Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TV 100 televizyonunda katıldığı programda ittifak içinde oldukları HDP ile ilgili açıklamalarda bulundu. ‘HDP’yi terör örgütü olarak görmüyorum’ diyen Altay, “HDP’nin PKK ile ilişkisi varsa minimalize etmesini ben de isterim. İddialar var, gördüğüm bir ilişki ben bilmiyorum” diye konuştu.

Açıklamasında partisinin ittifak içinde olduğu HDP ile ilgili görüşlerine yer veren Altay, “Biz HDP’yi terör örgütü görmüyoruz. Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın cezaevinde tutulmasını doğru bulmuyoruz. Bu konularda açık ve cesuruz” ifadesini kullandı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “HDP 6 milyon oy almış en az AK Parti kadar, MHP kadar, CHP kadar İYI Parti kadar legal bir siyasi partidir, meşrudur” dedi. Daha önce de CHP Genel Başkanı HDP’nin meşru bir parti olduğunu söylemiş ve ‘Kürt sorunu’nun çözümü için HDP’yi fırsat olarak görmüştü. HDP’den ise ‘çözümün adresi İmralı’dır’ yanıtı gelmişti.

Engin Altay’ın sözleri HDP’lileri bile hayrete sürükledi. PKK’nın sözcülüğünü yapan ve Kandil’in emrinden çıkmayan HDP’nin PKK ile ilişkisini belgeleyen birçok ifade mahkeme kayıtlarında da yer aldı.

HDP’nin PKK ile ilişkisinin iddiadan ibaret olduğunu ve kendisinin böyle bir ilişki görmediğini söyleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın sözleri HDP’lileri bile hayrete sürükledi. PKK’nın sözcülüğünü yapan ve Kandil’in emrinden çıkmayan HDP’nin PKK ile ilişkisini belgeleyen birçok ifade mahkeme kayıtlarında da yer aldı. Basında geniş bir şekilde yer bulan bu iş birliği HDP tarafından da her fırsatta sahiplenildi. Edirne Kapalı Cezaevi’nde terör örgütü propagandası yapmak suçuyla tutuklu bulunan HDP Eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş teröristbaşı Öcalan’a övgü dolu sözler söylemiş ve ‘Daha biz başkan Apo’nun heykelini dikeceğiz’ demişti. Demirtaş başka bir konuşmasında ise ‘HDP, Öcalan’ın çok önemsediği, son 20 yılını adadığı bir projedir’ sözleriyle HDP’yi Öcalan’ın kurdurduğunu itiraf etmişti.

2015 yılında ve 793 asker ve polisimizin şehit olduğu Hendek ve Çukur terörizmini savunmuş, ‘Öyle hendek, çukur diye küçümsemeye çalışanlar dönüp tarihe baksınlar. Bu direniş kazanacaktır’ diyerek PKK’nın terör eylemlerine destek vermişti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay her ne kadar gözleri olduğu hâlde görmese de terörist Demirtaş’ın geçmişte yaptığı bir konuşmada söylediği, ‘Biz PKK’yı silahlı bir halk hareketi olarak tanımlıyoruz. Hiçbir partimiz PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamadı’ sözleri bu ilişkiyi ispatlamaya yetti.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin uzun süredir HDP’yi aklama çalışmaları yeni bir boyut kazandı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay katıldığı bir televizyon programında HDP’nin PKK ile herhangi bir ilişkisini görmediğini söyledi. Demirtaş ve Kavala’ya özgürlük isteyen Altay, HDP’nin meşru bir siyasi parti olduğunu ifade etti.

‘PKK TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL’

Terör örgütü üyeliği ve propagandası yapmak suçundan tutuklu bulunan HDP eski Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP ve türevlerinin terör örgütleriyle nasıl iç içe olduğunu ‘Biz sırtımızı PKK’ya, YPG’ye, PYD’ye yaslıyoruz’ sözleriyle ispatlamıştı.

HDP eski Eş Başkanı Sezai Temelli ise 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde CHP ile ittifaklarına vurgu yaparak, “Kürdistan’da biz kazanacağız. Batıda da AK Parti ve MHP’ye kaybettireceğiz” diyerek hedeflerinde bölücülük olduğunu göstermişti. CHP’nin sözde ‘Kürt sorunu’nun çözümü için HDP’yi adres göstermesinin ardından HDP’li yöneticilerden de “çözümün adresi İmralı’dır” cevabı gelmiş ve teröristbaşı Öcalan’ı işaret etmişlerdi. HDP Eş Başkanı Pervin Buldan da yaptığı bir konuşmada PKK’nın terör örgütü olmadığını söylemiş ve seçmenlere “Oyunuzu attığınız zaman aklınıza Abdullah Öcalan gelsin” diyerek seslenmişti.

HDP Eş Başkanlarının bu ifadelerine parti içinden tepki gelmemesi hepsinin aynı bölücülük hedefinde buluştuğunu ispatlamaya yetti. HDP eski vekili Abdullah Zeydan’ın Türk milletine hitaben ‘PKK sizi tükürüğüyle boğar’ sözleri de HDP’nin PKK ile farkının olmadığını gösteren deliller arasında yer aldı. Tüm bu bilgi, belge ve somut ifadeler karşısında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, HDP’nin PKK ile ilişkisini görmediğini söyleyecek kadar alçaldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın ardından CHP ittifak ortağını korumak için gövdesini siper etti. Suriye ve Irak tezkeresine ‘Hayır’ oyu vererek alçak terör örgütü PKK’yı koruyan CHP’nin skandalları tükenmek bilmedi. HDP’nin terör örgütü olarak görmediği PKK’yı ve aralarındaki ilişkiyi aklamak CHP’ye düştü.

HDP’NİN SUÇU SABİT

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Anayasa Mahkemesine sunduğu iddianamede HDP yönetici ve milletvekillerinin işlediği suçlar şöyle sıralandı: “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğü Bozmak”, “Devletin Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşmak”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etmek”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme”, “Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetmek”, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak”, “Silahlı Terör Örgütüne Bilerek İsteyerek Yardım Etme”, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak”, “Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Göstermek”, “Devletin Egemenlik Alametlerini Alenen Aşağılamak”, “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin Yargı Organlarını Alenen Aşağılamak”, “Devletin Askeri veya Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılamak”, “Halk Arasında Korku ve Panik Yaratmak Amacıyla Tehdit”, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Etmek”, “Suç İşlemeye Alenen Tahrik Etmek”, “Suçu ve Suçluyu Övmek”, “6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanuna” muhalefet etmek ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na” aykırı eylemlerde bulunmak.

Editör: Haber Merkezi