MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Dr. M. Hidayet Vahapoğlu, "CHP ne yapmak istiyor.. Şu rezalete bak... CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Joe Biden yönetiminden 'Türkiye'de demokrasiye vurgu yapmasını' istemiş... El insaf yahu.. Bunlar Türkiye'yi ABD'nin eyaleti mi yoksa mandası mı sanıyor?" diye tepki gösterdi. 

Amerikan Alman Marshall Fonu (GMF) adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği, Türkiye'nin dış politilalarının konuşulduğu bir panele online katılan CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, Türkiye'nin dış politikasına yönelik eleştiriler getirdi. 

"BİDEN'DAN BEKLENTİMİZ TÜRK DEMOKRASİSİ VURGUSU" 

 Çeviköz; "Joe Biden'dan beklentimiz, Türkiye için demokrasi vurgusu ve toplanma özgürlüğü gibi tüm temel hak ve özgürlüklere çok güçlü bir vurgu yapması" dedi. 

Çeviköz, KKTC'de kapalı kent Maraş'ın kısmi şekilde yeniden açılmasını desteklemediklerini, bunun BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu savundu. 

Çeviköz, "Kapalı Maraş'ın uluslararası hukuka ve Güvenlik Konseyi'nden geçen düzenleme ve kararlara uygun şekilde açılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. 

LİBYA ELEŞTİRİSİ 

Çeviköz, CHP olaraksa dış politikada iktidardan farklı bir yaklaşıma sahip olduklarını belirterek, Türkiye'i yalnızlaşmadan kurtulmak için uluslararası topluma yeniden entegre olması gerektiğinin altını çizdi. 

AK Parti'nin çok taraflılığın önemini ihmal ettiğini ifade eden Çeviköz, örneğin Türkiye'nin Libya'ya silah ambargosunu içeren BM Güvenlik Konseyi kararına uymamakla eleştirildiğine dikkati çekti. 

 "S-400'LER AKTİF EDİLMEMELİ" 

Çeviköz, S-400'lerin aktif hale getirilmemesi seçeneğinin muhtemelen hükümetin gündemine geleceğini, eğer gelmezse de "CHP'nin liderlik edeceği bir sonraki hükümetin gündemine kesinlikle geleceğini" söyledi. 

Çeviköz, S-400'lerin aktif hale getirilmeme kararının, Türkiye'nin F-35 uçaklarının ortak üretimi ve satışı programına tekrar dahil edilmesine yol açacağını ifade etti. 

 "TÜRKİYE SURİYE'DEN ÇEKİLMELİ" 

Ünal Çeviköz, Suriye'de demokratik dönüşümün sağlanması, Suriye güvenlik güçlerinin ülkelerinde güvenlik ve istikrarı sağlaması halinde Türk askerlerinin de çekilmesi gerektiğini, uluslararası toplumun gözünde orada "işgalci" gibi bir görümünün yaratılmamasının önemli olduğunu belirtti. 

ABD'nin yeni seçilen Başkanı Joe Biden, seçilmeden önce Türkiye'de iktidarı devirmek için muhetefete destek vereceklerini açıklamıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da henüz resmi olarak açıklanmamasına rağmen ABD'nin yeni başkanı seçilen Biden'ı ilk tebrik edenlerden olmuştu. 

KILIÇDAROĞLU: BİDEN'DEN TÜRKİYE'DEKİ DEMOKRASİ HAREKETLERİNİ DESTEKLEMESİNİ İSTERİZ 

Orta Doğu Enstitüsü'nden Gönül Tol ile bir söyleşi gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "ABD'nin yeni başkanından Türkiye'ye dair atmasını istediğiniz ilk adım ne olurdu?" sorusuna "Türkiye'deki demokrasi hareketlerini desteklemesini isteriz" diye cevap vermişti. 

BİDEN: TÜRKİYE'DE MUHALEFETİ DESTEKLEDİĞİMİZİ AÇIKÇA GÖSTERMELİYİZ 

 New York Times'a röportaj veren ABD'nin yeni seçilen Başkanı Joe Biden, Türkiye'de muhalefeti destekleyerek AK Parti iktidarını değiştireceğini ve en son yapabileceği şeyin 'Kürtler' (terör örgütü PKK) hakkında Erdoğan'a 'taviz vermek' olacağını söylemişti. 

