıkıyor. İsveç'in en önemli oyuncularından olan Stellan Skarsgård'ı bugüne kadar pek çok önemli projede izledik; Breaking the Waves, Pirates of the Caribbean, Mamma Mia!, Thor ve Avengers Age of Ultron bu harika aktörü hatırlayabileceğiniz yapımlardan sadece birkaçı. Kariyerinde Oscar'ından BAFTA'sına kazanmadık ödül bırakmamış olan Emily Watson da bu önemli dizinin kilit rollerinden birinde karşımıza çıkacak. İngiltere'nin en önemli tiyatro oyuncularından biri olarak kabul edilen ve James Bond: Quantum of Solace, Harry Potter and the Half-Blood Prince gibi filmlerde önemli rollerde izlediğimiz Paul Ritter, Chernobyl'in başrollerinden biri olarak ekranda hünerlerini sergileyecek. Chernobyl'in ilk bölümü 6 Mayıs gecesi yayınlanacak ve 5 bölümlük öyküsü 3 Haziran'da sona erecek.

ÇERNOBİL FELAKETİ EN BÜYÜK NÜKLEER FELAKETTİ

25 Nisan 1986’da öğle yemeğinden çıkan bir mühendisin deney çalışması ile başladı. Elektrik denemesi için, RBMK tipi reaktörün "acil soğutucu sistemlerini" iptal ediyordu. Teknisyenler, akşam üstüne doğru, reaktörün gücünü minimuma indirmişlerdi.

Amaçları, reaktörün çalışması ansızın durduğunda, buhar türbünlerinin daha ne kadar süre çalışmayı sürdürebileceklerini ve böylece ne kadar süre acil güvenlik sistemine güç sağlayabileceklerini öğrenmekti.

Ancak, bu durumda, RBMK tipi grafitgaz reaktörlerinin müthiş bir istikrarsızlık kazanacağından haberleri yoktu.

Deneyin yapılacağı 25 Nisan 1986’da önce reaktörün gücü yarıya düşürüldü, ardından da acil soğutma sistemi ile deney sırasında reaktörün kapanmasını önlemek için tehlike anında çalışmaya başlayan güvenlik sistemi devre dışı bırakıldı.

26 Nisan günü saat 01:00’i biraz geçe teknisyenler deneyin son hazırlıklarını tamamlamak üzere ek su pompalarını çalıştırdılar. Bunun sonucunda gücünün yüzde 7’siyle çalışmakta olan reaktörde buhar basıncı düştü ve buhar ayırma tamburlarındaki su düzeyi güvenlik sınırının altına indi.

Normal olarak bu durumda reaktörün güvenlik sistemine ulaşması gereken sinyaller de teknisyenler tarafından engellendi.

Su düzeyini yükseltmek için buhar sistemine daha fazla su aktarıldı ve saat 01:23’de deneyin fiilen başlatılması için koşulların oluştuğuna karar verildi.

Geri kalan diğer acil güvenlik sinyali bağlantılarını da kestikten sonra türbinlere giden buhar akışı durduruldu. Bunun sonucunda dolaşım pompaları ve reaktörün soğutma sistemi yavaşladı.

TÜRKİYE'YE ETKİSİ NE OLDU?

Ukrayna'nın Kiev kenti yakınlarındaki Çernobil Nükleer Güç Reaktörünün 4.ünitesinde 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı 30 Nisan 1986 günü tüm dünya tarafından öğrenildi. Kazadan kaynaklanan radyoaktif salınım, 28 Nisan tarihinde kuzey-batı yönünde esen rüzgarlarla İskandinavya'nın güney ve orta bölgelerine yönelmişti. 3 Mayıs Cumartesi günü bulaşmış (kontamine) hava kütlesi Avrupa'nın büyük bir kısmı ile birlikte Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden Trakya'yı etkisi altına aldı. İkinci bir salınımla Çernobil'den doğuya sürüklenen bulaşmış hava kütlesi 7-9 Mayıs tarihlerinde Kırım Yarımadası'nın kuzeyinden Karadeniz üzerinden geçerek Türkiye'nin kuzey-doğu kıyılarına ulaştı.

Editör: Haber Merkezi