AK PARTİLİ ÇELİK: ATATÜRK'ÜN VECİZ İFADESİYLE, "MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ" 

 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "CHP'li Ünal Çeviköz'ün yabancı otoritelerden demokrasi talebinde bulunması vahim bir yaklaşımdır. Bizden alacakları cevap Atatürk'ün veciz ifadesidir: 'Manda ve himaye kabul edilemez" dedi. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türk demokrasisinin bedeli ödenmiş ve hakedilmiş bir demokrasi olduğunu bildirdi. Milletin, iradesinin kimse tarafından gaspedilemeyeceğini demokrasi tarihine silinmeyecek şekilde yazdığını kaydeden Çelik, "CHPli Ünal Çeviközün yabancı otoritelerden demokrasi talebinde bulunması vahim bir yaklaşımdır. CHP'li Çeviköz, Türkiye'nin Libya'da ambargoyu ihlal ettiğine dair şikayetini Amerikalılara iletiyor, Biden'dan Türkiye'de demokrasi talep ediyor. Demokrasi anlayışı 'ithalat demokrasisi' olan bir anlayış bu. Demokrasi anlayışı 'ithalat demokrasisi' olan bu anlayış, yabancı otoritelerden meşruiyet tedarik etmeye çalışıyor. Türkiyede son kullanma tarihi geçmiş vesayet anlayışları ise 'vesayet ihracatı'na geçmiş gözüküyor. Demokrasimizin banisi ve hamisi millet iradesidir. Başkalarından demokrasi talep etmek için yabancı otoritelere 'siyasi arzuhal' yazmak utanç verici bir siyasi savrulmalıdır. Demokrasinin dünyaya açık olması başka şeydir, demokrasi için dış payanda ve ithal irade aramak başka şey" dedi. 

 'DEMOKRASİMİZ SİYASİ PAZARLIK KONUSU DEĞİLDİR' 

"CHPli Çeviköz, Türkiye'nin güvenliği ve vatan savunması için aldığımız S-400'leri iptal edeceklerine dair Amerikan yönetimine açık çek veriyor" diyen Çelik, Türkiye'nin güvenliği ve vatan savunmasının ticaret konusu olmadığını vurguladı. Çelik, şunları kaydetti: 

"Bu konuda siyasi pazarlık asla kabul edilemez. Bu zihniyet Libya konusunda ambargoyu deldiğimizi savunarak Fransanın tezlerini, KKTCde Kapalı Maraşın açılmasını eleştirerek Yunanistanın tezlerini, Suriye'den çekilmemizi isteyerek PYD ve Esed rejiminin tezlerini uluslararası arenada destekliyor ve Türkiyeyi şikayet ediyor. Demokrasimizin, güvenliğimizin ve milli menfaatlerimizin pazarlık konusu yapılamayacağını bir türlü anlamıyorlar. Bu zihniyete tüm milletimiz karşıdır. Bu zihniyet başkalarından medet ummak ve kendi ülkesini şikayet etmek gibi gayrı meşru bir yoldadır. Demokrasimiz milli iradeye dayanan, dünyaya açık ve millet dışında dayanak kabul etmeyen bir siyasi değerdir. Değerlerimizi siyasi ticaret maddesi zannedenler demokrasiden hiçbir şey anlamadıklarını gösteriyorlar. Biz siyasi değerlerden yanayız. Bu zihniyet ise tam karşımızda. Demokrasimiz ve güvenliğimiz siyasi pazarlık konusu değildir. CHP yöneticileri vesayet zihniyeti ile yıllarca yurt içinde yaptıklarını şimdi siyasi ithalat yoluyla elde etmeye çalışıyorlar.  Bizden alacakları cevap Atatürk'ün veciz ifadesidir: 'Manda ve himaye kabul edilemez." 

 TURAN: "MANDACI CHP" 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, "'Bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz' diyen Atatürk'ten Biden'dan başka umudu kalmayan Kılıçdaroğlu'na! İbretle izliyoruz! Mandacı CHP" dedi. 

MHP'Lİ VAHAPOĞLU: "BUNLAR TÜRKİYE'Yİ ABD'NİN EYALETİ Mİ YOKSA MANDASI MI SANIYOR?" 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Dr. M. Hidayet Vahapoğlu,"CHP ne yapmak istiyor.. Şu rezalete bak... CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Joe Biden yönetiminden 'Türkiye'de demokrasiye vurgu yapmasını' istemiş... El insaf yahu.. Bunlar Türkiye'yi ABD'nin eyaleti mi yoksa mandası mı sanıyor?" diye tepki gösterdi. 

 YILMAZ: "'MANDA VE HİMAYE' ARAYIŞI DEĞİL DE NEDİR?" 

AK Parti MKYK Üyesi ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, "CHP temsilcisi Ünal Çeviköz'ün yeni Amerikan yönetiminden beklentileri 'manda ve himaye' arayışı değil de nedir? Demokrasi ticari bir meta değildir, ithal/ihraç edilmez. Demokrasi milletle ve millete güvenerek gelişir" dedi. 

 ATAŞ: "MiLLETİNE GÜVENMEYiP, BiDEN'DAN MEDET UMAN BIR ZiHNiYET. YAZIKLAR OLSUN" 

AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, "Kendi seçmenine, milletine güvenmeyip, Biden'dan medet uman bir zihniyet.. Yazıklar olsun!!! Kişiler değişse de zihniyetler değişmiyor." eleştirisi getirdi. 

 ÖZKAYA: "AĞA BABALARI DA SİVAS KONGRESİ GÜNLERİNDE ABD MANDASI İSTEMİŞTI. KAFA AYNI KAFA" 

 AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili avukat Ali Özkaya: "Bu adam gavur parasıyla üç kuruş etmez. Yazık ki bu ülke adına büyükelçilik yapmış. Ağa babaları da Sivas Kongresi günlerinde ABD mandası istemişti. Kafa aynı kafa, 100 yıl geçse de değişmeyecek..." 

ÇAKIR: "DIŞ ODAKLARDAN DESTEK BEKLEMEK VE BUNU ÇAĞRIYA DÖNÜŞTÜRMEK EN HAFİF İFADE İLE REZALET" 

 AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır: "Ünal Çeviköz'ün açıklamaları CHP yönetiminin zihniyetinin net tezahürüdür. Milletimize hizmet üreterek, proje yaparak, gönüller kazanarak, demokratik seçimlerle iktidar olma çabası yerine dış odaklardan destek beklemek ve bunu çağrıya dönüştürmek en hafif ifade ile rezalettir." 

SAZAK: CHP FİKREN İFLAS ETMİŞTİR 

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, sosyal medya hesaplarından yaptığı yazılı açıklamada CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz'ün skandal Joe Biden sözlerini eleştirdi.  

Türkiye'yi şikayet eden CHP'li Ünal Çeviköz'e çok sert sözlerle yüklenen Milletvekili Sazak, CHP'nin fikren iflas ettiğini vurguladı. Yazılı açıklamasınında ana muhalefete de tepkisini gösteren MHP'li Sazak şunları söyledi:            

"Atatürk'ün milli egemenlik esasları üzerine kurmuş olduğu partiye mensup sözümona dışişler sorumlusu mandacılık seviyesinde fikir beyanında özgürce bulunup birde ifade özgürlüğü istiyormuş. Türk Devlet'ini senelerce yurtdışında maalesef temsil etmiş olan bu zatın biriktirdiği tecrübe neticesinde ilettiği talebin muhatabı okyanus ötesi değildir. Türk Devleti'nin sahibi, o ve makulesinin hayal ve heves ettikleri değil, Türk milletidir. Sol yumrukla 6. Filo'yu kovanların, emperyalizme karşı olanların, dünyayı demokrasi adı altında, kan gölüne çevirenlerden demokrasi dilenmesi, ekmeğini yediği eli ısıramayacak kadar iyi beslendiklerini göstermektedir. CHP fikren iflas etmiştir." 

ÖZALAN: "CHP, ABD'DEN MÜDAHALE VE YARDIM İSTİYOR" 

AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan: "Rezalet! CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, 'Joe Biden'dan beklentimiz, Türkiye için demokrasi vurgusu ve temel hak ve özgürlüklere vurgu yapması' demiş. CHP, ABD'den müdahale ve yardım istiyor. Cumhur İttifakı milletin hizmetinde, CHP ve ortakları ABD'nin hizmetinde." 

 

Editör: Haber Merkezi